RockStation

Téveszme - A legszórakoztatóbb nyomor (2021)

Lefelé nyalj, felfelé taposs!

2021. február 23. - BETH

alegszorakozatobbnyomor.jpg

Amikor a szerkesztőség hírét vette, hogy február 5-én, közel 7 év ‘csend’ után kijött a Téveszme legújabb EP-je, teljesen biztosak voltunk abban, hogy egy szimpla megosztásnál komolyabb lendülettel vesszük birtokba a kislemezt. És nemcsak azért, mert az irányzaton belül megkerülhetetlennek tartjuk őket (azért is!). 

Az egri zenekar (Nagy Norbert - gitár, Szilágyi Norbert - basszusgitár, Rozsnaki Gábor - dob és Nagy Viktor-ének) nagyjából 20 percben tálalt egy végig erős, felesleges köröktől és próbálkozásoktól mentes zenei katalógust, amiben minden eddigi tulajdonságukat megőrizve sikerült új irányokat kijelölniük maguknak és nekünk is. Nem hasonlítom őket senkihez, egyszerűen az irodalom és zene ilyen szintű fúzióját kevesen tudják jól művelni, nekik viszont mintha erőlködés nélkül menne. Közhelyek nélküli megmondásokat kaptunk most is, olyan könnyen, gyorsan és észrevehetően azonosítható érzésekkel, amiket sokan és sokféleképpen érzünk/éreztünk az utóbbi években. 

Az öt dalt most is Sohajda Péterrel, a Standing Waves stúdióban vették fel, az előző albumhoz viszonyítva több gitártémával (lehet csak nekem tűnik többnek). Az a helyzet, hogy összességében sokkal gazdagabb felvétel mint a korábbiak, lehet hogy pontosan ezért kellett várnunk hét évet a megszületéséig. A Tetősziget, Az aranysóvár leckéje, az Egy garabonciás visszatörölt chat-panaszai, a Három lapát a vén szélmalmon és a Csillagösvényedre tökéletes sorrendben követik egymást és önmagukban, 'kisujj-árva' dalokként is tűpontosak lennének.

teveszme-2021-1000x636.jpg

A Csillagösvényedre örökíti meg talán a legjobban azt az elegyet, amit a Téveszme összetéveszthetetlenül képvisel a hazai hardcore/punk érában, de mégse merném kijelenteni, hogy ez a legerősebb dal a lemezen. Ma a Három lapát a vén szélmalmon a kedvencem, de tegnap a chat-panaszok világát kiáltottam ki a legjobbnak. Már négyszer lepörgött, de nem lehet megunni. Ennél jobban már csak egy koncertnek örülnénk, igen egy livestream verziónak is. 

És ugyan korábban diplomatikusan elfogadtuk, hogy ennyi idő telt el az előző megjelenés óta, de legközelebb érkezettek korábban, jó? 

5kop.png

Műfaj: Hardcore/punk

Kedvenc dal (ma): Három lapát a vén szélmalmon 

Dal futáshoz: Tetősziget

Dal felmondáshoz: Az aranysóvár leckéje 

Dal szövetségeseknek/Dal dorombbal: Csillagösvényedre

Kedvenc mondat: Az arany attól nemesfém, hogy a túlnyomás pörölye kovácsolta meg a mélység üllőjén

Artwork: Mezei Bence 

Szeretettel ajánljuk Deezer, Spotify, Youtube, Bandcamp,Itunes oldalaikat 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6016435868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum