RockStation

"A szív a legerősebb csont" - Interjú Sárog Ádámmal és Nagy Tiborral a faminehill zenekarból

2013. július 23. - xDemonswithRyux

artwork front.jpgKöztudott hogy Borsod-Abaúj-Zemplén az ország „legmuzikálisabb” megyéje, ha szabad ilyet mondanom. Elég csak megemlíteni a kilencvenes években tevékenykedő Bedlam-ot vagy éppenséggel Pataky Attilát, akit előszeretettel rabolnak el a földönkívüliek az acélvárosból, hogy újabb és újabb lemezek elkészítésére sarkallják a fényevés mellett. Azonban semmi okunk „félelemre” a jelen generáció ugyanis igyekszik felzárkózni. Ezúttal a faminehill tagjai név szerint Sárog Ádám és Nagy Tibor válaszoltak a kérdéseimre.  


Kérlek, mutassátok be pár mondat erejéig a faminehill zenekart. Esetleg ha van kedvetek, akkor arról is mesélhettek, hogy miért lett ez a nevetek.

Tibi: A zenekar székhelye Miskolc. Ez a közös pont bennünk, de senki nem ide valósi. :) Petivel (gitár) egy tankörben hallgatjuk a jogot Miskolcon, és már rég elhatároztuk hogy, össze kéne hozni egy zenekart. Ezután találkoztunk Zsoltival (dob), aki egyből illett a képbe. Utolsó tagként érkezett Ádám a bőgős posztjára. A név kiválasztása elég nehezen ment. Próbáltunk olyan nevet választani, ami rövid, mégis jelentéssel bír. Ekkor jött a faminehil, amit magyarul inségdombnak mondanánk. Az inségdomb egy 12 méter magas halom. Az egyik párját ritkítóan nagy szárazság idején a tűrés végső határához jutott a lakosság, aki a  földbirtokoshoz fordult kölcsöngabonáért. Aki csak azzal a feltétellel volt hajlandó kenyeret adni a szorult helyzetbe került lakosságnak, ha az a kamat fejében dombot emel, és a tetejére kilátót ácsol neki. A névhez kapcsolódó történet is megmutatja hogy, mennyi mindenre is képes az ember, kitartással és erővel, ha problémák tornyosulnak elé. Ez is azt bizonyítja hogy, „The heart is the strongest bone” . :)

Hol illetve hogyan zajlottak a felvételek?

Ádám: Egerben rögzítettük a dalokat Petrényi Dániel és Zagyva Zoltán (ők egyébként a Dryvia-ban zenélnek) segítségével illetve Dani és én kevertük ki az anyagot.

timeline.jpg
Forgattok videoklipet valamelyik dalhoz?

Ádám: Mindenképp. Őszre szeretnénk, ha meglenne. A stáb már megvan, ötletelünk, de lehet, csak egy egyszerű promo videó lesz. Hogy melyik lesz ez a dal, legyen meglepetés, a klippremierkor kiderül. 

Mik a konkrét terveitek a lemezzel? Fizikai formában is elérhető lesz a The Heart Is The Strongest Bone?

Ádám: Szeretnénk, ha eljutna az emberekhez a zenénk, ha a dalok megtalálnánk a célközönségünket. Egyszerűen most láttuk elérkezettnek az időt, hogy kiadjuk ezt a pár dalt. Igen, terveink szerint fizikai formában is elérhető lesz az anyag. Egy papírtokos verzióban gondolkodunk, amit ősz elejére igyekszünk kihozni.

fam1.JPGMilyen céljaitok illetve terveitek vannak a jövőre nézve?

Ádám: A fő célunk az, hogy együtt legyünk, barátságban és jól érezzük magunkat. Szeretnénk elkezdeni aktívan koncertezni. Őszre például tervezünk egy kisebb mozgolódást az országban egy másik zenekarral közösen, akik nagyon jó barátaink.

Mit gondoltok a zenétekről?

Ádám: A barátaink szerint őszinte és kedves, de talán a keserédes a legjobb szó rá. Az EP hangulatát már a „hope is great, but we need vitamin” ami a drága testvérem munkája: Magolcsay Nagy Gábor is megalapozza, aztán a „his story” dühe után vissza jön egy kis hiányérzet, megtorpanás. Olyan, mint egy kihűlt kapcsolat utolsó fázisa, amikor már a "se veled se nélküled" történet megy, de még jelen van egy kis öröm. Csalódás, megbocsájtás, őszinteség, düh. De a zene és a szövegek szépsége igazából abban rejlik, hogy mindenki mást lát-hall-érez benne.

Tibi: A „talk to you later” című dal, az ábrándozó szerelmesekről íródott. Akiknek nem jó igazán semmi és senki, álomvilágban élnek, mindenkit eltaszítanak maguktól és inkább várnak, keresnek egy még jobb embert maguk mellé, de ők is érzik, ezzel nagyot hibáznak. József Attila szavait pedig azt hiszem, nem kell magyaráznunk. Fontosnak tartom, hogy olyan dolgokat, érzéseket-történeteket vessek papírra, amik mindenkivel megeshetnek, minden ember életében előfordulnak és valamilyen formában mindenki megtalálhatja magát a szövegekben.

Kik voltak a legnagyobb hatással rátok?

Ádám: Ahányan vagyunk, annyi felől jöttünk. Peti (gitár) például a La Dispute-ét és a Touché Amoré-t szereti nagyon, Zsoltika (dob) a breakdownok közt érzi jól magát. Én inkább a  prog. dolgokat csípem. (Haelo, Karnivool, Chroma Key), na meg a letlive-től vagyok ki teljesen…De Justin Timberlake is nagy király!

Tibi: Legnagyobb hatással Josh Scogin dalszövegei vannak rám, valamit a The Chariot és a Norma Jean zenéje. Na és persze, én, is mint annyi más korombeli, valamikor blink 182-t hallgattam éjjel-nappal!

Végezetül pedig szeretném, ha felsorolnátok a 3 kedvenc lemezeteket!

Ádám: Porcupine Tree - Voyage 34, Karnivool - Themata, City and Colour - Sometimes.

Tibi: Norma Jean - bless the martyr and kiss the child , The Chariot - the fiancée, blink 182 - dude ranch.

A srácok bandcamp oldalán ingyenes letölthető az első EP-jük!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr435421872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum