RockStation

„Az Impaled Rektum a legsúlyosabb zene, amit valaha játszottam"

Interjú a Heavy Túra című film főszereplőjével, Johannes Holopainennel

2019. február 07. - theshattered

heavy_trip_1.jpg

A tegnapi napon debütált a Finn Filmnapok keretében Magyarországon az általunk is többször magasztalt metálos film, a Heavy Túra. Ez adta az alkalmat, hogy felvegyük a kapcsolatot a főszereplővel, a Turot alakító Johannes Holopainennel, aki készségesen válaszolt is a feltett kérdéseinkre. Szóba került a múlt, a jövő, de természetesen az interjú apropóját adó alkotás is, ahogy azt is megtudtuk, hogy az énekest megformáló Johannes szíve sem feltétlen a metalért dobog, de nem is veti meg azt.

ENGLISH VERSION BELOW!

Először is, köszönöm, hogy időt szakítottál ránk!

Johannes: Én köszönöm a lehetőséget!

Még csak harminc éves vagy, de már nagyon sok szereped volt színházakban, TV-sorozatokban és filmekben is. Melyik az, amelyik kicsit közelebb áll a szívedhez, mint a többi?

Johannes: Mindig úgy érzem, hogy az aktuális projekt a legfontosabb. Az a legközelebbi és legszemélyesebb, amelyik éppen folyamatban van. Mindig csodálatos dolog különleges helyekre visszatérni, ezért is szeretek a Heavy Trippel is utazni. Nagyon kellemes érzés látni, amikor a közönség is kötődik valamihez, ami a szívünkhöz nagyon közel áll. Például a Miskolci Filmfesztiválos látogatásunk is nagyszerűen sikerült.

Magyarországon, ahogy Finnországban is rengeteg heavy metal rajongó van. A Heavy Tripnek, ami a héten debütál nálunk, már előzetesben is kultuszstátusza van. Hogy kaptad meg Turo szerepét?

Johannes: Hell yeah! A zene összeköti az embereket, a metalzene pedig nagyon szorosan teszi azt! Nagyon jó hallani ezt a nagy várakozást. Már alig várom a reakciókat!

Turo szerepét egy casting folyamaton keresztül kaptam meg. A rendezők meglátták bennem Turot, amiért nagyon hálás vagyok. Azt hiszem, működött a vérivás.

heavy_trip_4.jpg

Vannak esetleg zenei gyökereid? Játszol valamilyen hangszeren? Vagy csak annyi tapasztalatod van, mint az Impaled Rektumnak?

Johannes: Mindig szólt otthon valami zene, szerintem már az első felsírásommal meglett a lehetőségem az énekbeli fejlődésre. Kilencéves koromban kezdtem el gitáron játszani, a tizenéves koromban szálltam rá a zongorán való klimpírozásra. Általában megpróbálok mindenből kicsalni valami hangot, legyen az asztal, vagy épp hegedű. De az Impaled Rektum a legsúlyosabb zene, ami valaha játszottam.

Az Impaled Rektum szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metált játszik. De milyen zenét szeretsz te? Kik a kedvenc zenekaraid, vagy előadóid?

Johannes: Elég széles skálán mozgok, a zajtól a klasszikus zenéig. Az elektronikus zenének nagy hatása volt rám. Az egyik kedvenc előadom az Oneothrix Point Never. Szeretek táncolni, a technora indulok be leginkább. Nagyon sok hasonló vonása van a metallal, úgy, mint az erő és a fény megtalálása a mélységekben. Mostanában az ambient és az instrumentális dolgok felé mozdultam el, de nagyon szeretem a jó dalokat. Szeretem az elektromos gitár hangját, keményen nyomattam az általános iskolában és a középiskolában, néha még mostanában is.

Az egyik kollégám a RockStationnél észrevette, hogy az Impaled Rektum Kuusamojának hasonló a fő dallama, mint Toto Cutongo (olasz táncdalénekes) Indian Summerjének. Tényleg ilyen egyszerű lenne a megoldás?

Johannes: Wow! Ezt a verziót még nem is hallottam. Én úgy tudom, hogy a dal, eredetije a L’ete Indien Joe Dassin előadásában. A dal finn verzióját, a Kuusamot Danny énekelte először. Kuusamo egy hely közel ahhoz, ahol az Impaled Rektum él, így lényegében a saját lakókörnyezetükről énekelnek.

Ugyanaz a dal, de mégis más. Elég vad, hogy a kollégáid le tudták szűrni a dallamot az Impaled Rektum verziójából!

Mit gondolsz? Mi lehet a Heavy Trip sikerének a kulcsa?

Johannes: Számomra az őszinteség. És a humor.

Mi lehet a film üzenete a nézőknek?

Johannes: Hogy ne félj az álmaidtól. És hogy a sebességmérő kamerák nagyon jók promó képek készítésére.

heavy_trip_5.jpg

Meg tudsz osztani velünk néhány érdekesebb részletet a forgatással kapcsolatban? Esetleg valami vicces sztorit?

Johannes: Amikor Taivalkoskiban forgattunk, mi - a zenekar – egy kunyhóban laktunk. Egy nap szaunázás után egy szál alsóban egy üvegkorlátos teraszon ragadtunk. Úgy értem, csapdába estünk! Miután 45 percig kiabáltunk segítségért, sikerült leszedni az üvegajtót. Lesétáltunk az úton, hogy megszerezzük a pótkulcsokat – még mindig alsóban, persze ott kellett lennünk a forgatáson is időben.

A másik pillanat, ami eszembe jut: Azt a jelenetet forgattuk, amikor Jynkky és Turo megérkeznek a furgonnal a parkolóba. Kiszállnak, majd beszélgetnek előtte egy kicsit. Az egyik felvételnél Antti, aki Jynkkyt játssza, elfelejtette behúzni a kéziféket. Odaálltunk a kocsi elé, az meg elkezdett mögöttünk hátrafelé gurulni. Szerencsére Antti hihetetlen sebességének, amit szerintem a blastbeatek gyakorlása közben szedett össze, be tudott szállni a mozgó kocsiba és meg tudta állítani, mielőtt bármi komolyabb kár történt volna.

Mik a tervek a jövőre? Mit tervezel erre az évre?

Johannes: Élni, tanulni, szeretni.

Köszönöm szépen még egyszer a lehetőséget!

Johannes: Én köszönöm! Nagyon jó volt! Remélem, élvezni fogjátok a Heavy Tripet!

 

ENGLISH VERSION:

heavy_trip_3.jpg

First of all, thank you for your time!

Johannes: Thank you for having me!

You're only 30, but you had so many different roles in theaters, in TV-series and movies. Which is the one that is more close to your heart than the others?

Johannes: I feel that always the current project is the closest. Getting close and personal with projects is the purpose. Feels wonderful to revisit these special places. This is why I love travelling with Heavy Trip. It is rewarding to see audience connecting with something that is very dear to us. We had a great visit to Miskolc film festival for example.

In Hungary we have loads of heavy metal fans, just as in Finland. The Heavy Trip's Hungarian premiere is on this week, but it has a cult status in advance. How did you get the role of Turo?

Johannes: Hell yeah! Music connects people and metal music does it tightly. Awesome to hear about the anticipation. Can’t wait to hear about the reaction.

Turo came to me through casting process. Directors saw Turo in me, for which I’m grateful. Drinking blood worked I guess.

heavy-trip-trailer.jpg

Do you have musical roots? Do you play any musical instruments? Or you have just as many experience as in Impaled Rektum?

Johannes: We’ve had music at home always and I guess my primal scream just had the opportunity to evolve into singing. I started playing guitar at the age of nine and began hammering piano in my teens. Usually I try to get a sound out from whatever I get my hands on, be it table or violin. Impaled Rektum has the heaviest stuff I’ve ever played.

The Impaled Rektum plays symphonic post-apocalyptic reindeer-grinding christ-abusing extreme war pagan Fennoscandic metal. But what kind of music do you like in real life? What are your favorite bands, artists?

Johannes: My appetite is wide, from noise to classical. Electronic music had a huge impact on me. One of my favourite artists is Oneothrix Point Never. I love dancing and techno is the beat of my heart. There’s a lot of similarities with that and metal, I think: power and light found in the depths. Lately I’ve tuned into some ambient and intstrumental stuff. I also appreciate good songs. I love the sound of electric guitar and rocked hard during junior high and high school, and still occasionally.

One of my colleagues at the RockStation figured it out, that the Impaled Rektum's Kuusamo has the same melody as Toto Cutongo's (italian dance singer) Indian Summer. Is it just as easy as we thought?

Johannes: Wow! That’s a version I haven’t heard. I assume the original song L’ete Indien is performed by Joe Dassin. The Finnish version of that song - Kuusamo was first sung by Danny. Kuusamo is a place close to where Impaled Rektum is based and they’re basically singing about their home scenery.

So same song but different.

Wicked that your colleagues could distinguish the melody from Impaled Rektums version!

What do you think? What is the secret of the Heavy Trip's success?

Johannes: For me it is sincerity. And humor.

What can the film tell to the audience?

Johannes: Don’t be afraid of your dreams. And speed cameras are great for promo shoots.

heavy_trip_2.jpg

Can you share us any interesting details about the film shooting? Maybe some comedic stories?

Johannes: While shooting in Taivalkoski we - the band - stayed in a cabin. One day after sauna we got locked inside the glass fenced veranda wearing only our underwear. I mean we were trapped! After screaming for help for 45 minutes we managed to remove the glass door. We walked down the road to get extra keys - still in our underwear and got to set on time.

Another moment comes to mind: We shot this scene where Jynkky and Turo arrive with their van on a parking lot. They exit the car and have a short dialogue in front of it. In one take Antti, who plays Jynkky, forgot to engage the handbrake. We got in front of the car while it started rolling backwards behind us. Thanks to Anttis amazing speed, which I guess he developed while rehearsing blastbeat, he managed to run back inside the moving car and stop it before major destruction occured.

And what about the future? What are your plans for this year?

Johannes: To live, learn and love.

Thank you for your time once again!

Johannes: Thank you! This was a blast! I hope everyone can enjoy Heavy Trip!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1514612978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum