RockStation

(Szuper)seggből (ördög)szájba - JØN, JØN, JØN AZ ØRDØG!

2014. október 18. - Nemesúr

ördög nyitólap.jpg

A Music For Animals után elbúcsúzott tőlünk a Superbutt, és azt ígérték (másfél, két éve már?), hogy ezzel az avantgárd metálsztorinak nincs ám vége, csak új bőrbe bújnak, és visszatérnek, mint a forradalmak. Megérte eddig várni. Ma jelent meg a setét utód, az Ørdøg első szöveges klipje, és a legjobb módokon lepődtünk meg.

ördög logo.jpgVörös Andrásék (sőt, akkor már aktualizáljuk: Vørøs Andrääsék) egy-két sutyiban próbálgatott és alig betervezett nyári fesztiváli fellépéstől eltekintve mintha egyenest a 4. bugyorba szálltak volna alá, annyira eltűntek, hogy összerakják a... Nagylemezt? Tíz Fekete Dalt? Új arculatot, tematikát? A név primkón egyszerű, de a norvég beszivárgás a jelek szerint nem minden kormány által támasztott akadályon akad fenn (ld. még Petøfi), legyen szó írásmódról, vagy duzzadt zacsis riffekről. Amik nagyon a helyén vannak. A Melankólia nevével ellentétben büszkén hömpölygő rock-metalnóta, magyarkodásmentesen kritikus, erőlködés-mentesen lírai, blaszfémia nélkül ver perpatvart az Úrral, és jelzi, hogy igazából inkább magunkkal van bajunk - nekünk, magyaroknak. "Zászlók alatt, oltár előtt szültünk neki hazugságot" - erre a sorra úgy lefutott a vérem, de valszeg ökölbe, hogy ihajj, ezt még Ady is meghümmögné. A szövegek magyarul is hozzák a költői szintet, előre is chill the fuck out, mindenki, marad a Superbuttos odamondás, itt kérem nem lesznek rádióbarát fillerek meg kamusztónerkedés. A klipecske mozgalmas, hatásos a szinte már lüktető középkori metszetekkel és nagy csatákat, antik rémeket ábrázoló festményekkel, stilárisan is egyben van, így kell kinézni egy szövegvideónak, na.

A két kezemet összeteszem (ha ezzel nem sértem meg a felszarvazott urakat), hogy végre valóban a magyar identitás, a történelem kerül középpontba, de nem karlengetős vagy pszeudo-propagandás, se villanyhegedűs-paszomántos köntösben, hanem kérem, mai bőrkabátban. Mondom ezt a nemzeti rock (sőt, a Nemzeti Bármi) megrögzött kiröhögőjeként. Doomos hangulat, de dallamos metálos húzás, verbunkos és népi dallamívek (!!!!) csuhajozás és csizmacsépelés nélkül, gyönyörű szervességgel beépítve a dalba András zengő hangján, 100% népzenementesen, mégis a hazai zenei kincsből építkezve. Hogy én mióta vártam erre! Nagyon, nagyon lessük, mi sül ki ebből. Addig is, itt a klip, várjuk november 3.-át, és örüljünk, hogy Ørdøgünk van (reméljük, ilyen fasza (csak)logós pólónk is lesz mellé)!

+ UPDATE: A lemez a popshop.hu-ról már előrendelhető! Feketemisés Halleluja.

 ~

by Nemesúr(/Nemes Márk)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr156802305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum