RockStation

Commando - Johnny Ramone önéletrajza

2018. december 21. - theshattered

maxresdefault.jpgZenészek önéletrajzi munkáit mindig érdekes elfoglaltság olvasni – akár ismerem az adott csapatot, zenészt, akár nem. Mondhatni, rajongója vagyok ennek a stílusnak, mindig egy figyelemreméltó életrajzzal lehet találkozni ezekben a könyvekben, mindig lehet belőlük okulni, tanulni, vagy ha mást nem, időutazni. De ez most hogy jön ide? Úgy, hogy a Ramonest például eddig leginkább névről ismertem, mert hiába többször is törekedtem arra, hogy jobban megismerjem a munkásságukat, mindig vakvágányra futott a projekt. Valahogy sosem jött át eddig igazán. Viszont ez a könyv minden eddiginél közelebb hozta hozzám a csapatot, azon belül is a zenekar motorját, Johnny Ramonet.

Mindenekelőtt ki szeretném emelni Dudich Ákos nevét, akinek ezt a könyvet, illetve a magyar fordítást is köszönhetjük. Ákos nagyon jó érzékkel választja a fordításra szánt műveket, ez a valójában nem túl nagy lélegzetvételű, viszont annál tartalmasabb olvasmány sem kivétel. Ákos műveinek egy részével, nagy részével már találkoztam, mindig igényes mind az alapanyag, mind a fordítás, ahogy a kialakítás miatt sem érheti szó a ház elejét, ez most sincs másképpen.

Johnny Ramone egy legenda volt, ezt ő is tudta. A Ramones életműve pedig – ahogy ő is írta – akkor lett igazán népszerű, amikor a zenekar megszűnt létezni. Érdekes csavar, de hát, ha megnézzük, miken ment át a csapat a 22 éves létezése alatt, már azt egy élmény lehetett abszolválni.

Persze nem a zenekarral kezdődik az egyébként képekkel telített, gyors, sztorizgatós könyv. Teljesen a gyerekkortól ismerhetjük meg a John Cummings történetét, egészen az utolsó napjaiig, a rákkal való harcának szinte a végéig, mindezt a saját tollából. Az elő- és utószavakat leszámítva ugyanis végig a kívülről morcos, marcona alaknak tűnő, de egyébként, ahogy a könyv is mutatja, egy céltudatos, komoly, a fegyelmet megkövetelő Ramone írta. Megtudhatjuk, honnan jött, mikor mi volt rá hatással, hogyan lett a törő-zúzó, szó szerint anyaszomorító srácból egy hirtelen kattanást követően egy határozott, kompromisszumokat nem tűrő vezér, aki határozott célkitűzéssel üzemeltette a világ - azóta - egyik legnépszerűbb zenekarát.

johnny10-1014x487.jpg

Nyilván nem volt tündérmese az egész, voltak buktatók gazdagon, de ezt a zenekart ismerők tudják is fejből, viszont miért érdemes elolvasni? Mondjuk eddig én tök hülye voltam a Ramones történetével kapcsolatban, nekem minden sztori új volt, tehát azt nem tudom megmondani, mit nem hallhattak eddig a rajongók és mi az, ami szinte általánosan ismert tény. Természetesen biztosan vannak benne a rajongók számára talán kevésbé izgalmas sztorik, de ezeket is elsőkézből, szó szerint azoknak az alakítójától hallani mindig más, mint egy külsős író tollából. Hiszen ő volt ott, ő tudja, hogy mi merre hány méter, miért volt minden az, ami, tehát értitek.

Maga a könyv egy nagyon gördülékeny, szórakoztató olvasmány, számomra abszolút pozitív csalódás volt. Hiszen mire gondolna az ember, ha egy punkzenekarra gondol? Boroskóla-gőzös történeket, züllés, káosz. Erre mit kapunk? Amit már írtam, rendet, fegyelmet, őszinteséget! Nem egy nagy volumenű könyv, de én ezt így utólag átgondolva nem is vártam volna sokkal terebélyesebb olvasmányt. Minden benne van, amit erről az emberről és a zenekaráról tudni kell, hiánytalan információforrás, minden felesleges sallang nélkül. Gyors, pontos, lényegre törő, őszinte, semmi rizsa, pont, mint az alkotója és annak muzsikája. Nem fog sírni senki miatt, megmondja, ha valaki hülye volt, megmondja, ha valaki nem tetszett neki, ahogy azt sem rejti véka alá, hogy mit gondol a csapat különböző lemezeiről. Perfecto (értitek, haha)!

dudich_akos_ramones.jpg

Érdekes, hogy már a „feldolgozás” közben milyen hatással volt rám az olvasmány: az eddig általam szinte egyáltalán nem kedvelt Ramones zenéjére elkezdtem egyre jobban ráharapni, egyre inkább beszívott a zenekar világa, folyamatban elkezdtem vadászni a kvartett muzsikája és életműve után. Nem, nem mondom, hogy én leszek a legnagyobb rajongójuk a világon, de hogy ez a könyv megkedveltette velem a csapat világát, az tagadhatatlan tény!

A Commando egy tipikusan olyan könyv, amit minden zenerajongónak érdemes elolvasnia – elvégre, ha már könyv készül valaki életéről, főleg a saját tollából, az már unalmas nem lehet. Egy belső nézetet kaphatunk általa a Ramones életéről, az ő személyiségéről, elhivatottságáról, precizitásáról, elvárásairól, tagcserékről, a zenei életről, szóval… Mindenről, ami Johnnyt foglalkoztatta annak idején. Számomra egy váratlanul príma olvasmány lett, ajánlom mindenkinek beszerzésre!

A könyvet Dudich Ákos honlapjáról, azaz INNEN tudjátok beszerezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6414503548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum