RockStation

Bruce Dickinson fényeskedjék néktek, avagy: kit szeret a magyar rokker?

2008. február 18. - sunthatneversets
Van nekem az a szerintem jó, a feleségem szerint, azonban ennyire pozitív jelzővel nehezen illethető szokásom, hogy minden hónap elején odaballagok az újságárushoz és kérek egy Metal Hammert. Előfizethetnék, de a hülye postás biztos összegyűrné amikor beleerőltetné a postaládámba, aztán erre meg allergiás vagyok.



A függőségem már a kezdetek – 1989 - óta tart. Megvan mind a 201 számom, évadonként bőrkötésben. Csóró főiskolás koromban nem volt pénzem a 43-asra, de aztán mikor lett azt is megrendeltem. Biztosan van pár – na nem sok - őrült aki ugyanezt csinálja, úgyhogy szívesen veszem a jelentkezéseket. 
Február elején kezembe vettem a 201. számot. Lapozgatom, nézem közönségszavazás. Kedvenc zenekar: Iron Maiden, kedvenc magyar zenekar: Tankcsapda. Kedvenc énekes: Lukács László (gyengébbek kedvéért Tankcsapda). A kedvenc basszusgitárosnál megint Lukács Laci neve van a pole pozicióban lenyomva a Maidenes Steve Harrist, aki csak a dobogó harmadik fokát bitorolja.

Dezsavű bevillan, mintha tavaly is valami hasonlóra szavazott volna kis hazánk rockerserege. Azért merem azt írni, hogy sereg, mert a Fémkalapács közel 20000 példányban kel el havonta, ami egyébként ugye felettébb üdvözítő.

Mondom magamban leszek már annyira hülye, hogy átlapozom az összes számot, hogy a  közel húsz év alatt kik voltak a kedvenceink. Mondjuk nem az enyémek, mer összesen vagy egyszer szavaztam.

Először az 1991-es évre lehetett szavazni. Mondanom se kell a pályája csúcsán lévő Guns 'N Roses visz mindent. Aztán öt kemény éven keresztül tarol a Metallica az együttes, James Hetfield pedig a énekes kategóriában. Bruce és Laci sehol. Úgy látszik pár évig kitartott a fekete album lendülete, mert aztán a Load-Reload kettőst már nem értékelte a magyar rocker.

Na de most kapaszkodj: 1995 óta lehet szavazni a kedvenc magyar zenekarra. Írd és mondd minden évben – pedig ez 13 hosszú év - a Tankcsapda a kedvenc. Szerintem valakik – lehetnek vagy jó sokan – 95 óta mindig az előző évi listájukat küldik el. Ezt el se hiszem. Nincs ám nekem semmi bajom a csapattal, mert magam is énekeltem detox a dunakilti Motoros Fesztiválon, hogy az élet a legjobb méreg, de az azért mégis csak durva, hogy más zenekar szóba se jöhet. Illetve jöhet, de csak az Ossián után. Paksi Endre csapata vagy tíz éve az örök második. Ezt a pechet.

Aztán van ám jobb is: a kedvenc énekes kategória. Szegény Dream Theateres James La Brie 1997-es sikere óta - szerintem összekeverték a Hetfielddel, azt véletlenül nyert – majd minden évben nemzetünk csalogánya: Bruce Dickinson. Azért írom, hogy majd, mert van két szűk esztendő – nevezetesen 2004-es és a tavalyi - mikor a magyar rocker tolla vékonyan fog és Bruce csak námber - nem ofdöbíszt! – tú. Ki előzi meg csupán, na ki? Lukács Laci. Én nem tudom, hát volt olyan év, hogy nem is énekelt, de biztos ezt a kettőt nyerte meg a Lukács.




A kedvenc zenekar kategóriát viszont nem mindig nyeri meg a Vasszűz. Az 1997 óta eltelt 11 évből csak (!) négyszer sikerült nekik. Na de, hát hogyan sikerülhetne, mikor háromszor nyer a magyar rocker kedvenc klisémetál-csapata a finn Nightwish.


Kedvenc basszusgitáros kategória. The nominees: Steve Harris (Iron Maiden), Steve Harris (Iron Maiden), Steve Harris (Iron Maiden), és Lukács László (Tankcsapda).

The Winner Is: Steve Harris (Iron Maiden). Az elmúlt tíz évben hatszor. Na de nem eszik olyan forrón, mert az utolsó két évben Lukács Laci lenyomja.

Mostan anélkül, hogy Szonda Ipsos módjára reprezentatív mintaként a hángörien rocker lelkivilágát, érdeklődési körét vizsgálat alá vetném, azért pár dolgot mindenképpen megjegyeznék, azt leszögezve, hogy inkább nyerjen a Bruce vagy a Laci, minthogy a Josh meg a Jutta. Ez alapvetés.       

Na de kedves magyar rocker, szélesítsd azt a látókört, szélesítsd. Mert én is szeretem a Maident, el is ismerem őket, mint ahogy a Tankcsapda is nagy kedvencem, egye fene szódával még a Nightwish is, de szerintem még Ők is röhögnének ezeken az eredményeken.

Pedig már a médiára sem lehet fogni mindent, mert mind a nyomtatott, mint az elektronikus elég széles spektrumát mutatja be a stílusoknak. Meg hát a letöltések korában már mindenhez hozzá is lehet jutni, akár pénz nélkül is. (Ez nem felbujtás)  

Némi beletörődéssel, azt azért csendben megjegyzem, hogy a Sziget Fesztivál nulladik napján Iron Maiden. Ezek után abba már bele sem merek gondolni, hogy mi lesz egy 2008-as közönségszavazás eredménye..
   

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5343538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum