RockStation

Ørdøg - Sötétanyag (EDGE Records, 2017)

!!!

2017. február 12. - theshattered

ordog_sotetanyag.jpgA múlt héten megérkezett az Ørdøg második nagylemeze, jelen recenzió tárgya, a Sötétanyag. Szándékosan nem a "boltok polcaira került" kifejezést alkalmaztam, hiszen ahogy az elődje, a  három évvel ezelőtti Tíz Fekete Dal, úgy ez a lemez is elérhető újságmellékletként is, (ráadásul ezúttal limitált LP formátumban is elérhető lesz!) így mindenki kénye-kedve szerint választhatja ki a neki tetsző kiszerelést. De lássuk csak, mit tartalmaz a gyönyörű csomagolásba ágyazott dalcsokor!

Mostanában nem sűrűn fordul elő velem, hogy nagyon várnék egy magyar nagylemezt. Lehet, hogy azért mert az igazán nagy kedvenceim az itthoni frontról nem igazán, vagy ritkán állnak elő friss anyaggal, lehet, hogy azért, mert nincs már nagyon időm ennyi banda munkásságát folyamatosan követni, nem tudom. De az biztos, hogy amikor megláttam, hogy érkezik az újabb Ørdøg album, rajta lesz a nagybetűs "KELL" listámon. Be kell vallanom, az első album kicsit nehézkesebben érett be nálam, mint eredetileg gondoltam volna, de azóta is gyakori vendég a lejátszómban, ráadásul már élőben is legalább öt alkalommal láttam Vörös Andrásékat. Az Ørdøg koncertteljesítményére egyébként sem lehet panasz, sokszor előzenekarként is odatettek mindent mind látványban, mind hangzásban, erre pedig nincs jobb visszajelzés, mint a közönség folyamatosan gyarapodó száma (szerintem néhány esetben még a "nagyobb" zenekarokat is lazán lenyomták). De most ne ragadjunk le a koncerteknél, hiszen itt van ez a friss, kilenc dalos csokor, meg egyébként is, aki akarta, már lecsekkolta őket ilyen módon is.

Ahogy a hamarosan megjelenő Ørdøg interjúnkban is olvashatjátok majd, a lemez anyaga már egész korán elkezdett érlelődni, ráadásul ahogy közeledett a kiadás, úgy csepegtették el a friss dalokat is az urak. A legelsőnek bemutatott, a megszokott módon magas minőségű videóval megtámogatott Sátántangó, majd az Államtitkár és az élőben elsőként debütált Mintha is minőségi darabok (ahogy a Cserna-Szabó András könyvének, a Sömminek promóciójára szolgált hasonló című dal is, mely nem sajnos került fel a korongra), úgy voltam vele, hogy ha már ennyiben kimerülne a lemez ereje (ez mondjuk elég naiv feltételezés lett volna ismerve a srácok munkásságát), már akkor is egy nagyon jó anyaggal lesz dolgunk. Naná, hogy nem kellett csalódnia egyik rajongónak (így nekem) sem, hiszen a kilenc szerzemény mindegyike abszolút veretes darab lett!

Nem is tudom, van-e értelme belemenni a dalonkénti elemzésbe, mostanában már igyekszem is elkerülni ezt a skatulyát, amennyire lehet. Egyébként sem hinném, hogy van olyan rockzene kedvelő ember Magyarországon, aki ne találkozott volna az Ørdøg valamelyik dalával az elmúlt években. Az erőteljes metalzenére rásimuló Vörös András - Nagy-Miklós Péter alkotta éneksávok kiváló elegyet alkotnak, ráadásul szerény véleményem szerint még erősebb anyag is lett, mint az egyébként is nagyon combos Tíz Fekete Dal volt. Az erősséget pedig a nagyobb változatosságban vélem felfedezni. Vannak itt punkosabb csépelések, nagy ívű refrének, megszokottan Ørdøgös váltások, nyakatekert riffek, még egy kis Kornos íz is a Fényhozó (Senki) elején, minden, ami elvárható a produkciótól, csak eggyel nagyobb fordulatszámon, szélesebb lefedett zenei spektrummal. Elég csak a már említett dalokat meghallgatni! Természetesen nem érdemes itt megállni, hiszen ahogy már mondtam, sorjáznak, a kiváló szerzemények (a személyes kedvencem egyébként a 100X100000), melyeket még a sokadik hallgatásra is ugyanolyan lelkesedéssel fogadok be. Nincs olyan dal, amit el akarnék tekerni, abszolút nincs rossz pillanat.

ordog_2017.jpg

Mondhatjátok, hogy elfogult vagyok az Ørdøggel kapcsolatban, amit büszkén vállalok is. De hiába lenne az elfogultság, ha ez egy rossz lemez lenne. Arra akkor is megmondom, hogy sz*r, ha éppen a legnagyobb kedvenceim készítik. Szerencsére itt egyáltalán nincs erről szó, sőt! Az Ørdøg már most az év elején lepakolt egy olyan lemezt, amely büszkén az év végi listám egyik előkelő helyén fog tanyázni, így szerintem a pontozás elég egyértelmű. Hogy ott leszek-e a március 3-i lemezbemutató koncerten? Nincs olyan ember, isten, vagy éppen ördög, hogy visszatartson tőle! (5/5)

Ørdøg Official
Ørdøg Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6212250842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum