RockStation

Top 10 óda a Sátánhoz

2011. október 15. - scorn

Összeállításunkban megpróbáljuk a világra eddig rászabadított rengeteg istenkáromló/sátánimádó muzsikából kiválasztani a 10 legjobbat. Nem egyszerű feladat ez, hiszen akár egy 50-es listát is lazán össze lehetne hozni. Magzatpózban, üvöltve sírtam pár kedvencem lemaradása miatt. Azt azért megjegyezném, hogy ebben a szcénában nem hangemberek bűvölik a hangszereket. Nem kevés börtönviselt, gonosz figura játszik ezekben a bandákban, akik ha agresszív viselkedésről, gyújtogatásokról, vagy akár gyilkosságról legyen szó, nem csak szavakkal hanem tettekkel is élnek.
PS: A nótákat illene nem-youtube minőségben (is) meghallgatni.

+1. Dissection - Where Dead Angels Lie (1995)


Kezdjük rögtön a +1-edikkel. Annyira nem tudtam eldönteni, hogy feltegyem-e a listára, hogy inkább fel is tettem meg nem is. Iszonyat király Dissection nótáról van szó, más szempontok alapján akár a legelső helyezett is lehetne. Hiába, a megboldogult Jon Nödtveidt remek nótákat írt rituális öngyilkossága előtt.

 

10. Thy Serpent - Christcrusher (1998)


A tizedik helyezett a Thy Serpent nevű elveszett formáció, akik nem igazán alkottak sok maradandót, ezért nem is emlékszik rájuk senki. Dallamos black-ben utaztak, viszont ez a nóta szélvészgyors és gyűlölettel teli. Bár minden nótájuk ilyen lett volna.

 

9. Impaled Nazarene - We're Satan's Generation (1998)


A finn Impaled Nazarene-nek már a neve is blaszfémia, nem is meglepő a botrányokkal teli a pályájuk és hogy a vodkás üvegben találták meg a gonoszt magát. Talán nem tartoznak az alapbandák közé (pláne hogy "fuck off" attitűdjüknek köszönhetően néha már inkább punk-ot játszanak, mint black metal), de amikor még Peter Tägtgren is előveszi a koncertjein ezt a party-sátánista nótát, akkor a hatás vitathatatlan. Újabb nótáikat is érdemes meghallgatni, hiszen még mindig tudnak kedves nyilatkozatokat tenni Istenről és helytartóiról (Angel Rectums Under Attack!)

 

8. Gorgoroth - The Rite of Infernal Invocation (1997)


A Gorgoroth már komolyabbra veszi a figurát. Ez a nóta még a régi érából való, amikor nem volt kísérletezés, csak nyers és gonosz zene. A nóta az Under the Sign of Hell-en található, ami az egyik legjobb anyaguk (és amit már újra is vettek, csak a kiadó balfaszkodása miatt még nem jutott el a néphez). A dal hossza becsapós.

 

7. Cradle of Filth - Heaven Torn Asunder (1996)


A Cradle of Filth-et mindig sokan szidják, sellout és pózer hozzáállásuk miatt. Ebben bőven van igazság, sőt az utóbbi 10 évben (szerintem) már csak erőlködnek. De annak idején azért volt jó néhány albumuk, ahol még tényleg jó és különleges zenét nyomtak. Tény, hogy a gótikus megközelítés sokaknak túl szirupos, de azért hallani, hogy nem réten szaladgáló rózsaszín unikornisokról énekelnek.

 

6. Deicide - Homage for Satan (2006)


Nem kell félteni a jenkiket sem, ha istenkáromlásról van szó. Tekintve, hogy náluk találhatók a kereszténység elvakultabb formái (elég csak a teljesen fogyatékos, radikális kreacionistákra gondolni), nem csoda, ha a másik véglet is megjelenik náluk. A Deicide fővezér Glen Benton régi nyilatkozatai alapján mindenki azt hitte, hogy tényleg teljesen őrült és gonosz a fickó. Azóta persze kiderült viszonylag "normális" kispolgár lett belőle, de továbbra sem hagyott fel a gyűlöletes szövegek írásával. Vannak nótáik amik szövegük alapján jobban illenének ide (pl. Death to Jesus, Kill the Christian, Fuck Your God), viszont egyik sem olyan király nóta mint EZ! Azok a szólók bazdmeg! A Sátán hangja pedig maga Benton torkából tör elő!

 

5. Marduk - Slay the Nazarene (1998)


A Marduk mindent megénekelt amit black metalban meg illik. Háború, halál, setétség, pusztítás. És persze keresztényellenesség. A választott dal a legjobb érájukból való amikor Legion volt az énekes, ekkor voltak a legerősebbek. Maga a nóta és címe magáért beszél.

 

4. Watain - Malfeitor (2010)


A Watain az egyik legnépszerűbb új black metal zenekar és erre rá is szolgáltak. A külsőségek terén szélsőséges hozzáállás persze nagy segítség ebben. Legutóbbi albumukkal megmutatták, hogy manapság is lehet hagyományos, kísérletezés nélküli,de izgalmas black-et játszani. Az már más kérdés, hogy pofátlan nyúlásokkal vannak tele a nótáik, de ennek ellenére is tökéletes, amit manapság csinálnak.

 

3. Deathspell Omega - Diabolus Absconditus (2005)


Már el is jutottunk a pokoli dobogó harmadik fokáig. A Deathspell Omega a Watain-el ellentétben az újszerűségre és a kísérletezésre törekszik. Zenéjük kitekert, kifacsart, komplex, réteges, disszonáns és még minden ami miatt egy átlagos ember menekülve szalad, ha meghallja őket. Hogy nem-metal-os cimborám tegnapi mondatát idézzem: "Baszki, ha van zene, ami a pokolba vezető úton szól, akkor ez az!". A zenekar előszeretettel gondolkozik 20 perces dalocskákban, ami nem csoda. Amit el akarnak mondani, az nem fér bele egy 3 perces darába. Ez nem black metal. Ez attól sokkal több.

 

2. Dark Funeral - Vobiscum Satanas (1998)


Hogy kerül egy teljesen középszerű black metal zenekar a második a helyre? Úgy, hogy a Dark Funeral fogta magát, lenyúlta a Darkthrone Graven tåkeheimens saler című nótájának egy apró témáját és abból megalkotta az egyik legjobb black metal himnuszt.

 

1. Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas (1994)


A Mayhem nélkül nincs az, amit ma black metalnak hívunk. Nélkülük nincs ez a lista. Pont. A kultikus lemezen áldozat (Euronymous), gyilkosa (Vikernes) és a világ legjobb dobosa (Hellhammer) játszik. Az öngyilkos Dead szövegét elénekelő énekes pedig nem más, mint hazánk fia, Magyarország legjobb export terméke, a kiszámíthatatlan, az őrült, a XXI. század Lugosi Bélája, a matek-fizika tanár, a jóatyaúriseten(?), maga Csihar Attila. Az első helyezett nóta sohasem volt és sohasem lesz kérdéses.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr663304575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorn 2011.10.15. 17:14:27

nem véletlenül nem került fel egyetlen heavy metal sem a listára :|

MR. Eddie 2012.03.01. 14:54:45

Black Metal???
Előzör is: NEM Metal, ahogy a grunge is egy szar.
A Metal az lázadás a középszerűség és a kispolgáriság ellen, ÉSSZEL ÉS ERŐVEL, amit föl kell fogni(értelemmel) és érezni kell (szívvel).
Ez a hörgés-gitártépés csak cirkusz. Agyatlan lelkibetegek zöreje, barátocskám!
Ha meg valamelyiktek szembekerülne egy IGAZI ördöggel (démon) azt hiszen telikakilná a kicsi gatyáját!!!
Ébresztő, hülyegyerekek!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum