RockStation

A változatosság gyönyörködtet?: (həd) p.e. – Truth Rising

2010. november 01. - sunthatneversets

Az 1994-ben a kaliforniai Huntington Beach-ben alakult (həd) p.e. érdekes színfoltja a metál életnek. Hajlamosak a szakírók is rap-metalnak titulálni a zenekar által művelt stílust, de ugye tudjuk, hogy a Faith No More is az volt az Epic idejében, aztán meg mégse. Ha már rap metál akkor inkább Body Count Ice T-vel vagy Clawfinger, de az kétségtelen, hogy a (həd) p.e. zenéjében a hip-hop stíluselemei azért elég gyakran köszönnek vissza, és valóban feltűnik a rap is itt-ott, lásd példának okáért a Takeover című tételt. 

 
A Jared Gomes - ének, Jaxon — gitár, Mawk – basszus, DJ Product © 1969 — elektronikus kütyük, Trauma — dobok felállású ötös zenéjére azért más stílusok is nagyban rányomják a bélyegüket, gyakran a túlságosnál is jobban. A kaliforniai csapat zenéjében nagyon gyakran tűnnek fel a nu metál hullám régi nagyjainak jobb húzásai. Az It's All Over-ben például akkora SOAD és Korn elemek ütik fel a fejüket, hogy azt nem lehet nem észrevenni. Viszont próbálnak változatos – néhol jazzbe, néhol raggaebe hajló – zenei kísérletekkel is operálni.
 



Az intrókkal és különböző betétekkel vastagon felhizlalt album kicsit vontatottan halad a maga egy órájában, de azért jó dalokat sem felejtettek írni, amire a magamfajta rockerember is jókat bír headbangelni. A This Fire klasszikus metállal vastagon megpakolt  szólamai kellemesek a fülnek – itt még egy kis Galactic Cowboyst is felfedezni  véltem – , csakúgy mint a Lajon Witherspoon (Sevendust énekes) vendégeskedésével készült Stand Up. Baromi jó a spanyolul énekelt punk himnusz Menina, a döngölős Forward Go! A szintén erős System Of A Down hatásokat felmutató Bad News, és az erősen Korn-os Children Of The Fall.



A lemez erőssége a gyengesége is egyben. A (həd) p.e. próbál annyira változatos, eklektikus lenni, hogy néhol teljesen az az érzése támad az embernek, ezt a lemezt nem is egy zenekar játszotta fel. Akinek bejön hip-hop után a punk azután a nu-metál, majd a rap az próbálkozzon erősen a csapat új albumával. Akinek csak részben jönnek be ezek a dolgok az is megtalálhatja a számításait. Részben.




(həd) p.e. - Children Of The Fall

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr592413212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum