RockStation

Tíz Iron Maiden kislemezborító és a mögöttük rejlő sztori

2014. október 22. - dzsi.

sanctuary_1.jpg

A brit Metal Hammer novemberi számához (itt lehet hozzájutni) spéci melléklet jár: tíz Iron Maiden kislemezborító poszter formájában. Bónuszként honlapjukon néhány mondatban összefoglalják azok háttértörténetét, amihez sok esetben a készítő, Derek Riggs saját kommentárja is hozzájárul (ezt dőlt betűvel szedtük). Valószínűleg folytatják ezt a jó szokásukat, és további kislemezborítókat is kiveséznek, addig is mi lefordítottuk az aktuális listát, hátha valakinek elkerülte a figyelmét vagy csak kevésbé tud angolul, mert egész érdekes.

Running Free - 1980. feburár 8.

running_free.jpg
Derek Riggst - ámbár már elkészítette azt a festményt is, ami végül a debütáló album borítója lett - az első kislemeznél arra kérték, hogy az árnyékban félig takarva ábrázolja Eddiet, hogy ijesztő ábrázatát majd csak a két hónappal később megjelenő LP-n fedhesse fel a zenekar. Eddie egy törött üveget tart, amivel a mocsokkal teli sikátorba üldöz egy srácot egy másik hasonló kreatúra karmai közé (miközben a falon amúgy Led Zep, Scorpions, AC/DC, Judas Priest és Sex Pistols graffitik virítanak).

Women in uniform - 1980. október 27.

women_in_uniform.jpg
Ez a jelenet is éjjel, az utcai lámpák által fakón megvilágított, lepukkant külvárosi miliőben játszódik (amint az összes korai borító), ahol az általunk nyitóképként használt, de a listából valamiért kihagyott, május 16-án megjelent Sanctuary borítóján épp Eddie által megkéselt Margaret Thatcher jelenik meg ismét. Főhősünk nagyban élvezi a leányok társaságát, miközben Thatcher bosszúszomjasan vár rájuk. "Egyetlen fotót sem találtam Thatcherről a kép készítésekor, így kitaláltam egy saját figurát hozzá. Csak a szerencsének köszönhető, hogy egy kicsit tényleg hasonlít rá."

Twilight Zone - 1981. március 2.

twilight_zone.jpg
"Egy kétségbeesett hétvégén hoztam össze egy rossz táblára. Eredetileg egy Sylvia nevű barátom portréja akart lenni, de az említett problémák miatt egyáltalán nem hasonlított rá az arc, a feje is túl kicsi." Így végül némi kiegészítéssel Charlotte a szajha lett belőle a Maiden kislemezén, amit egyébként a jobboldali sajtó akkoriban igencsak kritizált amiatt, hogy Eddiet épp egy hiányos öltözetű leány megtámadása közben ábrázolja. Aztán persze Rob Smallwood ezt is kimagyarázta: "nyilvánvaló, hogy Eddie a hölgy elhunyt barátja, aki visszajött a halálból egy ölelésre" (hahaha)

Purgatory - 1981. június 15.

purgatory.jpg
Az eredetileg a Purgatoryhoz szánt festményt túlzottan offenzívnek tartották egy szimpla 7"-es kislemezhez, így az a későbbiekben a The Number Of The Beast albumborítójaként végezte. Eközben Riggs elkezdett dolgozni ezen a közeli képen, ami talán még hatásosabban indítja el a sátán-témájú borítók sorozatát ezzel az Eddieből felszínre törő ördöggel. "Az ördögfigura árnyékában ott bújik Eddie. Úgy terveztem, hogy a kép némi árnyékolás révén jobban visszaadja, amint az ördögfej leomladozik Eddieről, de végül így jött össze."

Run to the hills - 1982. február 12.

run_to_the_hills.jpg
Miután megmutatta az ördögöt és Eddiet ugyanabból az arcból manifesztálódni, Riggs a következő logikus lépésnek azt tekintette, ha kiterjeszti a sztorit, és egy hatalmas harc közepette ábrázolja a két szörnyet egy sziklacsúcson a pokolban. "Ezt én találtam ki, mert úgy gondoltam, jó ötlet lenne - valahogy passzolt a 'pokoli harc' elképzelésbe. Az ördög szárnyait úgy terveztem ábrázolni, hogy sokkal markánsabban kapja meg a füst-villám hatást, de aztán ez nem valósult meg maradéktalanul." Eddie kezébe azért került tomahawk, hogy a dalszövegre is reflektáljon a kép. 

The number of the beast - 1982. április 26.

the_number_of_the_beast.jpg
Ha bárkinek is kétsége lett volna a Run To The Hillsen ábrázolt csata végkimenetelét illetően, itt egyértelmű választ kapott rá: hősünk győzedelmeskedett, a büszkeségtől dagadva nyújtja felénk az ördög lógó nyelvű, levágott fejét. "Azt szerettem volna, ha az ördög minél inkább hasonlít Salvador Dalira, de semmilyen használható képet nem találtam a művészről. Nevetségesen gyorsan készültem el a képpel."

Flight of icarus - 1983. április 11.

filght_of_icarus.jpg
Bár alapkoncepciójában itt még mindig az utóbbi évek pokoli ihletettségű vonalát követi Riggs, az égő Ikarusz fölött lebegő dobozban elrejtette a Piece Of Mind borítójának celláját, amiben Eddie raboskodott, Ikaruszt pedig szándékosan hasonlóan ábrázolja, mint ahogyan a Led Zeppelin - Swan Song borítón szerepel. "Sokkal jobb munkát is végezhettem volna a szárnyakkal, de valami oknál fogva, azon a napon nem igazán volt kedvem szárnyakat festeni. Elég sok rockmagazin cenzúrázta egyébként a borítót az angyal pénisze miatt, de a hegytetőn kutyapózban kefélő párt már kevesen vették észre, úgyhogy én nyertem".  

the trooper - 1983. június 20.

the_trooper.jpg
Eddie első ízben szabadul meg a szakadt farmer-póló kombótól amit lovassági egyenruhára cserél, amely vitathatatlanul a legnépszerűbb inkarnációja - a Trooper még Steve Harris alkarján is szerepel tetoválás formájában. "Szerintem azért ennyire népszerű a kép, mert rengeteg rajta a piros és kék szín - a többi borítón nem használtam ilyen erőteljesen a vörös színt."

Two minutes to midnight - 1984. augusztus 6.

too_minutes_to_midnight.jpg
A három borítóból a második, amely a 'háborús Eddiet' ábrázolja. Hősünk katona a közeli jövőben. Azt az ikonikus pózt veszi fel, amely az I. Világháború 'Lord Kitchener Wants You' típusú toborzóplakátjain is szerepelt, laza szivarozás közben akkurátusan ránk mutatva egy épp robbanó gombafelhővel a háttérben. E borító nagyban hozzájárulhatott a 80-as évek bandáinak folyton nukleáris armageddont vizionáló fétiséhez. A zászlók sem véletlenül kerültek a képre: mind egy-egy, a single megjelenésekor éppen fegyveres konfliktus közepén álló országot mutat.

Aces High - 1984. október 22.

aces_high.jpg
Az Aces High minden addiginál nagyobb magaslatokba röpítette a zenekart. Itt Eddie éppen tüzelni készül egy Spitfireban, a II. Világháború idején kizárólag a levegőben zajló, a La Manche csatorna ellenőrzéséért folyó Angliai csatában. "Egy hatvanas évekbeli képregény borítójáról csórtam az ötletet, Sgt. Rock volt azt hiszem a címe. Steven Spielberg 1941 című filmjének a plakátja is ugyanezt az ötletet nyúlta le, csak ők adtak egy szivart is a pilóta szájába. Persze Eddie egészséges életet él és nem dohányzik" (kivéve, amikor épp mögé dobnak egy atombombát...)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr226812331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.23. 12:36:30

nem mindegyik nyerte el maradéktalanul a tetszésem, azt hiszem gyerekként jobban megfogtak, most már más az ízlésem, de azért érdekes volt olvasni a háttérsztorikat

Tari Tamás Viktor 2014.10.23. 12:42:51

A magyar Hammer nem akar meglépni egy ilyen akciót, véletlenül? Mindig jól jön 10 Maiden lemezborító poszter :D

Túrós (törölt) 2014.10.23. 13:26:28

"Persze Eddie egészséges életet él és nem dohányzik"
LOL

2014.10.23. 14:33:54

Nekem kicsit sok a készítőtől az "így jött össze". Nem azt rajzolja, amit, de főleg ahogy akar?

Viszlát és kösz a halakat 2014.10.23. 14:51:36

A Trooper-től kezdve nagyon durva minőségi ugrás van, mintha ott egy új festő vette volna át a melót.

Nebelraser 2014.10.23. 20:14:54

A rendelési oldalon azt írják, hogy ez egy kétrészes sorozat első részlete, így hát lesz később még tíz ilyen kép ami a végén egy nagy Trooper poszterré all össze. Jól hangzik :-)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum