RockStation

Panelmetal: M.W.S. - 1 Punch = 2 Death

2008. április 15. - SAABI

Igértem korábban, hogy meggusztáljuk az M.W.S. tavalyi, 1 Punch = 2 Death című lemezét. Éltem az ingyenes letöltés lehetőségével és meghallgattam ezt a lemezt, amelynek hatása címéhez méltóan olyan, mintha egy jókora taslit kapna az ember a pofájába. :) 

Félelmetesen kemény, mégis könnyed és zsigeri ezeknek a solymári srácoknak a játéka, melyet ők csak szerényen "lakótelep metal"-nak neveznek, magukat pedig egyszerűen csak a pilisi kistérség legkeményebb zenekaraként aposztrofálják - ami alighanem igaz is. A "lakótelep metal" kifejezésnek annyi jogosultsága valóban van, hogy az M.W.S. zenéje összhatását tekintve tényleg a lakótelepi gettók hangulatát idézi fel. Zeneileg ez tulajdonképpen sokféle stílus keveredését jelenti, de alapvetően talán hardcore bár valóban nem a klasszikus értelemben. Minden esetre gyors, zúzós, kemény és szigorú. Egyszóval: állat!

A lemez az elmés intro után, attól kezdve, hogy Both András énekes a Monster elején benyögi , hogy HUAH... egy élvezetes rohanás az egyszerű hardcore-, punk- és metaldallamok hátán.

A Monster a első teljes értékű dalként kiváló nyitány gyors tempójával, baljós hangulatú énektémáival, dübörgő, tempós basszussal, kettőnégyekkel és játékos, gyors gitártémákkal. Az ezt követő Life Is Real ennél kicsit laposabb (de csak a Monster fényében), lassúbb, viszont szigorúbb témákkal dolgozik. Azután a dal utolsó harmadában hatalmas dallamokat kapnak elő valahonnét, és máris kiderül, hogy a dallamos ének ugyanolyan jól "áll" Andrisnak, mint a brutálmély tónusok. Tetszetős befejezés.

A Revolution For Humanity vokálja is elég színes. Esküszöm, az ének, illetve Both Andris produkciója tetszik a legjobban a lemezen, annak ellenére, hogy hullámzó a teljesítménye és sajnos hallatszik rajta, hogy a természet adta képességek egyelőre semmivel sem egészültek ki - értem ezt az énekre és az angolkiejtésre egyaránt. Ugyanakkor az is teljesen világos lehet mindenki számára, hogy nem kis adag tehetség szorult ebbe az emberbe és a torkába. Both Andrist a Jóisten is frontembernek teremtette egy ilyen bandába és kis pluszmunkával bizonyára a sorját is le lehetne csiszolni az énekdallamokról. A dal maga egyébként meg sziklakemény metal kis északi beütéssel, vészterhes, az ember arcába mászó, gonosz vokállal és hasonló érzéseket keltő háttérvokállal.

A Die Fetten Jahre Sind Forbei ismét jó kis kétpercnyi speedelés megintcsak briliáns vokálozással (video lent). Lényegében két dallam váltogatása, klasszikus séma szerint. Kiválóan összerakott dal. Valahonnét nagyon mélyről jövő, gurgulázó basszus vezeti fel a Generation X.-et - ez már sejtet valamit abból, hogy ismét drákói szigor vár ránk az elkövetkezendő három percben. Az erőteljes basszus végig megmarad a dal alatt, sajnálom is, hogy kicsit háttérbe húzták. Ezen kívül van még Motörhead-szerű emelkedett ívű refrén meg jó kis zúzás némi szólózással fűszerezve.

A Misguided Anthem megint zseniális darab. A dalt monológszerű, mesélős verzék, naggggyon súlyos refrén, "állatiasan érzéki" vokál és jó kis szólózgatások jellemzik. Az America ismét egy gyors, másfél perces tétel. ONETWOTHREEFOUR - monja Andris, aztán a fejed meg leszáll a helyéről! Ha-ha! Megint csak kiváló énektémák, túlvilági mélységekből érkező hörgés, nagyon jó feeling! Mindenkinek ajánlott.

A Never Walk This Land képében újabb profi szerzemény érkezik súlyos megütésekkel, baljós hangulatot árasztva. Folyamatos, kemény alapozás, vészjósló ének és a vége felé még egy kis ív is van benne meg egy kis dallamosság is belefér. Egészen kiváló! A lemez végére sem fáradnak a fiúk, a záró Poor a lemez egyik legjobbja, szuper váltásokkal, kis keleties gitárral, súlyos alapokkal operálnak benne.

Összegezve a fentieket, azt kell mondjam, ez a lemez hibátlan. Pedig sok szempontból nem az, ez világosan hallatszik, de annyira őszinte és zsigeri az egész, hogy egyáltalán nem zavaróak a hiányosságok, sőt az ember a végén fülig érő szájjal vigyorog és hálás, hogy hallhatta. Ezen a szinten és ezzel a háttérrel, amilyennel ez a csapat rendelkezik (alább a zéró költséggel készült videoklip), igazán ritka hazai viszonylatban ugyanis az ilyen kiemelkedő teljesítmény. Remélem az aktív underground élet, a sok klubfellépés és az erőteljes internet marketing :) (saját weboldal, saját blog, myspace oldal, ingyenesen letölthető album) előbb utóbb meghozza számukra a szélesebb körű ismertséget, mert nagyon-nagyon megérdemelnék. (Persze a folytatáshoz most az is szükséges, hogy találjanak egy jó dobost, mivel pár héttel ezelőtt dobos nélkül maradtak.) A lemezük pedig a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik, tekintve, hogy ingyé' letölthető és meghallgatható. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr61426629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.w.s. · http://www.mwsmusic.hu 2008.04.20. 10:54:47

Köszi a bátorítást!

SAABI · http://rockstation.blog.hu 2008.04.20. 13:54:38

Igazán nincs mit, szívesen! Csak így tovább gyerekek!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum