RockStation

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 12. rész : Carcass

2008. július 10. - sunthatneversets

[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 17.,  szerda,  21:30 | Carcass]

Előrebocsátom, hogy Michael Amott nagy kedvencem igaz a Spiritual Beggarsban nyújtott teljesítménye alapján. Hogy ennek mi köze a Carcass-hoz mindjárt kiderül.

A grindcore nagy előfutárának számító liverpooli brigádot '85-ben alapította Ken Owen dobos, akihez később Bill Steer társult, aki korábban a Napalm Deathben is megfordult.
A zenekar egyedi stílusához nagyban hozzájárult Jeffrey Walker énekes/basszer sajátos orgánuma (nevezzük nyugodtan hörgésnek) is.
Ez a felállás készítette el a grind/goregrind fanok számára megkerülhetetlen Reek Of Putrefaction (1988) és Symphonies Of Sickness (1989) lemezeket.
Elsőként írtak orvosi kifejezésekkel teli szövegeket, melyek részletesen mutatták be a boncolás folyamatát. Mindezek mellé beteges, örlő zene társult.

90-ben aztán még betársult Michael Amott (ma Spiritual Beggars, Arch Enemy) is. Munkásságuk következő állomása a Necroticism-Descanting the Insalubrious lemez volt. Itt már érezhetővé vált zenéjükben a death metalos megközelítés.
A stílus váltás a '93-as Heartwork és '96-os Swansong lemezeken mutatkozott meg a legjobban.
Nem csak a zenekar történetének, de a death metal történetének legsikeresebb lemezei ezek. Mesteri dallam világuk, groovjaik a göteborgi dallamos vonal legfőbb konkurenseivé emelte őket. Közben egy tagcserén is átestek: Amott helyére érkezet Carlo Regadas 1995-ben.

Ezután sajnálatos módon szétszéledtek. Pályafutásuk egészére jellemző, hogy lemezről-lemezre mindig mást csináltak, de bármibe is fogtak, abból első osztályú extrém metal produkció lett. Később megjelent még egy válogatás CD/DVD-jük Wake Up and Smell the Carcass címmel, de friss sorlemezt már sohasem csináltak..
Az nagy újjáalakulás című hadművelet őket is elérte és 2008 jelentősebb fesztiváljain – így a Szigeten is – fellépnek igaz az egészségügyi problémákkal küszködő Ken Owen nélkül.

/A biográfia egy része a nuskull.hu segítségével készült/

 Carcass: Heartwork

   
 [ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 17.,  szerda,  21:30 | Carcass]

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr30562012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum