RockStation

A siker ebben a szakmában az, ha nem felejtenek el a zenészek: Interjú Szalai Alexandrával a catering királynőjével

2014. január 16. - sunthatneversets

Catering2.jpg

A koncertre látogató rajongó kedvenc bandája koncertjén sok mindenre figyel. Figyel nyilván a bandára, hiszen elsősorban ezért ment el a koncertre, de megfigyeli akár a fénytechnikát, a hangtechnikát. Viszont egy koncert sem jönne létre, ha a színfalak mögött nem lenne megfelelő a catering. Ja, hogy nem mindenkinek cseng ismerősen a szó? Alább egy kis felvilágosítás jön, hiszen egy avatott szakértővel Szalai Alexandrával beszélgettünk erről a szakmáról.

Bár egyre többen tudják, hogy mit is jelent ez a szó, hogy catering, de a gyengébbek kedvéért tartsunk egy kis értelmező magyarázatot.
Szandra: A catering: étel és ital szolgáltatása egy adott helyen, időszakonként, valamint annak kiszolgálása.

Mióta foglalkozol ezzel, és hogyan csöppentél bele?   
Szandra: Az élet úgy hozta, hogy az első munkahelyem, ahol 9 évig dolgoztam, már foglalkozott cateringezéssel, de teljesen más típusú rendezvényeken, ahol tapasztalatokat szereztem, de már nem éreztem jól magam annál a cégnél, ekkor jött egy felkérés. Az ötletgazdám Kosinszky Gábor (Concerto) volt, akit még a Riff-Röff klubból ismertem, és ő kérdezett rá, nincs-e kedvem ezt csinálni, mert tudta, hogy felszolgáló vagyok egy helyen és már nagyon unom. Így hát belekezdtem, apránként minden eszközt megvásároltam és kitaláltam hogyan is működhetne gördülékenyebben a dolog. Eleinte rengeteg mindent elrontottam, bele kellett jönnöm a szervezés részébe és a különböző igények teljesítésébe. Minden egyes koncertre nagy erőfeszítést jelentett az előmunkák megszervezése: a főzés, a vásárlás, a szállítás elintézése, a munkatársaim eligazítása és a hazai koncertszervezőkkel való folyamatos kapcsolattartás. Ebben nagy segítségemre van a párom és az édesanyám a mai napig is. Most már több, mint 15 éve csinálom.

Catering1.jpgA megrendeléseket maguktól a zenekaroktól kapod, vagy egy-egy adott koncertszervező kér fel a koncertjein a vendéglátásra?
Szandra: A koncertszervező kér fel, hisz neki kell az adott napon, helyen és időben teljesíteni azokat a kéréseket, amiket a rider ír! A rider a zenekarok kívánságlistája és egyben szerződése az adott koncertszervezővel. Bár volt már rá példa, hogy a turné-manager írt a koncertszervezőnek, hogy ha megoldható engem szeretne, mert legutóbb is megvolt velem elégedve.

Emellett a tevékenység mellett foglalkozol mással is, vagy ez kitölti a napjaidat?
Szandra: Régebben kitöltötte a mindennapjaimat, de pár éve változtak a dolgok különböző külső tényezők hatására, club megszűnése, új vendéglátó cégek érkezése, és egyéb körülmények miatt. Most minden változik, ismét sok a felkérés és egyéb rendezvényeket is csinálok. Ezen kívül az Irie Maffia állandó merchese vagyok, foglalkozom egy külföldi fesztivál a Brutal Assault magyarországi promóciójával és az oda látogató magyaroknak szerzek szállást, jegyet és segítek a kiutazásukban. És a legfőbb projectem, páromnak (Gyémánt Krisztián) - aki a Kill With Hate énekese - próbálok segíteni a zenekar előrejutásában és megismertetésében, ezen kívül a merch intézésével és az anyagi dolgaikkal is én foglalkozom.

Catering8.jpg

Konkrétan egy-egy koncert esetében hogyan telnek az előkészültetek és maga a koncert napja? Egy évben hány eseményen kell a vendéglátást biztosítanod?
Szandra: A koncert szervezőjétől megkapom a ridert. Ebből felmérem azt, hogy hány főről van szó, vannak-e allergiák, milyenek az étkezési szokások: húsevők, vegetáriánusok vagy vegánok, akik semmilyen állati eredetű dolgot nem esznek és nem isznak. Ennek megfelelően elkészítem az ételeket és beszerzem az italokat, amelyek sokszor nagy kihívást jelentenek, mert nem mindent lehet nálunk kapni. Ilyenkor hasonló magyar termékekkel pótolom. A főzésnél igyekszem magyar ételeket csempészni a menübe és próbálok utána olvasni az adott fellépőknek, esetleges kedvenc ételeikkel előrukkolni! :-) Mi érkezünk meg az adott koncerthelyszínre legelőször és távozunk utoljára. A terítéssel, a reggeli előkészítésével, valamint a nélkülözhetetlen kávé megfőzésével kezdődik a munkánk. Már jó ideje készítünk reggelire rántottát, amit nagyon értékelnek a zenekarok. Az öltözőkbe bekészítjük az adott rider szerint az italokat, törölközőket. Fogadom az elsőnek érkező embereket, akik általában a crew, vagy a turné manager és mindenkinek bemutatkozom; sokszor hallom, hogy ez máshol nem így megy. A reggeli akár délután 14 óráig is elhúzódik és utána látunk neki a vacsora előkészítésének. Közben az ügyes-bajos dolgokat intézem, mint például melyek a látnivalók Budapesten, útbaigazítás, hol tud vásárolni valamilyen emléket fővárosunkról, bibi nőtt az ujjára és erre kéne ragtapasz, megfázott és én elmegyek neki gyógyszerért, satöbbi. Kapunyitás előtt kezdődik a vacsora, ennek szervírozása és a tányérok elmosogatása. Ezek után elkészítjük a színpadra kért dolgokat és megnézzük a bulit. Majd beszélgetünk a zenekarokkal, itatjuk őket vagy ők itatnak minket :-), később pedig érzékeny búcsút veszünk tőlük, összepakolunk és hazamegyünk.

Catering3.jpgA neved összeforrt a rock-koncertekkel. Általában ilyen stílusú előadókkal kerülsz kapcsolatba, vagy más koncertekre is felkérnek?
Szandra: Szerencsére más fajta koncertekre is szoktak hívni, ahol meglepődnek a vendégszereteten, ezt más országokban nem nagyon kapják meg, de nekem mindig a metal zene marad a favorit! :-)

Néha olvasni egészen elképesztő zenekari igényeket, te már találkoztál ilyennel?
Szandra: Igen, a NIN koncerten ahol sok fajta tejet kértek:  kecske tejet, bio tejet, soya tejet és az összes alapanyagnak organikusnak kellett lennie, még a bornak is! Viszont ebben az volt a pláne, hogy a végén kiderült, hogy a turné-manager volt ilyen bio-őrült és miatta kellett 30 főnek a kajáját így elkészítenem :-) Egy másik pedig Jaya the Cat, akik több oldalon azt ecsetelte, hogy ha ilyen meg ilyen országból vagyok, akkor szereti-e az adott ország sörét vagy sem, és ha nem szereti akkor legyek olyan kedves és más ország sörét szolgáljam fel! :-) A mi sörünket szeretik! :-) Még amit furcsának találtam néha, hogy pár főnek olyan ital igénye van (persze nem üdítő) amit nehezen tudtam elképzelni, hogy egy este elfogyasztják, de sikerült nekik! Általában viszont normális kérések vannak egy-egy beszerezhetetlen termékkel megspékelve, de ennyi!

Catering6.jpg

Ezt muszáj megkérdeznem, még ha közhelyes is: milyen zenéket hallgatsz?
Szandra: Én imádom az olyan zenéket amik érzéseket, emlékeket, és hangulatokat váltanak ki belőlem és szerencsére minden évben jön egy két új banda akiket felfedezek magamnak és örülök, ha láthatom őket és készíthetek nekik finom ételeket. De sorolom is: Ulver, Katatonia, Anathema, Arcturus, Watain, The Black Dahlia, Murder, Dodheimsgard, Bloodbath, Behemoth, Moonspell, Cradle of Filth, Tiamat, The Gathering, My Dying Bride, Brujeria, Ghost, Mayhem, Mr. Big, Pearl Jam, Rammstein, Twitching Tongues, In Solitude, Avatarium, Code, Edge of Sanity, Hexvessel, Kill with Hate, Sektemtum….

Szép lista :-) Ebben a szakmában mik a siker fokmérői? Neked mi jelenti a sikert?
Szandra: A siker ebben a szakmában talán az, ha nem felejtenek el a zenészek, hiszen minden nap különböző helyszíneken ébrednek, és jobb esetben is csak 1 napot tartózkodnak az adott koncerthelyszínen, szóval ezalatt a pár óra alatt kell úgy teljesíteni, hogy emlékezzenek és várják azt, hogy visszatérhessenek! Olyan emlékeket szerezni számukra ezáltal, hogy beszéljenek rólad és ajánljanak másoknak is! Én úgy érzem ezt elértem…

Catering4.jpg

Közel 15 éve csinálod ezt. Mennyiben változott ez a szakma a kezdetek óta?  
Szandra: Talán azt látom, hogy más cégeknél sokkal jobban elgépiesedett ez a folyamat, de nem szeretnék senkit se megbántani! Ez az egész szakma nem mindig könnyű és nem mindig vidám, nagyon sok jó és rossz dolgot láttam már az évek alatt, de ha nem tudod kezelni az adott szituációkat, akkor nincs keresnivalód ebben a szakmában. Számomra nem csak az ételek és a vendégek kiszolgálása a fő feladat, hanem a lelki törődés is igen fontos egy hosszú turnén lévő zenekarnak, akiknek hiányzik a család és honvágyuk van. Sokszor megnyugvást és egy kis otthoni hangulatot tudok biztosítani számukra és szerintem ez mindennél többet ér!

Catering5.jpg

Catering9.jpg

Szandra facebook oldala.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr175760214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum