RockStation

Konstans feslettség: E-Force – The Curse…(2014)

2014. május 08. - Gravedancer

E-Force - Cover.jpg

Eric Forrest neve aligha idegen a thrash műfaj kedvelőinek, ugyanis a legendás Voivod vele készítette el a Negatron és Phobos lemezeket a Snake-et nélkülöző érában. A zenekar felállásának akkori mintájára hozta létre saját trióját 2001-ben, ami állítása szerint a két vele készült Voivod lemez zenei vonalát viszi tovább. Ez nagyjából helytálló kijelentés, mert valóban az agresszív vokálokkal ellátott, cyber thrash hatás köszön vissza az E-Force anyagokon is. Az akkor még kanadai földön működő csapat azóta Franciaországba tette át székhelyét, számtalan tagcsere után pedig mára Mr. Forrest maradt az egyetlen tag az eredeti felállásból.  Az itt tárgyalt harmadik nagylemezt – ami a The Curse… címet kapta – Krof dobossal és Xav gitárossal készítették el.

Eric egy nemrégiben tett nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a lemez szövegvilága az emberek mindmáig változatlan feslettségéről és erkölcsi normáink elkorcsosulásáról szól, ezzel áll némiképp harmóniában az egyébként borzalmasra sikerült borító. A két (valójában ugyanaz, csak tükrözött) félmeztelen, nyelvét nyújtogató hölgyemény alapból egy, a thrash metal-tól véleményem szerint teljesen idegen világot képvisel, hamarabb helyezném el a látottakat bármely nu-metal zenekar albumának borítóján.

 

Szót se többet erről, az anyag zenei része szerencsére teljesen rendben van. Jól megszokott, Eric-re jellemzően agresszív, itt-ott Sodom-ot idéző vokállal és az egyedi, E-Force-os gitárhangzással. A dob érdekes módon nem szól olyan jól, mint anno a bemutatkozó Evil Forces lemezen, az ilyesmi számomra mindig is érthetetlen volt, de ez legyen a legnagyobb probléma. Külön dicséret, ugyanis a lemezen két dal kivételével egy sem megy 5 perc alá, ami a thrash műfajban buktatós lehet, amennyiben a zenekar nem tudja érdemi és izgalmas témákkal kitölteni a szerzeményeit. Eric már nem egyszer bizonyította dalszerzői rátermettségét, ezt pedig a The Curse…-ön is így tette.

E-Force - band.jpg

Minden nótának megvan a maga karaktere és egyedi tartalma, így a lemez is izgalmas és változatos lett. A nyitó Perverse Media agresszív és kíméletlen. A záró – és egyben címadó (a lemez címe állítólag The Curse of the Cunt lett volna, de kiadói nyomásra megváltoztatásra került) - tétel pedig komplex és technikás. Érdekesség, hogy a harmadik, Witch WRK címet viselő nótában nem kisebb ember vendégeskedett a gitároknál, mint a Megadeth-ből jól ismert Glenn Drover. Jó húzásnak tartom, hogy rá esett a választás, egy nagyon príma muzsikusnak tartom, aki remekül bánik a hangszerével.

Mr. Forrest és zenészei egy nagyon pofás anyagot hoztak össze a harmadik album tekintetében, thrash fanoknak ismét egy kötelező anyagot prezentálhatok. Az itt-ott felbukkanó progresszivitástól pedig nem kell megijedni, az E-Force tudja mit csinál.

(A zenekar egyébiránt május 9-én Budapesten a Trafikban, 10-én Szombathelyen a Végállomásban, 11-én Debrecenben a Kaptárban, míg 17-én Szegeden a Live Music Clubban játszik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr426133595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum