RockStation

Billy Idol | The Foxies @ Budapest Park, 2022. szeptember 25.

In a rainy hour, we got more, more, more

2022. szeptember 26. - theshattered

bi_2022_2.jpg

Billy Idol, a szőkített hajú rockikon újra Budapestre látogatott. A végül júniusról szeptemberre átrakott turné időzítése még akár jó is lehetett volna, hiszen többen is mondták nekem, hogy még jöhet a vénasszonyok nyara ilyenkor, de sajnos ez elmaradt. Viszont a koncert a kellemetlen időjárás ellenére is tüzes volt.

A menyasszonyod beteg, az egyik jó barátod faterja éppen ki tudja meddig húzza még a kórházi ágyon és pluszban esik is, mintha muszáj lenne. Ilyen hangulatban futottam neki Billy Idol legújabb budapesti koncertjének, ami fogalmazzunk úgy, nem egy kiemelkedően jó ómen a felhőtlen szórakozásra. Felhőtlen... Felhőből jutott gazdagon...

A 'Parkba becsekkolást követően gyorsan befutottam egy fedett pontra, ahonnan ki sem szedtem magam egészen az esemény végéig, ami egyszerre volt jó és rossz: jó, mert nem áztam, márpedig voltak igen intenzív pillanatok; rossz, mert mint ahogy ilyenkor szokásos, hiába vagy 186 magas, az összes 200 centi feletti arc eléd áll be (és akkor még a nálam alacsonyabbak látási viszonyairól nem is beszéltünk). Sebaj, ahogy írtam is, kicsit meg voltam rottyanva, plusz vannak nálam nagyobb Billy Idol fanok, menjenek ők előre.

A The Foxies körülbelül három perc késéssel lépett a deszkákra és bele is vágott a buliba. A kvartett felállású, énekesnővel (énekeslánnyal?) kiálló zenekar azt a jó értelemben vett bulis partyrockot tolja, amire nem lehet nem megmozdítani a hátsódat. Persze, nyilván a színpadon melegebb van, mégsem értettem, amikor az engem a fiatal Gwen Stefanira emlékeztető Julia Lauren levette a mellkasán összekötött ingjét és melltartóban tolta tovább. Hát hiába a fel-alá mogzás, ugrálás, megfázol, csillagom! De legalább jutott némi cici a kivetítőkre a férfiszemek felébresztésére, haha! Komolyra fordítva a szót: baromi jól tolták, még akkor is, ha a gitárok néha el-eltűntek az esőben. Értelemszerűen jobb idő esetén az akkor még igencsak az esőkabát védelmét élvező közönség jobban beindult volna, de erről sem a helyszín, de főleg nem a zenekar nem tehetett. Szereztek új követőket, rajongókat? Biztos vagyok benne! Ha rajtuk múlik, biztosan nem ez lesz az első és egyetlen európai turnéjuk. Szerintem nagyon rajtunk,  a közönségen sem fog.

bi_2022_4.jpg

Billy Idol a meghirdetetthez képest kicsit csúszott színpadra lépése előtt folyamatosan csendesedett az égi áldás, mire felcsattogtak a Dancing With Myselffel, már teljesen tűrhető volt a csapadékmennyiség. Ez is valami, nem? Végre lekerültek a kapucnik, kicsit lehetett mozgolódni, ténylegesen élvezni az estét. Egyik kollégám azt mondta, hogy ő, mint erősen színpadi ember és sokat látott gitáros, kimondottan Steve Stevens miatt megy a koncertre. Nos igen, már miatta megérte! Habár a ráncok már azért egyre inkább képviseltetik magukat az arcán, a láthatóan örökifjú húrmágus Idol mellett a zenekar második frontembere. No persze ő nagyrészt ott is volt a szőke rockisten szólózenekarában, szóval volt is mivel kiérdemelni ezt az extra figyelmet. Olyan könnyedséggel szállította a szólókat, hogy öröm volt nézni, szavak nélkül is úgy kommunikált a közönséggel, mint kevesen. Persze, hogy az elmaradhatatlan, általa jegyzett Top Gun főcímzene is megidézésre került. Nem tudom, hányunknak ugrott ez be, de igen, azért került be a szettbe, mert az ő ujjai alól való az a nagyon jól ismert hangsor (a Stairway To Heaven megidézését annyira nem értem, de jókor, jó helyen lett elsütve).

bi_2022_5.jpg

Idol mester sorra hozta a jól ismert sorokat és habár kopogat a hangja, azért szórakoztatni nagyon tud még! Habár a felkonfokat sokszor igen elmotyogta, azért lehetett látni rajta, hogy élvezni a koncertet. Volt is mit, hiszen a rutinból kizökkentve magukat a régi klasszikusok mellett a két legutóbbi EP néhány dala, a friss The Cage és Running From The Ghost és a tavalyi Bitter Taste is bekerült a sorba. Szerintem nagyon frankón simulnak a többi, már ezerszer játszott szám közé, talán pont az újdonság ereje miatt, de kicsivel jobban is élvezték, mint az örök klasszikusokat.

bi_2022_3.jpg

Persze, hogy voltak klasszikusok, hiszen nem mehet le Billy Idol koncert a már említett Dancing With Myself, az Eyes Without a Face, a normál szettet záró, a frontember kedvenceként bemutatott (nem csak az övé) Rebel Yell (persze, hogy ekkor robbant fel igazán a közönség), vagy a ráadás zárásaként előkapott White Wedding nélkül. Egyértelmű, hogy ezekre mozdul meg jobban mindenki, azt is el tudom képzelni, hogy többen kimondottan ezek miatt a nóták miatt érkeztek erre a bulira. Meg tudom érteni, rockzenei örökzöldekről beszélünk. A koncert végére azt vettem észre, hogy "kint tudtam hagyni a valóságot" és a bevezetőben említett problémákról is picit le tudtam kapcsolni, talán kicsit fel is töltött a buli, szóval frankón megérte! Kíváncsi lettem volna, hogy ha az eredeti, júniusi időben kerül sorra ez a buli és süt a nap, vajon mennyiben lett volna másabb az egész. De sajnos ilyen esetben sincs "ha", ebből az energiabombából kellett gazdálkodni.

bi_2022_1.jpg

Háromnegyed tíz után kevéssel vissza kellett lépni a megszokott valóságba, rocksztárok helyett a villamosra felszállva az odafelé a villamosra velem együtt felszálló hajléktalan jutott. Ez az igazi Budapest! Majd a precízen érkező, majd persze végül közel húsz perces késéssel hazaérkező vonattal egy fél napra magam mögött hagytam a fővárost. Aztán hétfő és indul az újabb hét... De ez a koncert most velem marad egy ideig! Köszönöm!

FOTÓK: MÁTÉ ÉVI, photograpic.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6117939922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum