RockStation

Kuko - Tiszta Szívvel Pokolgép - Kuko szerzeményei saját előadásban (GrundRecords, 2023)

Csak bizonyos szempontból szólólemez

2023. január 13. - rattlehead18

kuko_tiszta_szivvel_pokolgep_cover_2000.jpg

Meg sem próbálom kiszámolni, hogy mi, Pokolgép rajongók pontosan hány éve várjuk ezt a lemezt. Ha csak a Metálbomba megjelenési dátumából indulok ki, akkor is közel járunk a tízhez, de már a Rudán Joe-korszakban, a 2004-es A túlélő idején felmerült egy versek megzenésítésére épülő Pokolgép album lehetősége. Hasonlóan régi téma az alapító-zenekarvezető, Kukovecz Gábor gitáros szólólemezének kérdése.

A Tiszta szívvel Pokolgép (Kuko szerzeményei saját előadásában) címmel a streaming felületeken a tavalyi Metalkarácsony apropójából már elérhetővé tett, hivatalosan azonban 2023-as keltezésű lemez végül egyszerre lett mindkettő. A korong ugyan Kuko neve alatt fut, de a borító közepén ott virít a Pokolgép logója.

Maga a hanganyag tehát bizonyos szempontból szólólemez, de a dalokban a zenekar minden jelenlegi tagja közreműködött. A CD pedig megzenésített verseket is tartalmaz ugyan, de a tracklisten szép számmal akadnak klasszikus Pokolgép nóták, ahogy friss dalok is. Az újdonságok és a régiségek aránya közel fele-fele, pontosabban a végeredmény tíz-hét az utóbbiak javára. Ami a legtöbb rajongót meg fogja lepni, az nem más, mint maga a tény, hogy a stúdióban az összes dalt Gábor énekelte fel.

Aki járt már Pokolgép koncerten, az tisztában van vele, hogy a gitáros élőben alaposan kiveszi a részét a vokálokból, de sokan feltehetően csak most fognak rácsodálkozni, hogy szólóénekesként sincs rejtegetni valója. Gábor hangja a korábbi Pokolgép énekesek közül Rudán Joe mélyebb tónusaihoz áll a legközelebb, szóval megvan benne az a bizonyos őserő. A gitáros tisztában is van az adottságaival és a lemezen mindvégig a saját kényelmi zónáján belül maradva énekel, illetve természetesen – egy szóló kivételével – az összes gitárt is ő jegyzi. A Pokolgépes kollégák közül Zalán és Attila A háború gyermekében jutnak epizódszerephez, egy gitárszóló és a bookletet idézve egy „üvegtörő metal sikoly” erejéig. Pinyő és Márk pedig az anyazenekarhoz hasonlóan az összes dalban a ritmushangszerek felelősei.

kukovecz.PNG

Ebben a körben érdemes megjegyezni, hogy Gábor (ezen a téren is szembemenve az aktuális trenddel) vendégként nem hívott meg a lemezére boldog-boldogtalant, csak Péter Judit vokálozik egyetlen dalban, illetve a nótákban Kamocsai Gábor működött még közre, csörgőn és üstdobon. A dalválasztás természetesen szubjektív, de mindhárom korszak, azaz a Kalapács-időszak lemezei, a Rudán-éra és a Tóth Attila nevéhez köthető jelenlegi időszak is több dallal képviselteti magát.

Kíváncsi lennék annak a véleményére – már ha létezik egyáltalán ilyen - , aki a lemezen szereplő dalokat jelen formájukban hallja majd először; tud-e különbséget tenni a lassan negyven éves és a frissebb vagy a vadonatúj nóták között. Az anyag az eklektikus jellege ellenére is meglepően egységes összképpel rendelkezik, mely részben a szolnoki Denevér Hangstúdió érdeme. Az olyan klasszikusokhoz, mint a már emlegetett A háború gyermeke, a névadó dal, az Ítélet helyett vagy a Hol van a szó, netán a rövid alatt azzá érett Véssétek fel, érdemben már nem lehet hozzátenni. Gábornak azonban mégis sikerült úgy beléjük piszkálnia, hogy a végeredmény esetenként a dalok új arcait képes mutatni, vagy a vájtfülű rajongóknak okoz majd kellemes perceket kibogarászni, hogy milyen apróság, hangszerelési változtatás került a részletekbe menően ismert nótákba. Azt meg zárójelben külön köszönöm, hogy a számomra kiemelten kedves A túlélő lemez két dallal is képviselteti magát.

Az igazi újdonságok között pedig versfeldolgozások ugyanúgy akadnak, mint vadonatúj nóták, melyek amúgy simán mehetnének a következő zenekari lemezre. Az egyszerűségében is ötletes borítókép ugyan kísértetiesen idézi az egy ideje már ismert, de még megjelenés előtt álló Victor Smolski lemez frontját, de ez csak a véletlen számlájára írható.

Tekintsük szólólemeznek vagy rendhagyó zenekari albumnak, a Tiszta szívvel Pokolgép az idei év első fontos megjelenése a hazai metal vonalon – és már most borítékolom, hogy a maga mezőnyében az év végi összegzéskor is az első háromban lesz - , jómagam pedig étvágygerjesztőnek tekintem a remélhetőleg már a küszöbön toporgó Pokolgép sorlemez előtt. Ha valaha is jelentett neked valamit a magyar nyelvű heavy metal, a Tiszta szívvel Pokolgépet nem kerülheted meg!

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6118025154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum