RockStation

Ungabunga a vademberektől - Soulfly: Savages (2013)

2013. október 01. - KoaX

Soulfly savages.jpgMit vár az ember egy legendától? Ki számít legendának? Mi kell, hogy legenda szülessen? Abban azért egyet lehet érteni szerintem, hogy Max Cavalera egy legenda. Csúnya szó, lehet, hogy nagyzolás, de azért, amit Ő meg a Sepultura anno letett az asztalra az nagyon is legendás teljesítmény, hiszen a Roots, Chaos A.D. album, azért még ma is megállja a helyét. Nem a világ legjobb gitárosa, nem a világ legjobb énekese, talán még a top tízben sincs benne, még is el kell ismerni a munkásságát. Így jöhet a következő kérdés, mit is várhatunk az új Soulfly albumtól?

Mielőtt nekivágnánk, szeretnék egy dolgot leszögezni. Max bácsi, ha azt nézzük a semmiből felépített egy minimum annyira népszerű bandát, mint a Sepu, és azóta voltak is olyan szinten, míg a hajdani anya zenekar azért erősebb hanyatlásba kezdett. Mióta nincs ott a fő dalszerző azért eléggé nehéz egy olyan albumot felsorolni Kisseréktől, amire tényleg az elejétől a végéig azt lehetne mondani, hogy „na ez már valami” míg azért Rizzo bácsi mellett Max alkotott egy-két szebb albumot, nem csak dalokat.

Az Enslaved is megosztotta már az emberek, mivel az egy igazán vad, sallang mentes album volt, és az új Savages is meg fogja osztani a népeket. Jó, az elvakult Soulfly rajongóknak tutira álom album lesz, de azért be kell látni, hogy ennél már volt jobb is.

soulflyband2013.jpg
Lássuk előbb a hangzást, meg a borítót. Igazából egy albumot nem tudok mondani a zenekartól, ahol gagyi lett volna a sound, és ez itt is így van. Hiába azért ennyi évvel az ember háta mögött, már van egy szint, és van egy bizonyos rutin is. A borító pedig stílusos. Nekem nagyon bejönnek az ilyen grafikák, sokkal inkább ezek tetszenek, mint mondjuk a Vista Chino borítója (ami amúgy nálam zeneileg az év csalódása) Eddig maximális pontot érdemel a lemez.

Aztán jön a muzsika, ami kicsit vissza fogja a kicsi kacsómat, hogy hány pontot is adjak a lemezre. Az előzetes Master Of Savagery-t mondhatni rongyosra hallgattam, és nagyon bejött. Minden Soulfly album más és más éppen ezért tetszik ez a banda, mert ha berakok itthon egy playlist-et nem hallok két ugyan olyan albumot, ami egy vasárnap délelőtti takarításnál igazán fel tudja dobni a hangulatot. A másik dal, ami már első hallgatásra a kedvencem lett az az Ayatollah Rock ’N” Rolla, az a refrén egyszerűen tökéletes. Tipikus koncert dal lesz, amit úgy fogunk ordítani, mint az állat. Max nyilatkozataiból kiderült, hogy mostanában sok Napalm Death-et hallgat (Látod Csiga vannak még őrült fanatikusok) és a következő Cavalera Conspiracy grindecore lemez lesz ami a gyilkos zenekarnak köszönhető. Na, de vissza a Savages-re, mert sajnos van- egy két dolog, amit annyira nem értek, illetve értem én, de mégis miért?! Ilyen például a K.C.S., amiben Mitch Harris is vendégszerepel. Viszont egyszerűen ez a dal nekem full üres járat, és totál unalom. A This Is Violence meg a totál elcsépelt alapokra épül. Igazából rá kell ébredni, hogy Max bácsi már nem szeret gitározni annyira. Inkább kummant, és hergeli a népet koncerteken is. Ezért is jó, hogy ott van Rizzo papa, aki nélkül sehol nem lenne már ez a zenekar. Zyonra pedig semmi panasz nem lehet. Üti, mint szódás a lovát, reméljük előbb-utóbb nem csak a szívhangjáról lesz ismert a srác. (a Refuse/Resist nóta az Ő szívhangjával kezdődik)

Összességében megint egy új Soulfly albumot kaptunk, viszont nem ezt mutatnám meg elsőnek a suliban havernak, aki nem ismeri a bandát. Ahogy mondtam, az elvakult fanoknak istencsászárüberzsírkirály lesz. Nekünk meg egy olyan pont, hogy megvan, oké, és várjuk a srácokat, hogy meghallgathassuk élőben őket. Béke, szeretet, metal.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr45541873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyerskutya · http://zenebona.blogspot.hu/ 2013.12.16. 00:37:09

Nekem zeneileg tetszik ez a lemez, sokkal jobban, mint pl. a Prophecy kísérletezése, de a szöveken valóban lehetne finomítani, még akkor is, ha ez nem az a kifejezett cizellált műfaj.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum