RockStation

Móka, család, metal!

Huszti Gáborral beszélgettünk a Sonic Rise-ból!

2017. február 13. - KoaX

12347797_903073016444512_783527345632916174_n.jpg

Ülök a vonaton és azon agyalok, hogy jön lassan az új Sonic Rise lemez, de semmit sem hallani róla. Sehol semmi infó, úgyhogy fogtam a mobilomat és hevesen pötyögni kezdtem a kérdéseket, amikre Huszti Gabi a zenekar gitáros/vokalistája nem volt rest és egy órán belül válaszolt is. Imhol az interjú, tessék olvasni és oda figyelni a magyar undergroundra!

RS: Éppen az új anyaggal stúdióztok. Hogy halad a meló?
Gábor: Az anyag zenei részét már 95%-ban felvettük. Már csak néhány apróság van hátra. A dobokat újra Pécsen rögzítettük Fidónál, a Zsolnai negyedben még tavaly szeptemberben. Hamar kész lett, egy nap sem kellett hozzá. Biztosan azért ment ilyen gyorsan a dolog, mert megittuk a Fidó összes kávéját.

A gitárokat és a basszust az SSSR Stúdióban, azaz a Sublime Pickups Kurtács Bandinál nyomtuk fel. Jó kis buli volt! A youtube oldalunkon minden dokumentálva lett és akit érdekel, az meg is nézheti. Nagyon szakmai, komoly és tanulságos filmeket készítettünk a rekordingról.

Az énekek zömét a zenei felvétel után írtuk meg. Ez most így új volt, de nagyon jó módszer. Jobban tudtunk koncentrálni a szövegekre és az énektémákra is. Március elején megyünk stúdióba énekelni, újra pestre és ha minden jól megy még tavasszal meg fog jelenni a harmadik anyagunk.

RS: Ez is egy EP lesz vagy már egy teljes lemeznyi anyag?
Gábor: Nem tudom, hogy hol van a kettő közötti határ, de azt hiszem, hogy mi pont egy ilyen határeseti hosszúsággal állunk elő. Valamivel fél óra alatt leszünk, de talán ez így pont egy egészséges mennyiség belőlünk. Hat szám, egy intró, valamint egy bónusz kerül a korongra.

RS: Miről fognak szólni a dalok?
Gábor: Mivel magyar nyelvű szövegek lesznek, lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlenebb módon fejezzük ki magunkat, így a hangvétel sokkal személyesebb lett. Sok témát érintettünk, amelyek foglalkoztatnak minket. Erőszakról, pusztulásról, meg más hasonlóan kellemes dolgokról fogunk témázgatni. Korábban mindig akartunk valami pozitív végszót a szövegeinkbe, ez most nem így lesz. Elég sok sötét és súlyos gondolatot próbálunk belevinni a dalokba. Nem vagyunk elégedettek a világgal és ennek hangot is szeretnénk adni!

RS: Mennyi Unicum fogyott a felvételek alatt? Ki volt a legvállalhatatlanabb a pesti felvételek közben?
Gábor: Nálunk viszonylag mindenki megissza a magáét, de néha még a másét is. Haha. Hogy mennyi Unicum fogyott? Szerintem az összes! Ez nem jelenti azt, hogy ne a dolgunkra koncentráltunk volna, de azért néha belefér egy kis lazítás, egy kis bulizás, egy kis twerkelés. Nekünk ez nem munka, hanem kedvtelés.

Vállalhatatlan ez az egész bagázs, de még a Kurtács Bandi is az, amikor velünk van! Olyankor hatással vagyunk rá és nagyon kifordul magából. Egyébként úgy hallottam, hogy állítólag teljesen normális figura.   

RS: Hogy zajlik nálatok a dal írás?
Gábor: Régebben a számokat a próbateremben raktuk össze közösen egyfajta jammelésből, de most a zenék alapjait én írtam meg előre. A próbákon a többiek általában jól leszólták az alapokat, jól megaláztak és kinevettek, végül maradt pár téma, amire azt mondták, hogy egye fene. Szerintem megsajnáltak. Ami átment a szűrőn, azt Marci vette kezelésbe és megcsinálta a dobtémákat, végül kicsit megtutjgattuk a harmóniákat Márkkal és kész lett. Gabi a szólókért és a díszítgetésekért felel. Nem akartunk rifflegózást, vagy témahegesztgetést, inkább hangulati oldalról álltunk neki. Egy-egy gondolat, vagy érzés, emlék ihlette a dalokat, ez nagyon hallatszik is. El akartuk hagyni a korábban ránk jellemző szándékos egyszerűséget és izgalmas zenéket akartunk csinálni. Talán sikerült is, mindenesetre a zenekar nagyon lelkes és nagyon várjuk már, hogy megmutathassuk.

RS: Új tag van a bandában aki annyira már nem is új. Mutasd már be nekünk kicsit?
Gábor: Deér Gabi kb. másfél éve a bonyhádi Distalisból csatlakozott hozzánk. A próbatermünket is neki köszönhettük anno. Éppen a fürdőszobánkat burkolta amikor felmerült, hogy szívesen játszana ilyen zenét, mint mi. Nem is gondolkodtunk sokat, gyorsan lefugázta a csempéket és mentünk is próbálni. Egyébként nagyon gyorsan beilleszkedett hozzánk, hiszen teljesen őrült, ami nálunk alapfeltétel. 52 éves, hat gyermek édesapja és már egy unokája is van. Nem látszik rajta a kor, mivel sokat sportol és odafigyel a kajára is. Rengeteg gyümölcs és elviselhetetlen szagú sajtok. Pécsen dolgozik, és szobrászattal foglalkozik. Nagyon komoly gyakorlati szakember. Egy művész és egy igazi gitármániákus, valamint kiváló barát.    

RS:A banda felét két kis siheder/ nők bálványa teszi ki,néha nem kell helyre rakni őket?
Gábor: Néha úgy érzem, hogy a fiataloknak kell helyrerakni az öregeket! Haha. Tréfát félretéve Márk és Marci koruk ellenére mindketten eléggé éretten gondolkodnak, zenészként pedig teljesen rutinosak. Náluk nem igazán vannak ilyen nagyon idegesítő dolgok, amelyek a fiatal bandáknál néha előjönnek. Rengeteg koncertünk van, megyünk mindenfelé. Kis klubok és néha nagyobb helyek is. Mindenki tudja, hogy mi a dolga és a bandát illetően közösen gondolkodunk. A fiatalos gondolkodásmód kimondottan része a zenekari szellemnek. Számtalan kérdésben Márk vagy Marci a kulcsember, mert sokkal frissebbek és naprakészebbek.

RS: Milyen változás lesz az előző anyaghoz képest?
Gábor: A legnagyobb váltás, hogy most nem angolul, hanem magyarul szövegelünk. Zeneileg is más lesz az új cucc. Színesebb, izgalmasabb anyagot akartunk. Elvetettük a "Ne bonyolítsd!" szlogent, mert úgy voltunk vele, hogy legyen a zene az elsődleges. Nem szorítottuk magunkat semmilyen korlátok közé. Ha jó valami, akkor nem baj, ha nem túl egyszerű. Továbbá ez az első anyag, amin két gitáros felállásban játszunk, ami a témák kialakításán is érződik. Kihasználtuk a lehetőségeinket és lesznek szólók is, ami talán meglepetés tőlünk. Matek metálra nem kell készülni, de sikerült kicsit összetettebb, változatosabb dolgot összehozni. Vendégek is szerepelnek majd az anyagon, de ez egyelőre maradjon titok.

16709506_1421151311259216_929121629_o.jpg

RS: Lefizettek idén végre már valakit, hogy nyerjetek megérdemelten egy díjat?
Gábor: Nem támogatjuk a korrupciót! haha Mi egy öt éves kis bonyhádi banda vagyunk, két ep-vel, kb. 150 koncerttel és még sok egyéb nagyon jó dologgal, amire nagyon büszkék vagyunk, de nem gondoljuk, hogy nekünk bármi is magától jár. Mi abban hiszünk, hogy menni kell és csinálni. Bele kell tenni mindent, amit bírsz és akkor majd talán lesz valami. Biztosan nagyon megtisztelő egy zenei díj, de mégis azt gondolom, hogy az igazi pozitív visszajelzés az, amikor látod a színpadról, hogy működik a dolog. Vagy amikor odajönnek egy koncert után és elmondják a véleményüket. Ha van véleményük, akkor már valami történt. Az a legnagyobb díj, amikor szembesülsz azzal, hogy valaki magára tetováltatta a zenekar logóját és amikor megkérdezed tőle, hogy miért tette, arra azt válaszolja, hogy azokat a dolgokat rakja magára, amelyek sokat jelentenek neki. Rengeteg örömet ad nekünk a zenekar. Ha most azonnal véget érne, már most is azt mondanám, hogy ez volt az egyik legnagyszerűbb dolog az életemben. De nem ért véget, sőt idén tervben van, hogy benevezünk a Wacken Metal Battle versenyre. Ha már díjról beszélünk, egy Wackenes fellépés egész életre szóló emlék volna. Mellesleg már az elődöntő is nagyon jó szokott lenni.

12294815_903072986444515_3865181662540677900_n.jpg

RS: Az új anyaggal végre eladjátok magatokat? Amúgy komolyan, van valaki, aki segít nektek?
Gábor: Az új anyaggal már eladtuk magunkat! Ezt a Végh Bandi is megmondta! Ő a Murderer főnöke és a banda éppen az új anyagára készül. Segítség? Ha bookingra, vagy állandó szervezőre, esetleg kiadóra gondolsz, olyanunk sajnos nincs, de így legalább azt csináljuk, amihez csak kedvünk van. Ha arra gondolsz, hogy vannak-e olyanok, akik segítik a rögös utunkat, akkor egy nagyon hosszú listát vársz tőlem. Azt érzem, hogy a szervezők, zenészek, zenekarok, és általában a közönség is szeret minket. Egyszerű életvidám emberek vagyunk és igyekszünk mindig problémamentesek lenni. Próbálunk a lehető legpozitívabban viszonyulni általában mindenhez és mindenkihez. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy rengeteg baráti kapcsolatunk, illetve támogatónk van. Bejártuk már az országot keresztben - hosszában, és szinte mindenhol jó kapcsolatokkal jöttünk el. Összességében nem tudjuk elégszer megköszönni mindenkinek azt a támogatást, amit kaptunk és kapunk folyamatosan.

Egyetlen hivatalos támogatónk a Sublime Pickups. Minden hangszerünkben Sublime hangszedő van. A Sublime stúdióban kedvezményesen dolgozhatunk. Összességében az az igazság, hogy az együttműködésünk alapja már sokkal inkább barátságon alapul, mint megállapodáson.

RS: Mikor láthatunk titeket majd élőben az új cuccal?
Gábor: Már elkezdődött a tavaszi turnézás, melynek során a FLEGMA elnevezésű metálos punk bandával járkálunk mindenfelé. Eddig egy buli volt, de már most nagyon örülünk, mert nagyon jó fej srácok vannak a Flegmában. Király lesz így együtt utazgatni. A turné egyik csúcspontja egy erdélyi kirándulás lesz. Már nagyon várjuk, hogy újra találkozhassunk az ottani barátainkkal. Aki a turné valamelyik állomásán szeretne velünk találkozni, az a Facebook oldalunkon megtalál minden információt. Ezeken a koncerteken már néhány új számot is tolunk majd, az utazásokról meg majd szorgalmasan készítgetjük az Adventures videókat is. A videókat a youtube csatornánkra rakjuk fel, szóval aki érdeklődő, az követheti a barangolásainkat.

RS: Készültök egy nagy Bonyhádi bulival is,erről mesélj bővebben csöppet!
Gábor: Több okból is akarunk egy király bonyhádi koncertet. Először is addigra remélhetőleg kijön az új lemezünk, aztán 5 éves is lesz a Sonic Rise, így annak is kellene egy menő kis celebráció. Egy rendhagyó performanszra készülünk, sok bandával, de ez még csak egy terv. Egy biztos, hogy május 19-én lesz egy koncert Bonyhádon, ahol a Sonic Rise, a Flegma, a budapesti Antal és még jó pár banda fog játszani.

SONIC RISE FACEBOOK

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5512251732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum