RockStation

RockNuggets Vol134. / Vadász - Life Eternal – kazetta (Burning Sun Records, 2023)

2023. december 18. - rattlehead18

vadasz_ep.jpgA Vadász egy erdélyi bázisú heavy metal zenekar, melyet a két évvel ezelőtti bemutatkozó lemez okán a hazai undergroundban járatosabb olvasók bizonyára már ismernek. A Harc a benzinért című albumot CD-n a Metal Ör Die Records gondozta, a kazetta-változatot pedig a Burning Sun Records jelentette meg.

A srácok a klasszikus, ’80-as évek végi, ’90-es évek eleji hazai és a klasszikus germán minták szerint vezetik elő dalaikat. Nyilvánvalóan tét nélküli örömzenélésről van szó. A 2021-es nagylemez ugyan nálunk kimaradt a szórásból, de az idei speciális kiadvány apropóján jelen sorokkal azt is érintjük. A Life Eternal EP ugyanis nem más, mint a bemutatkozó lemez négy dalának angol nyelvű változata. A kiadvány célja minden bizonnyal a hátarainkon túli undergroundban való tapogatódzás volt.

A digitális formában és kazettán is megjelent EP négy plusz egy tételt tartalmaz. A kazetta bónusza az Accept Breaker című dalának átgondolása, pontosabban az eredetihez hű előadása. A négy saját szerzemény pedig alkalmas arra, hogy a nem magyar anyanyelvű hallgatók is reális képet kapjanak arról, miről is szól a zenekar.

Anélkül, hogy egyesével belemennék a dalok részletes elemzésébe, arra ki kell térnem, hogy Somogyi Bálint eredményesen birkózik meg a rekesztősebb témákkal és a helyenként elsütött magasakkal is. A kiejtése pedig tipikus kelet-európai, mely legfeljebb hazai körökben válthat ki negatív visszacsatolást, határainkon túl viszont csak egy speciális íznek fog minősülni.

Az introval egybekötött Life Eternal egy ökölrázós metal darab, a jóféle gitárszólóval felvértezett, tempós Fight For Gasoline már a speedes irányba tekintget. Az Acceptes húzású, karcos vokálokkal felvértezett Dirty Rock ’n’ Rollt követően pedig a saját szerzemények sorát a hasonló szellemben íródott - engem a korai Grave Diggerre emlékeztető – Reaper Waltz zárja.

A négyes esetében tehát a kulcsszó a hagyományőrzés. Aki kedveli a hőskor Pokolgép, Ossian, Omen, Rotor vagy Stress lemezeit, bizonyára szívesen fogja hallgatni ezeket a dalokat is. A szövegeket egyesek klisésnek fogják tartani, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy ebben a tekintetben is a tradíciók ápolása volt a cél. Rendelés: burningsunzine@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2318281495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum