RockStation

"Röpke történeteket írok, aztán megpróbálom elénekelni."

Beszélgetés Howard Jonesszal a Light The Torch frontemberével

2018. március 12. - ronnietoad

ltt.png

Howard Jones a Blood Has Been Shedből indult, ezután a Killswitch Engage énekese lett egy évtizeden át. A diabétesze súlyosbodott, egy alkalommal napokat töltött kómában, emiatt nehezen rázódott vissza. Megalapította a Devil You Know-t, melynek március 30-án jelenik meg a harmadik albuma Revival címmel, ám ezúttal Light the Torch név alatt. Howard jelenleg borzalmasan elfoglalt, ennek ellenére barátságosan szánt rám néhány percet, hogy az éterben eldumáljunk. Igyekeztem kihasználni az időt, minél többet megtudni róla, valamint a Light the Torch-ról.

Imádsz horgászni. Számodra ez kihívás, sport, vagy elvonulás?
Valahol mindegyik, élvezetesnek tartom. Attól függően hol horgászol, a felsoroltakat mind megadhatja neked. Szeretem a halakat elkapni, aztán megenni, nem fogom simán félredobni. Szeretem azt a csendet, gyönyörű a part.

Milyen volt a Loudwire Awards? Láttam tartottál ott előadást, pontosabban részt vettél egy beszélgetésben. (*Túlélni a zeneipart: Pantera - Rex Brown, Anthrax - Frank Bello, Light the Troch- Howard Jones, Testament - Alex Skolnick, Metal Blade Records - Brian Slagel *a szerk.)
Jó volt, egy kicsit valahogy gyorsan jött. Rengeteg ismerős szakmabeli arc vett részt, sok emberrel találkoztam, akit régen láttam.

A Loudwire után néhány nappal, a Crobottal dolgoztál együtt. Mondasz nekünk valamit róla?
Összejöttem velük írni, intézni dalokat. Ez valami olyan, amiben gyakran van részem mostanában: írás, háttérmunka. Valahogy kedvem lelem benne. Peter-rel a Soilworkből több hasonlót csináltunk, közben a saját albumaink is készülnek, de mellette írunk dalokat más embereknek, más projektekhez.

Említenél még néhány ilyen projektet?
Írtam egy dalt Dee Snider-nek az új szólólemezére. Lássuk csak, van egypár másik ügy megjelenőben, ami még nem látott napvilágot, de idén ki fog jönni. Ez egy rendkívül érdekes év lesz.

Milyen volt Dee Snider-rel dolgozni?
Csak azt mondhatom, annak az embernek elképesztő a hangja, és az az album metal lesz! Szóval készüljetek fel! Nagyon szerencsés vagyok, ennyit mondhatok. Készüljetek, Dee bámulatosan metal azon a lemezen.

Egy interjúban azt mondtad, nem tudsz üldögélni, tétlenkedni, folyamatosan csinálnod, alkotnod kell valamit. Ezért vannak ezek mellékprojektek?
Mert ez egy olyan dolog a párból, amit valóban szeretek. Van valami abban, ahogy nekifogsz egy dalnak még lecsupaszítva, akkor is ha először mondjuk pusztán gitárral, dobprogrammal. Tudod, épp csak elkezdődik egy dal. Innen indulsz, aztán kilépsz a stúdióból a kész zenével. Imádom ezt az érzést. Régóta csinálom már, de még mindig ad egy olyan löketet, amit nem tudok elmagyarázni.

Az új album - Revival - március 30-án jelenik meg, új név alatt (Light the Torch). Revival, light: ezek felettébb pozitív szavak. Mit jelentenek Neked?
Nos, fogalmazzunk így, ugye 2014-ben és 2015-ben jelentettünk meg korongot. Most 2018. van. Talán én vagyok az a srác aki nem szeret üldögélni, mégis üldögéltem. Ez borzalmas. Mert el kellett hagynunk a nevet, a védjegyet. Oké, akkor csináljuk innentől másképp. Emellett most jutottunk el odáig, hogy komponáljunk, alkossunk, fellépjünk, tegyük végre a feladatunkat. Felszabadító érzés. Túl sok idő telt el. Igen, erről szól valójában az új zenekarnév, olyan mintha újra levegőhöz jutnánk. Tulajdonképpen csinálhatjuk amiért meg vagyunk veszve már ki tudja hány éve. Ryan, Francesco és én már réges-régen benne vagyunk ebben, olyanok vagyunk, ha zöld lámpát kapunk, egyből belevágunk a munkába, hát így tettünk.

Összességében miről szól az új album?
Egyfajta utazás, az életünk, ami történt velünk, ami történt velem, az emberekkel akiket ismerek. Egy csomó rövid sztori. Röpke történeteket írok, aztán megpróbálom elénekelni. (nevet) Megkíséreltünk olyat létrehozni, amit végig lehet hallgatni a legelejétől a végéig. Azt akartuk, hogy fülbemászó legyen, ami működött. Komolyan célunk volt egy olyan lemez, amit csak felraksz, anélkül, hogy átléptetnél dalokat. Ha ez sikerült, akkor király, elvégeztük a melónkat.

Ha jól értem benyomásokat, behatásokat fogalmaztál meg.
Megírom, amit érzek. Nem gondolkodom sokat rajta, csupán kieresztem. Nem úgy megy, hogy kigondolok egy témakört "oké legyen az mondjuk a kritikus tömeg", nem így működöm. Ráadásul leginkább szomorú témákat érintek, néha meg pozitívakat. Kedvelem ezt a kettősséget, mert ilyen vagyok én is, van mikor sötét vagyok, van mikor nem.

light_the_torch_2018.jpg

Új hangzás van a Revival lemezen, azt mondtad egyszer, sokat fókuszáltál a dallamokra. Mi az, ami más még a korábbiakhoz képest?
Nem tudom, nem annyira brutális, mégis súlyos. Valóban sokkal dallamosabb. Minden albumnak más az érzete, ennek különösen.

Új dobosotok van, Mike. Hogyan került a zenekarba?
Egy barátunk javasolta nekünk, aki velünk turnézott. Szükségünk volt egy tagra, de nem tudta vállalni, mert már elköteleződött, viszont egy év múlva odajött hozzánk dumálni, akkor mondta, hogy készített egy videót, amin feljátszotta az összes nótánkat, ami addig megvolt. Abban a pillanatban nagyon megkönnyítette a helyzetünket. Elkezdtünk lógni vele, fantasztikus csávó, igazán laza, jó a humora, meg kiváló dobos. Játszik régi témákat, némelyik meglehetősen gyors. Lenyűgözően nyomja a friss anyagot, nagyszerű, hogy velünk van.

Szóval tudtátok előre, hogy klassz lesz vele együttműködni?
Ó, igen, úgy intézte. Nem kértük a videók készítésére, magától megcsinálta. Mi pedig lestünk, ez hihetetlen. Küldözgette a felvételeket, jól játszott, rögzítettük, kész. Megfelelően alakult.

Mi a lemezfelvétel története?
Angliában turnéztunk, készültek a dalok, viszont tudtuk, hogy gond lesz a zenekar neve körül, meg kell szabadulnunk tőle. Visszatértünk, elkezdtünk tiszta erőből belemerülni az alkotásba, mert mi mást tehettünk volna? Nem vesztegelhettünk, 2017 elején nekivágtunk kiadó, valamint szerződés, sőt név nélkül. Jött Josh mint producer, elkészült a felvétel, senki más nem volt, mindössze mi.

Végül a Nuclear Blast- nál kötöttetek ki.
Megtudták, hogy stúdióban vagyunk, és még nincs szerződésünk. Beszélni akartak velünk. Én azt mondtam nekik, majdnem kész vagyunk, megyünk befejezni. Azután megmutattuk nekik, vicces volt, végül mindent megoldottunk. Végig mögöttünk álltak, ez számított. Biztonságérzetet adott, meg a tudat is, miszerint örülnek az eredménynek.

Az első klip a Die Alone. Élvezted a forgatást?
Ehhh, egy klip. Rendben volt, ám ezek a helyzetek valójában... furcsák. (nevet) Nem tudom hogyan magyarázzam el, különös élmény mindig a forgatás. Olyasmi, mint a színpadon állni egy rakás ember előtt, kivéve, hogy nincs ott senki. Szóval nagyon furcsa érzés, de elvagyunk, ebből a szempontból mókás.

Elmondod miről szól a Die Alone?
Egy levél csupán. Alapvetően egy üzenet magamnak. Elkezdett zenévé formálódni, úgyhogy nekiálltam munkálkodni vele, így lett.

A borító kifejező. Kinek a munkája, hogyan kapcsolódik a lemezhez?
Befejeztük a felvételeket, leírtam a dalszövegeket, majd átadtam a gitárosunknak. Ő készítette, ez az ő értelmezése, tőle kell megkérdezned. Előállt egy vázlattal, meg a terveivel. Mondtuk neki, ez szédületes, csináld! Íme a végeredmény, haver, ez mind ő egyedül.

Igazi multitálentum.
Elképzelésed sincs, komolyan. Az az ember! Nem sok hozzá hasonló van. (nevetünk)

 

Úgy látom klassz emberek vesznek körül. Minden sínen van most?
Hogy vagyok? Minden nap egy küzdelem. De jobb helyen vagyok? Kétségkívül. Folytatódni fog-e nálam, hogy az érzelmeimmel viaskodok? Valószínűleg. Hosszú ideje írok ilyenekről, hosszú ideje érzem így magam. Nálam ez ilyen, ennek ellenére igyekszem kihozni magamból a legjobbat nap mint nap, csinálom, élvezem. Valami okból benne tudtam ragadni. Odavagyok a kemény zenéért, azon leszek, hogy folytassam.

Mennyi időt adsz még nekem?
Egy kevés még van.

Mert úgy tudom, mindjárt kezdődik egy másik interjúd. Elfoglalt vagy.
Igen, az imént telefonon hívogattak, amíg beszélgettünk. (nevetünk) Eléggé zűrös a mai nap.

Visszatérhetünk a zenekar nevére? Jogi bonyodalmak akadtak körülötte.
Igen. A legegyszerűbben úgy lehet elmagyarázni ...., hogy fogalmazzak? Számunkra előnyösebb döntés volt dobni az elnevezést, mint továbbmenni vele. Megtehettük volna, de akkor most nem jelenne meg a lemez, hanem még mindig tagi, jogi és hasonló ügyletekkel küzdenénk. Szó volt róla, hogy megtartjuk. Mivel nem tettük, ennek köszönhetően van most albumunk. Jó döntést hoztunk.

Mesélj a jövőbeni terveidről! Biztos van rengeteg.
Ha pár hét múlva felhívnál, több információm lenne. Jelen pillanatban rajzolódnak ki. Nagyon aktívak leszünk, ez a terv.

A koncerteken a régi dalokat is fogjátok játszani?
Igen, fogjuk.

Viharos, nehéz időszak után került minden a helyére. Adsz nekünk valami tanácsot a kitartáshoz?
Ahrrr, nem tudom. (nevet) Erre nem tudom a választ. Wow! Nem tudom. Szeresd amit csinálsz. Amikor megpróbáltam abbahagyni a zenélést, visszatértem, mert kifejezetten kevés olyan létezik a világon, ami ennyire őszintén örömteli számomra. Muszáj volt. Érdekessé teszi az életem. Oltári volt visszaugrani, kemény munkát tenni az egészbe, új korongot kihozni. Nekem ez frenetikus.

lightthetorchrevivalcd.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5013732458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum