RockStation

A legnagyobb rocksztárok a keményzene történetében

2014. április 26. - sebiszabi

Black-Sabbath-1.jpg

A Kerrang! webzine gondolt egy merészet és összeszedték minden idők 10 legnagyobb rocksztár alakját. Habár az összejött társaság kétségtelenül nagyon nívós, itt-ott azért lehetne vitázni a neveken. De ezt inkább rátok hagyjuk, ezt Ti úgy is jobban tudjátok! A hajtás után az igazi rocksztárok.

 

Corey Taylor

Minden idők egyik legjobb modern metal zenekarának frontembere milliószor bizonyította már be tehetségét és azt, hogy mennyire hazai pálya neki a színpad. A Slipknot mellett hajtja a Stone Sour-t, kiadott már bestsellert, szerepelt már filmben - és igazából mindegyik szerepében kiváló. Istenadta tehetség ez a gyerek.

Ozzy Osbourne

Akinek állítólag kimaradtak a nyolcvanas évek - meg a kilencvenesek is. A Sötétség Hercege, a Black Sabbath frontembere - kérdés nélkül minden idők legnagyobb rocksztárja Ozzy. Ráadásul tavaly a visszatérő 13 című lemezzel tett róla, hogy a heavy metal origója, a Black Sabbath újra régi fényében tündököljön.

Billie Joe Armstrong

Az ember, aki ha megjelenik valahol ezen a sárgolyón a bandájával, akkor arra a stadionra ki lehet élből tenni a 'megtelt' táblát. A Green Day frontembere is tökéletesen megérdemelten viselheti rocksztár jelzőt. Az ugye megvan, amikor pár éve az iHeart Radio Music Fest-en mindenkit elküldött a büdös p...ba, mert le akarták idő előtt zavarni a színpadról a szervezők? ("..Én nem egy ki***ott Justin Bieber vagyok.." - biglike)

Axl Rose

Hát igen. Mára ugyan megrottyant az öreg és nem is megy már szuflával minden régi megasláger, de egy dolog tény: a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején Axl Rose volt a ROCKSZTÁR. Így. Csupa nagy betűvel. Itt egy videó azokból az időkből, amikre nagyon szívesen emlékezünk, ha meghalljuk a Guns n' Roses nevet.

Trent Reznor

Az ember, aki szinte bármiből aranyat csinál, amihez hozzányúl. A Nine Inch Nails mesterművei mellett említhetnénk a nejével (a gyönyörű Mariqueen Maandig) közösen alapított How to Destroy Angels-t, vagy a videójátékokhoz írt zeneit. Álljon itt egy '94-es woodstock-i koncert, hogy nyomta ő anno ezt a indusztrial metal dolgot.

Dave Grohl

A dobos, a gitáros, az énekes, a szövegíró, a rendező, a producer, a színész. Polihisztor az ember és mindenben zseniális. A Nirvana dobosa és a Foo Fighters mindenese. A hülye videóklipek koronázatlan királya - ám mégsem botrányhős. Így is lehet rocksztárnak lenni.

Ronnie James Dio

Ronnie James Dio egy ikon. Minden idők egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) énekese, legalábbis a kvalitásai alapján. Hiszen amúgy egy igencsak kicsi emberke, aki sajnos már 4 éve nincs közöttünk. De életműve páratlan: 47 millió eladott lemez olyan bandák élén, mint a Black Sabbath, Heaven & Hell, Elf, Rainbow és természetesen a Dio. Neki köszönhetjük amúgy az ördögvillázást is \m/.

Lemmy

Lemmy Kilmister, aki Jimmy Hendrix roadie-jaként kezdte, majd a rock n' roll legendájává vált a Motörhead frontembereként. A Heavy Metal Keresztapja, így konferálta fel James Hetfield, egy Metallica bulin és ezzel teljes mértékben egyet tudunk érteni. Mostanában ugyan aggódtunk egészségi állapota miatt, de úgy tűnik, Lemmy újra a régi és jön, hogy szétrúgja a seggünket.

James Hetfield

Természetesen a Metallica énekesét nem lehet a sorból kihagyni. Több, mint harminc éve nyomja a metalt Het papa, elmúlt 50, de mennyire szeretnénk ennyire menő ötven évesek lenni!! Nem kérdés itt sem a rocksztár státusz.

Kurt Cobain

Végül, de nem utolsó sorban a Nirvana énekese, Kurt Cobain. Nagy magyarázatra nem szorul. Egy komplett nemzedék hőse, idolja, példaképe és tanítója volt. Zseniális és intelligens versei mellett rendkívül vicces is volt. Ha nem hinnéd, akkor itt van egy legendás felvétel egy korai Reading Festival-ról.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr246087241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thedirector 2014.04.26. 12:31:17

Dave Mustaine-nek gondolom nem jutott hely, vagy csak nem töltött be az oldal. Nála ellenmondásosabb, tökösebb metál arc nincs pedig az éterben

sebiszabi 2014.04.26. 12:33:39

@thedirector: Neki neki nem jutott hely az eredeti listában - mi meg nem tettünk hozzá.

csgeza 2014.04.26. 17:02:07

50%uk elmehetne bruce dickinsonhoz cipot pucolni...

Zuzimama 2014.04.26. 17:21:22

@csgeza: valóban Dickinsonnak is itt lenne a helye, kár, hogy a lista nem top 15.

És tudom, hogy Jon Bon Jovi a lightosabb vonalat viszi, de azért ő sem ma kezdte a pályát és még mindig aktív és a 80-as évek egyik legkiemelkedőbb rockfigurája volt.

Zuzimama 2014.04.26. 17:24:04

Inkább a top 10 "anti-rocksztárt" kellene összegyűjteni. Gondolok itt John Deacon-ra a Queen-ből vagy Charlie Watts-ra, akik szintén rocksztárok, habár a háttérbe húzódnak. :)

Nedudgi - Dörrög Zultán 2014.04.26. 17:37:54

Gene Simmons hiányolom a KISS-ből.

danzig 2014.04.26. 17:55:37

Mintha lenne egy kis félreértés, a tehetséges zenész nem egyenlő a rocksztárral!
Corey Taylor, Billie Joe, Trent Reznor az előbbi kategória. Gene Simmons, Tommy Lee/Nikki Sixx, Bon Jovi, Ian Astbury, Rob Zombie, de a fiatalabbak kedvéért Ville Valo, Dani Filth, de - szerintem - még Dave Gahan is inkább rocksztár, mint ők.

Spartian 2014.04.26. 21:54:14

Minden idők legnagyobb rocksztárját Mick Jagger-t kár volt kihagyni.

rozsdamentes arcél 2014.04.26. 22:16:52

Nálam Steven Tyler is ott lenne a 10-es listán. Mondjuk nem a 2000 utáni, hanem mondjuk a '90 előtti. Pl.
www.youtube.com/watch?v=hplDR4TPGTM

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.26. 22:59:32

@danzig: szerintem is, igazad van benne

persze a frontember a zenekar arca, de azért nem csak az énekesek rockerek

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.26. 23:01:43

valamint, jöhetnek a kövek, bono is kimaradt

gigabursch 2014.04.27. 10:34:28

Aki ezt a listát összefosta, elmehetne egy zeneboltba.
A bő felénél emberileg, szakmailag, sztárságilag, zeneileg csak a kis magyar valóság gyengébbik része is többet tud.
De alighanem még Albániában is.

ekat 2014.04.27. 11:23:37

Igen, ebből a listából többen nem rocksztárok. Egy sztár attól sztár, hogy a múfaj kedvelőinél többen ismerik, ehhez képest a fentiek közül én, aki ötvenéves és leginkább a rockot szereti, kettőnek még a nevét sem hallottam soha. (És Billy akárkiét is csak azóta, mióta lájkoltam a GD-t Facebook-on, pedig több CD-jük is megvan, de ki fgalalkozik a zenészek neveivel?)
Mondjuk persze az is igaz, hogy akit a botrányai (Jagger, Richards) vagy hírességekkel/filmekben történt fellépései (Bon Jovi), vagy reality show-ja (Osbourne) vagy a halála (Cobain) miatt ismernek sokan, az nem okvetlen ROCKsztár.

karikaV43 2014.04.27. 13:53:49

Némi kép zavar van itten:először is kik ezek,a fele ismeretlen suttyó.
Másodszor a teljesség igénye nélkül ide írnék néhány Rock Sztárt:Freddie Mercury,Rob Halford,Bruce Dickinson,Jon Bon Jovi,Tommy Lee,Eddie van Halen,Sebastian Bach.
Kicsit szar ez a lista.

crazyfish 2014.04.27. 13:56:45

B+ neked fogalmad sincs a rockzenéről...még ha minden lista szubjektív is...
mondom ami hiányzik....Rob Halford, Bon Scott, Ain Asbury??????
minden stílusnak meg volt a legendája...glam, trash, heavy, death....hard, blues rock...stb

A green day???? punk együttesnek tartják de csak egy hangos popcsapat, egy szar...amit a punkról elmondtak, azt elmondták 30évvel ezelőtt...California über alles!!!!!....:)))

Zuzimama 2014.04.27. 14:23:34

Angus Young, Flea, Anthony Kiedis .....

sh4d0w 2014.04.27. 14:48:14

Minimum furcsa, hogy a Green Day itt van, de AC/DC, Rolling Stones, Iron Maiden, Scorpions, Halloween meg nincs. Vagy ha már van Green Day, akkor meg lehetne említeni a Linkin Parkot, a Pearl Jamet, Rob Zombie-t...

mojoking77 2014.04.27. 21:02:51

Haat, igen. A sima copy paste helyett, esetleg lehetett volna irni egy listat, a 10 (vagy mondjuk inkabb 20) valodi legnagyobb rock star-rol, ennek a listanak ugyanis kicsit kevesebb mint a fele inkabb a bullshit kategoriaba ferne bele, mint a rock star-ba...

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2014.04.27. 22:45:29

Könyörgöm, ne gyertek ide a soft-rock meg a frizura-rock sztárjaival... Lehet a saját műfajában zseniális Bon Jovi, Gene Simmons, meg BJ Armstrong, a rockerséghez nekik semmi közük...

Hol vannak, akik kitalálták a rockerséget, és azóta is mindenki az ő gesztusaikat, mozdulataikat utánozza? Akik megalkották a rocktörténet leghúzósabb riffjeit, a generációk sorát gitárvásárlásra és bandaalapításra késztető albumait?

Ozzyt és Lemmyt látom, de hol van Iommy?
És Robert Plant, Jimmy Page, Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Bon Scott és Youngék?
És hol a búsban van Jimi Hendrix?
És Bruce Dickinson, Steve Harris, Roger Daltrey és Pete Townshend?

És akkor még szűken értelmeztem a műfajt, a keményebb prog-rock- és punk-rock-sztárokat szóba sem hoztam...

Most komolyan, who the f*ck is Green Day? Who the f*ck is Foo Fighters?

Zuzimama 2014.04.29. 14:59:59

@Udo von Raumschiff:
pont te írod: soft-ROCK, frizura-ROCK, tehát az is rock. Mert neked a keményebb vonal jön be, attól másnak pont ezek a dallamosabb zenék a mindene.
Bon Jovi, Gene Simmons pont hogy hatalmas rocksztárok.
És tudod, hogy mitől?
Mert abban az időben pont őket majmolta a világ, minden második rocker olyan akart lenni mint ők, mert hisztéria övezte őket. Ez a sztárság az én szememben.

Iommy, Daltrey Townsend csodálatosan tehetséges zenészek, de nem sztárok abban az értelemben, mint Ozzy vagy Lemmy.

Akiket felsorolsz azok jó zenészek, de negyede sem volt akkora rocksztár, mint pl. Bon Jovi.

És nem csak gitárosokból, riffekből áll a rockzene. ;)

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2014.04.29. 17:45:18

@Zuzimama:
A poszt címe így szól: „A legnagyobb rocksztárok a keményzene történetében”.
Ez pedig főleg a hard rock és a klasszikus metal. A soft-rock - mint a neve is mutatja - nem keményrock.
Ha csinálnak egy listát a soft-rock, dallamos rock vagy pop-rock legnagyobbjairól, jöhet Bon Jovi, jöhet Freddy Mercury, Gene Simmons, a német Bundesliga-rockerek - nem lebecsülésképp mondom, ők is lehetnek hatalmas rocksztárok, csak nem keményrock-vonalon. Az ő listájukba nem szólnék bele, nem is értek hozzá.

Hogy Tony Iommi, vagy a Who frontemberei ne lettek volna / ne lennének rocksztárok, csak szimplán tehetséges zenészek? Öööööö... ezt gondold még át.

Az általam hiányoltak között egyébként van gitáros, énekes, gitáros-énekes, sőt, egy basszista is...

De egy olyan keményrock-toplistán, amiről hiányzik Hendrix, Page, Plant, Bon Scott, Gillan és Blackmore, csak röhögni lehet.

Zuzimama 2014.04.29. 17:53:20

@Udo von Raumschiff: képzeld el, hogy volt időszak, amikor a Queen-t metálnak nevezték, mert egyszerűen nem volt más műfaj amit ráhúzhattak volna. Tehát kemény zenének számított. Vicces mi?

Nem beszélve, hogy mindig van új a nap alatt, vagyis ami akkoriban kőkemény volt az ma "frizura"-rocknak számít. Tehát van létjogosultsága ezen a listán szerepelni Bon Jovinak is (hogy nála maradjunk). Akkoriban ez volt a kemény, a trash metal és kész.

A fiatalabb metál vonulatok (doom, garage, death, gothic..... és még sorolhatnám) elég rendesen bekeményítették a mezőnyt mára, de nem is tudtak kitermelni annyi, a szó igazi értelmében vett, rocksztárt, mint pl. a trash.

Számodra nem kemény rock a trash, rendben, számomra igenis Iommy nem rocksztár abban az értelemben, ami az én szótáramban rocksztárt jelent. El tudod fogadni, hogy mást gondolunk a "rocksztárságról"?

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2014.04.29. 18:59:41

@Zuzimama:
1/ A Queent metálnak nevezni nem vicces, hanem vaskos tévedés.
Az első két lemezük jórészt glam-rock volt, a harmadik, a Sheer Heart Attack viszont jót kirándult keményrock felé. Aztán a Bohemian Rhapsodytól a Radio Ga-Gáig minden műfaj felé nyitottak, nem is albumonként, hanem egyetlen lemezen dalonként is. Amit sosem játszottak, az épp a heavy metal, meg a jazz (annak ellenére, hogy „Jazz” címmel adtak ki egy albumot :) ) .

2/ A Bon Jovi sosem számított trash metalnak. Sosem számított kőkeménynek. Amikor az első lemezük megjelent 1984-ben, a Hungaroton boltok behozták jugó nyomásban, rögtön megvettem. Asszem, egyszer hallgattam meg, aztán elajándékoztam egy lánynak - ilyen csajos frizura-rocknak hallatszott már 1984-ben is.

3/ Gondolhatunk egész mást a rocksztárságról - de nem is tagadtam, hogy a favoritjaid rocksztárok. De itt konkrét műfajokról van szó - nem attól hard rock valami, hogy van benne torzított gitár - a keményrock az a hard rock (ami itt-ott összemosódik a punk-rockkal és klasszikus metállal). És nem mondhatod azt, hogy a Bon Jovi az 1984-ben trashmetálnak számított, vagy hogy a Sweet vagy a Poison punk-rock. Illetve mondhatod, de akkor itt itt be is fejeztük...

Zuzimama 2014.04.29. 20:16:04

@Udo von Raumschiff:

A Queen-t nem én kategorizáltam metálnak, hogy tévedés-e? A mai kor szellemében természetesen igen. De ez nem változtat azon, hogy egy időben - megfelelő kategória hiányában - metálnak hívták a zenét amit játszottak.

Glam rock, igaz, de a kemény műfajba tartozik, semmiképp sem a szintipopba. Nekem van egy sokkal jobb kifejezésem a glam rock-ra, mint az, hogy frizura rock, de itt és most neked nem fogom elárulni.
A maradék hozzászólásod a kettes pontban azt hiszem válaszra sem kellene méltatnom, hiszen a Bon Jovit nem csak nők/lányok hallgatták. Neked max. nem tetszett és kész. Attól nem lesznek kevésbé rocksztárok, mert a te Ízlésednek nem felelnek meg.

Az én favoritjaimat aligha találtad el, mert nem a Bon Jovi és nem a glam rock vonulat.. Sokkal inkább kedveltem a Metallica/Megadeth/Iron Maiden/Motörhead/Anthrax vonalat, manapság pedig az Airbourne-s bohóckodást, mint a Bon Jovit.
De kétségtelen, hogy a glam rock rengeteg sztárt adott a metál műfajnak, mert éppen az a populisztikus, látványos, magamutogatós műfaja a kemény zenének, amit mind a nők, mind a férfiak magukénak tudnak érezni, azonosulni tudnak vele. A csávók olyanok akartak lenni, mint a nagyhajú rocksztár, a nők meg olyanokkal akartak lenni, mint a nagyhajú rocksztár. Ennyi. És itt a blog címében rocksztárságról van szó, tehát helyben vagyunk.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum