RockStation

Metallica érdekességek A-tól Z-ig

2016. október 29. - theshattered

metallica2016.jpegMár csak pár hét és végre megjelenik a Metallica legújabb nagylemeze, a Hardwired... To Self-Destruct. Ennek örömére összeszedtünk, mintegy szellemi felfrissítésként néhány információt a Metallicáról, hogy - ha esetleg lenne olyan, aki kicsit feledékenyebb - újra képbe kerüljön a négyes munkásságával kapcsolatban. A törzsrajongók jó eséllyel sok újat nem fognak megtudni a most következő írásból, viszont ezek mind-mind olyan tények, melyekkel érdemes tisztában lenni, ha valaki Metallica-hallgatásra adja a fejét.

A - Antal Nimród

A magyarok mindenhol ott vannak! A Metallica nem feltétlen előnyös vállalkozását, a langyos fogadtatású Through The Never mozit nem más rendezte, mint kicsiny hazánk fia, a többek között a Kontrollt és a készülőben lévő Viszkist is jegyző Antal Nimród. Maradjunk annyiban, hogy amit lehetett, azt kihozta a sztoriból.

B - (Cliff) Burton

A Metallica egykori basszusgitárosáról talán csak az nem hallott, aki az elmúlt 30-35 évet a Marson töltötte. A zenekar legképzettebb tagjaként egy olyan arculatot adott a négyesnek, amely nélkül talán nem is beszélhetnénk róluk úgy, mint igazi klasszikus zenekarról. A méltán elismert basszusgitáros idén 30 éve, egy turnébuszos balesetben vesztette életét. R.I.P.

C - Cselló

Az Apocalyptica, habár már azóta kinőtte ezt a szerepet, egy négytagú, Metallica-cselló tribute bandaként indult és alapozta meg a hírnevét. Az 1996-ban megjelent Play Metallica By Four Chellos teljes egészében, az azt követő 1998-as Inquisition Symphony lemez pedig részleteiben tartalmaz átiratokat Kirk Hammettéktől. Az, hogy kinek jön be, kinek nem, az mindenkinek egyedi szíve döntése, de az biztos, hogy ezzel egy jó kis térdelőrajtot vettek a finnek a világhírnév felé.

D - Dave Mustaine

Szintén űrhajósnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ne tudja, hogy az avokádókirály, Dave Mustaine is egykor a Metallicában tépte a húrokat. A drog és alkoholproblémák miatt a Kill 'Em All éra előtt kipenderített gitáros és egykori anyazenekara között még évekig ment a szópárbaj, de manapság már úgy tűnik, szent a béke a két fél között.

E - Ecstasy of Gold

Aki járt már Metallica koncerten, vagy legalább felvételről végignézte akármelyik bulit, egy ismerős dallam üthette meg a fülét, már rögtön a legelején. Az Ennio Morricone által szerzett örökérvényű, mellyel A jó, a rossz és a csúf című filmben találkozhatunk, Papa Heték állandó koncertintrója már hosszú-hosszú évek óta.

F - (Big) Four

Metallica, Anthrax, Slayer, Megadeth. A Nagy Négyes, akiket a nyugati parti thrash metal igazi alapköveinek tekinthetünk és akik a legtöbbre vitték az akkori mezőnyből. Ennek egyik legszebb, legtestesebb lenyomata a Bulgáriában 2010-ben felvett 2 DVD-s, 5 CD-s koncertanyag, amely minden thrashernek kötelező darab!

G - Grammy

A Metallica eddig nem kevesebb, mint 9 Grammy díjat zsebelt be a munkássága alatt. Ezek közül az elsőt még 1989-ben a One-ért, mint legjobb metal előadásért zsebelték be, a legutóbbit pedig 2009-ben, amikor dupláztak a veteránok a Death Magnetic borítójáért, valamint a My Apocalypseért, mint szintén legjobb metal előadásért.

H - Hardwired

Hardwired... To Self Destruct címen, november 18-án fog megjelenni hőseink legújabb nagylemeze, melynek 2 CD-jén mintegy 80 percnyi muzsika fog helyet foglalni. Az előzetesek alapján egy igazi, odaverős koronggal lesz dolgunk, szóval várjuk szeretettel!

I - Icon

2003-ban az a megtiszteltetés érte a Metallicát, hogy Janet Jackson és az Aerosmith után ők is megkapták az MTV Icon rangot. A később Magyarországon is meghonosított műsorban olyan előadók fejezték ki tiszteletüket az akkor még újoncnak számító Rob Trujilloval megjelenő négyes előtt, mint a Sum 41, a Staind, Avril Lavigne, Snoop Dogg, a Korn és a Limp Bizkit. Ünnepélyes záróakkordként a végén még Papa Heték is nyomtak egy fincsi kis medley a nagyérdeműnek.

J - Justice for Hungary

Nem, itt most nem az irredenta vonatkozásra gondolunk, egyszerűen csak a Justice For All lemezbemutató turnéjának első állomására, mely 1988. szeptember 11-én Budapesten, az MTK pályán lett megrendezve. Az oda kizarándokoló közönség szem és fültanúja lehetett a Blackened, az Eye Of The Beholder, a One és az ...And Justice For All élő premierjének, bátran mondhatjuk, hogy történelmi este volt.

K - Kerrang!

A Master Of Puppets megjelenésének 20. évfordulóján az egyébként is elég sűrűn érdekes mellékletekkel jelentkező Kerrang! újság az egész lemezt feljátszatta 8, akkoriban feltörekvő, vagy épp a csúcson lévő (ifjú) titánnal, melynek eredménye egy érdekes át/feldolgozásokkal megpakolt album lett. A dalokat többek között olyan bandák vették a kezük ügyébe, mint a Trivium, a Mastodon, a Machine Head, vagy a Bullet For My Valentine.

L - Lulu

A nagybetűs vitatott Metallica lemez, amely nem is igazán Metallica album. A rajongók 95%-ának nemtetszését kiváltó dupla lemez végül is, ahogy a borítón is olvasható, Lou Reed and Metallica néven jelent meg, ami annyit jelent, hogy Kirkék csak kvázi másodhegedűs szerepet kaptak az azóta elhunyt Reed kísérleti zenéjében. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de tény, hogy kevés lemezről beszélnek azóta is ennyien és ennyire egyöntetűen negatívan, mint erről.

M - Metal up your ass!

Ezen, a nem feltétlenül előnyös néven tervezte megjelentetni a Metallica a később Kill 'Em All címen legendássá vált első nagylemezét. Habár általában az első ötlet szokott a legjobb lenni, itt mégis azt érezzük, hogy talán mégis előnyösebb volt lecserélni az eredeti címet.

N - Napster

Ez volt a neve annak a fájlcserélő oldalnak, mely ellen Lars Ulrichék azt a bizonyos elhíresült pert indították. Szerencsétlen Napster ott húzta ki a gyufát Metallicáéknál, amikor nem csak az I Disappear demóját, hanem konkrétan az egész diszkográfiát le lehetett húzni illegálisan a program segítségével. Habár az oldal a 2000-ben indított per után 2001-ben bezárta a virtuális kapujait, a fájlcserélés azóta is létező fogalom, sőt. Egy próbát megért...

O - One

Hosszú idő után, megtörvén a makacs "klipnemkészítési" elvét, a Metallica leforgatta az első videoklipjét, mely 1989 elején került a zenetévék lejátszási listájára. Ez a dal természetesen a One volt, melynek epikus hosszúságú videóját az 1971-es Johnny Got His Gun (Johnny háborúba megy) című filmből vett jelenetekkel gazdagították. Maga a zene - talán mondanunk sem kell - időálló klasszikus lett, melyet minden metalarc kívülről fúj és melyet egyebek között az Apocalyptica, a Korn és a Periphery is feldolgozott.

P - Puppets

A szinte egybehangzóan a legjobb Metallica lemeznek tartott Master Of Puppets olyan klasszikusokat adott a világnak, mint a címadó dal, vagy a Battery, vagy éppen a Welcome Home (Sanitarium). Vajon milyen lett volna a folytatás, ha az a bizonyos buszbaleset nem történik meg és Cliff folytatni tudja alkotói pályafutását? Sajnos ezt már sosem tudjuk meg, viszont a lemez még 30 év után is ugyanolyan friss és élvezetes, mint annak idején volt.

Q - Q-Prime

A többek között a Metallica ügyeit is intéző menedzsment cég nem kisebb sikercsapatokat is az istállójában tud, mint a Red Hot Chili Peppers és a Def Leppard. Bizton állítjuk: nem két fillér folyik át a kezeik között.

R - Ron McGovney

A Metallica alapító basszusgitárosa csupán 1981 októbere és 1982 decembere között volt a zenekar tagja, így nagylemezen nem is hallható a munkássága. A később a Phantasmot megalapító négyhúrost a 'Tallica korai garázsdemóin fülelhetitek le, a helyét később Cliff Burton vette át.

S - Some Kind Of Monster

A St. Anger album megírása/megjelenése idején a legmasszívabb mélypontját élő zenekar egy bátor húzással állt elő, amikor úgy döntöttek, hogy ezt a konfliktusokkal teli időszakot és annak körülményeit ország-világ elé tárják. A filmet már minden bizonnyal minden arra kíváncsi rajongó látta, így tudhatjátok, hogy nem éppen napfény és vidámság járta át a Metallica környékét a 2000-es évek elején. Szerencsére aztán minden jóra, vagy legalábbis jobbra fordult.

T - Trujillo

Az időnként igen fura mozgású Rob Trujillo sokaknak még mindig csak a friss hús szerepét tölti be, mégis már csak két év és ő lesz az a tag, aki az alapítókat nem számolva a leghosszabb időt eltöltötte a bandában. A balhés, St. Anger érában befogadott egykori Suicidal Tendencies és Ozzy basszer azóta is megrendíthetetlenül tépi a szinte földig leeresztett basszusgitár húrjait.

U - Újfiú

Ha már a basszerokról beszélünk, nem feledkezhetünk meg Jason Newstedről sem, aki épp a fent említett két év plusszal számít egyelőre a legrutinosabb Metallica-veteránnak. A tényleges megbecsülést igazából soha meg nem kapó négyhúros még Cliff Burton halála után szállt be a zenekarba, ahol folyamatos kóstolgatások áldozata lett. Az első lemezén, az ...And Justice For Allon sem igazán lehet hallani a munkásságát, aztán a Jason Newkid becenevet kapó, azóta már csak akusztikus zenéket író húrnyűvő végül a balhés St.Anger éra idején unta meg a banánt és lécelt le a Metallicából.

V - Vér és sperma

A híres/hírhedt Load borító, mely Andres Serranohoz köthető, a fent megnevezett két alkotóelemből épült fel. A bikavér és a művész ondójából készült "kollázs" sokaknál kiverte a biztosítékot, de a borító mögött megrejlő szalag/korong sem maradt éppen a rajongók kedvence. A rá egy évre megjelenő Reload borítójának a művész egy "finomabb", vér és vizelet keverékét ábrázoló képét választotta ki a négyes. Fincsi.

W - Whiplash

A debüt album első kislemezes dala. Ekkor még talán a srácok sem gondolták, hogy egyszer majd eljutnak a világ csúcsára, vagy talán még afelé. A dal egyik legfurcsább érdekessége, hogy a Metallica egyik legnagyobb ihletforrása, a Motörhead épp ennek a dalnak a feldolgozásáért kapta meg az első Grammy-díját. Pedig aztán Lemmyék sem egy slágert adtak a világnak!

X - XXX

A Metallica a 30. születésnapját egy speciális koncertsorozattal ünnepelte meg. A négy estén át, a hazai pályán, a San Franciscoban lévő Fillmoreban megrendezett koncerteken Dave Mustaine, Jason Newsted, Glenn Danzig, Ozzy Osbourne, Jerry Cantrell, Rob Halford, az Apocalyptica, a Diamond Head néhány tagja és King Diamond is becsatlakozott némi örömzenélésre a különleges feldolgozásokat is magában rejtő bulikon. Érdekesség: egyik dal sem hangzott el kétszer a négy este alatt.

Y - Yeah!

Az ikonikussá érett szavacska Hetfield apánk egyik jól bevált indulatszava. Hogy mégis milyen hatalmas mennyiségben veszi elő Jamesünk ezt a kifejezést, a lenti videó válogatás kiválóan megmutatja.

Z - Zazula

A fura nevű Jon Zazula hatalmas szerepet játszott abban, hogy a Metallica ma ott tarthat, ahol. Az akkor még pelyhes állú zenekarnak ugyanis ez az úriember röffentette be a karrierjét és az általa alapított Megaforce Recordson keresztül jelent meg a négyes első lemeze. De a turnék szervezésében is több, mint aktív szerepet játszott a szőrös fejű úriember.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2411844309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totii 2016.12.26. 20:36:36

"Az időnként igen fura mozgású Rob Trujillo sokaknak még mindig csak a friss hús szerepét tölti be, mégis már csak két év és ő lesz az a tag, aki az alapítókat nem számolva a leghosszabb időt eltöltötte a bandában."
1. Kirk 33 évével azért nehéz harcba szállni.
2. Jason 1986 októberétől 2001 januárjáig volt a banda tagja, ez valamivel több, mint 14 év. Robert 2003 februárjában csatlakozott, ez a poszt 13,5 évvel később jelent meg.

Az első pontba még mindenki előtt belekötök, ha már az érdekességekről van szó. Ugyan 1983 április elsején felhívták Kirket, hogy a gitárjával együtt utazzon New Yorkba, ahol el is kezdtek közösen zenélni, a legenda szerint hivatalosan sosem lépett be vagy vették be a zenekarba.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum