RockStation

Most már szinte biztos, hogy lesz új Savatage album

2023. április 24. - moravsky_vrabec

jon-oliva-savatage-pb.jpg

Elejtett félmondatok és nem-hivatalos információk már eddig is jöttek egy készülő új Savatage nagylemezről, de most maga a "Mountain King" vagyis Jon Oliva erősítette meg, hogy jövő áprilisban, bő két évtizedes kihagyás után visszatérnek a körforgásba.

Fiatalabb olvasóink talán nem is érzik át, hogy miért olyan nagy hír ez, ami teljesen érthető. A Savatage legutóbbi nagylemeze, a Poets and Madmen ugyanis 2001-ben jelent meg, előbb, mint ahogy magazinunk megalakult. Azóta a zenekar inaktív állapotban van, elsősorban a mellékes projektnek indult Trans-Siberian Orchestra váratlan sikere miatt. Azóta egyszer mutattak életjelet: a 2015-ös Wacken fesztivál egyik főattrakciójaként léptek fel. 

A 80-as évek elején indult floridai zenekart Jon és az öccse, Criss alapították, és kezdetben US-power metalt játszottak, ami később dallamosabb, progresszívebb irányt vett. Az alapítás után jó tíz évvel Jon úgy döntött, hogy a főnöki széket megtartva átengedi a mikrofont egy új énekesnek, Zak Stevensnek, akivel 4 nagylemez készült, hard rock-dallamos metal jellegű zenével. Egy kisebb döccenőt követően a zenekar népszerűsége is növekedett, különösen Európában és Japánban. Jon nemrég a Rock Hard magazinnak adott interjút, amiből kimazsoláztuk a legfontosabb infókat. 

Először is: most már szinte biztos, hogy lesz új nagylemez! Az anyag munkacíme Curtain Call, bár ebben még a főnök sem biztos. Ez egyben egy érzelmes, zongorás lassú szám címe is, ami várhatóan helyet kap majd a lemezen. Az énekesi teendőket Jon és Zak közösen látják majd el, bizonyos dalokban külön, másokban együtt énekelnek majd. A kései felállásból visszatér majd Al Pitrelli és Chris Caffery gitáros, valamint Johnny Lee Middleton bőgős is. A dobos poszton is munkamegosztás várható, ugyanis mindkét ismertebb volt kolléga szerepel majd a nagylemezen, név szerint Jeff Plate és Steve Wacholz, további vendégek mellett. 

Ami a zenét illeti, egyelőre nem tudjuk, hogy a Sava jól elkülöníthető három korszakából melyikre hajaz majd, de talán mindegy is. Jon szerint legalább három lemezre való daluk gyűlt össze, és megígérheti, hogy a végeredmény a valaha volt legjobb Savatage nagylemez lesz - egyúttal valószínűleg az utolsó is. A felvételek már zajlanak, a várható megjelenés 2024 április, utána pedig a nyári fesztiválok következnek. Nagyon drukkolunk, hogy ez mind megvalósuljon, aztán hátha megjön a kedvük a további folytatáshoz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7018108858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum