RockStation

Májusban Budapesten játszik a Cult Of Luna és a The Ocean

2012. november 12. - sunthatneversets

CultOfLuna.jpgA post-metal rajongói az elmúlt pár évben jóformán elcsíphették a műfaj összes nagyágyúját hazánkban, azonban még mindig van egy kimondott-kimondatlan strigulázandó lista mindenki fejében. Ennek egyes sorait vagy olyan zenekarok alkotják, akik már jártak itt, de bizonyos értelemben túl korán tették ezt, vagy olyanok, akik eddig elkerültek bennünket, de még érdemes reménykedni, hogy egyszer átlépik a határainkat. A svéd Cult of Luna az előbbi csoportba tartozik, hiszen a zenekar 2005-ben a megboldogult Süss Fel Napban lépett fel a Bleeding Through vendégeként – azóta viszont eléggé megváltozott a lapjárás, minden értelemben.

Az Umeå-beli színtér (amely olyan zenekarokat adott már a világnak, mint a Refused vagy a Meshuggah) patinás hírnevét gyarapító banda lassan tizenöt éve működik töretlen lelkesedéssel, és az Eclipse utódjaként 1998-ban megalakult formáció karrierjének első hat évét arculatának kikristályosítására, megtalálására használta fel. Ezt úgy érte el, hogy a sludge-ból merítő, ólomsúlyú témákat lágyan belebegő melankóliával, a nagyvárosok nyomasztó tompaságával, némi szőnyegszerű aláfestéssel, na meg grandiózus dalszerkezetekkel teljesítette ki. A Cult of Luna beérésének folyamata az egyik első post-metal bandát adta a világnak: nem is véletlen, hogy a zenekar az első Európa-turnéján az Isist, a Poison the Wellt és a The Dillinger Escape Plant kísérte, hiszen ez igazolja a leginkább, hogy a keményzene világában megjelent új erőviszonyok milyen hamar egymásra hangolódtak.

Persze az immáron héttagú bandának – amely hatodik nagylemezével, a Vertikallal jön majd az A38 Hajóra – nem kellett sokáig vendégként tetszelegnie egy-egy körútban, népszerűségük és elismertségük növekedésével arányosan pedig egy olyan progresszív hozzáállás jelent meg mind a zeneiség, mind az arculatformálás terén, amely alapjaiban határozta meg az előző évtized határfeszegető keményzenei megszólalásának attitűdjét és minőségre való törekvését.

Flyer Cult Of Luna.jpg

Ezért is örömteli, hogy a mindmáig hibázni képtelen zenekart öt év után ismét egy korábbi turnépartnere, a nálunk is igen gyakran megfordult The Ocean kíséri majd, amely hasonlóképp friss albumával tér vissza majd hozzánk. Ennek apropóját az adja, hogy az ember világban való helyével foglalkozó előző két lemez (a Heliocentric és az Anthropocentric) folyamatos letisztulása révén az új, egyelőre cím nélküli felvételen már nem lesz ének, ami újfent azt igazolja, hogy a banda még mindig képes megújulni, új megszólalási lehetőségek útját kutatni. Így ha kíváncsi vagy két olyan nagyágyúra, ami nélkül sem a post-metal, sem a doom, sem a határfeszegető metal világa nem lenne ugyanolyan manapság, mindenképp az A38-on lesz a helyed május 1-én, hiszen ki tudja, mikor csípheted el újra ezeket a zenekarokat, főképp ilyen, kordontól és egyéb távolságoktól mentes körülmények között.

Az A38 Hajó bemutatja:
2013. május 1., 19:30
CULT OF LUNA (SWE)
THE OCEAN (GER)
Jegyek: 3.000 Ft (elővételben) / 3.600 Ft (helyszínen)
Elővétel: az A38 Hajón, valamint a www.a38.hu oldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr944901551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum