RockStation

Frost - Consecratus Ad Mortem (Metal Ör Die, 2023)

Az irányzat hagyományaihoz ragaszkodva

2023. november 22. - rattlehead18

399502417_659811822801921_2413193017147326265_n.jpg

A kazincbarcikai Frost bő negyedszázaddal ezelőtt, tehát a black metal második hulláma idején alakult, és azóta is létezik. Az évtizedek során voltak ugyan eseménytelenebb éveik, de a formáció mindvégig ragaszkodott a kezdetben kijelölt irányhoz. Talán már maga a zenekarvezető, Mocsnik Ferenc sem tudná felsorolni az összes zenészt, aki valaha megfordult a Frost soraiban, azonban a tagcserék sora is csak átmenetileg tudta megakasztani a lendületet.

A zenekar esetében a 2014-es …from the Dark előtti, és az azt követő évek voltak a leginkább eseménytelenek. 2019-től azonban felgyorsultak a dolgok, és a Frost kétévente jelentkezik újabb lemezekkel. A zenekarvezető fanatizmusát jól jellemzi, hogy ha kell, basszusgitározik, ha a szükség úgy hozza, beül a dobok mögé, sőt a Frost akkor is lemezt ad ki, amikor tényleges zenekar voltaképpen nincs is a név mögött.

Az egyfajta visszatérésként is elkönyvelhető 2019-es Deathtree Mystery CD-t Deák Tamás énekessel ketten rakták össze - aki maga is már két évtizede tagja a formációnak. A legutóbbi munkának, a tavalyelőtt megjelent Winterblood korongnak pedig nemzetközi visszhangja is volt, egyúttal a Frost addigi legnívósabb kiadványának bizonyult. Ebben pedig jelentős része volt az azt megelőzően csatlakozott Köhler Bencének, aki nemcsak gitárokon és billentyűs hangszereken működött közre, hanem a vokálokba is besegített, illetve a dalszerzésbe szintén belefolyt, nem utolsó sorban a lemez hangzása is részben az ő érdeme volt.

347236875_590128856436885_5250150434404429299_n.jpg

Az idei anyagnál pedig hasonló a helyzet. Kivételes eset, amikor egy hazai underground zenekar a hatodik nagylemezét jelenteti meg, a magyar black metalban pedig a Sear Bliss és az Aetherius Obscuritas kivételével még senki sem jutott idáig. A november közepén újfent az egri Metal Ör Die-nál kihozott Consecratus ad Mortem tehát a két elődjének logikus folytatása.

A Frost 2023-ban is szigorúan értelmezi a black metal kereteit, legyen szó a zenéről, a vokálokról, a kiállásról vagy akár a szövegek üzenetéről. Itt felesleges stílusidegen elemeket keresgélni, ahogy a határok tágítása címén sem számíthatunk esztelen kísérletezésre. A hangzás most is áttekinthető, az egyes tételek pedig ismét kerek egészet alkotnak. A korong közepére került Mirror című dalt a zenekar követői már ismerhetik egy ideje, a további nyolc szerzemény azonban számomra új darab. A billentyűs hangszerek már a korai időszakban is integráns részét képezték a Frost hangzásának, az emelkedett hangulathoz pedig a melodikus gitártémák mellett nagyban hozzájárulnak. Bence és a másik gitáros, Komló György kiváló harmóniákkal álltak elő, melyek esetenként a ’80-as évekbeli Iron Maiden dolgait idézik.

Dalszerkesztés szempontjából már a nyitó Ash In Face is formabontó, elég, ha a levezetőként elhangzó remek szólóra gondolunk. A lassan építkező In The Labyrinth Of Musty Walls kifejezetten dallamos darab, a szerzemény első fele Tamás rikácsolásától eltekintve akár epikus heavy metal is lehetne. A zenekarnak mindig az olyan gyors, de egyúttal melodikus témák álltak a legjobban, melyek mondjuk a The Thirteenth Of Them… elején hallhatók - ezekben most sincs hiány. A tekeréseket azonban rendszeresen megszakítják egy-egy olyan jól sikerült kiállással, melyek dallamvezetése gyorsan a fülbe talál. A szerzemények közül ki kell még emelnem a már emlegetett Mirrort, illetve a záró epikus darabot, a The Echo Of Night’s Goldot. Ha csak ezt a két darabot állítjuk egymással szembe, már ezek alapján érzékelhető, hogy a Frost a hagyományokhoz való merev ragaszkodás ellenére is a változatos dalszerkesztés híve.

A háromnegyed órás korong megszólalása miatt külön dicséret illeti Köhler Bencét, aki a Winterbloodhoz hasonlóan a házi stúdiós felvételből ismét a maximumot hozta ki. A Frost tisztában van vele, hogy az irányzat hagyományaihoz ragaszkodva még manapság is lehetséges jó dalokat írni. Az pedig példátlan, hogy egy majd harmincéves zenekar nem a pályája első felében jelentkezik a maga legerősebb kiadványaival, hanem az ötödik és a hatodik nagylemeze környékén. A Frost esetében azonban épp ez a helyzet. Rendelés: metalordierex@yahoo.com

45kop.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8018264181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum