RockStation

Elvis zúz a Dieselben – Volbeat, Mafia – Diesel Klub, 2009.02.06.

2009. február 07. - sunthatneversets

Aki eddig nem hitte, hogy az utóbbi évek legnagyobb metál zenei durranása az Elvis-metál dán Volbeat nevéhez fűződik, az a tegnap esti Diesel Klub-os koncert után a kukába dobhatja a kételyeit. A négyes a tavalyi Sziget Fesztivál-os koncert után most a Guitar Gangsters & Cadillac Blood (Rock STATION kritika: Elvis néha eljön : Volbeat - Guitar Gangsters and Cadillac Blood) című tavaly szeptemberben megjelent harmadik lemezének Európa-turnéja keretében tette tiszteletét nálunk. Mivel tavaly a Novarock-on és a Szigeten is kihagytuk őket, ezért úgy döntöttünk most nem követjük el ezt a hibát. 

A support szerepe ezen az estén a Mafia zenekarnak jutott. A csapat tavaly ősszel hozta ki bemutatkozó lemezét Aki Mindent Lát címmel és túl egy Tankcsapdával közös turnén, most a Volbeat elé is befértek. Nem dolgozik rosszul tehát a menedzsment. A Zanzibáros Sidi vezette csapat élőben rám pozitívabb benyomást tett, mint lemezen. A produkció élvezeti értékéből sajnos levont egy picit a zsebkendőnyi hely, amin a srácok voltak kénytelenek játszani – Tóth Levente gitárosnak és Steklács Miklós basszernek jutott vagy másfél négyzetméter -, de ez sajnos így van az ilyen jellegű koncerteken, viszont megcsodálhatta mindenki, hogy Sidi-nek milyen fasza gitárjai vannak. Hamza Gábor énekes viszont meggyőzőbb volt élőben, mint az albumon. A közel háromnegyed órás produkció során szinte a lemez összes dalát elnyomták. Volt Csótány, Gépnek Pont Jó, Az Aki Lehetsz és zárásnak Töltény (És Rajta A Neved). Bemelegítésnek tökéletes volt a produkció és nem utolsó sorban a zenekar újból szélesebb rétegnek mutathatta meg, hogy mit is tud.


Kicsit vontatott átszerelés után, mikor már kezdtem azt hinni, hogy a koncert csúszni fog, hasmenéses villám gyorsaságú beállás következett. Nyilván a kisebb ház árába belekerülő számítógép vezérelte keverő az üres teremre be volt már állítva, de ahogy alig öt perc alatt belőtték a gitárokat a dobot, meg a mikrofonokat az nem volt semmi. A Volbeat tehát biztosra ment, tuti, hogy halottak a tavalyi Biohazard koncertről. 

Pontban este tízkor felhangzott az Intro majd Guitar Gangsters & Cadillac Blood és a Back To Prom kettősével kezdetét vette a rockabilly őrület. Bár az énekkel adódtak gondok az elején ez senkit sem érdekelt, a dugig megtelt Dieselben még a plafonról is az izzadság csöpögött, de a négy dán tett is azért, hogy így legyen. Az végérvényesen bebizonyosodott, hogy a Volbeat vérbeli koncertbanda, ez az igazi terepük. Ha innentől kezdve csak nyomoronc lemezeket adnának ki, rajtuk két-három használható nótával, akkor is évekig túrhatnák a világ színpadjait, mert a közönség erre a zenére mindig fogékony lesz, ha tombolni akar, vagy ha egyszerűen csak jól szeretné magát érezni. Bár az új lemez dalait inkább a „Király” szelleme hatja át élőben ezek is királyul működnek. Bár a banda arca az énekes-gitáros Michael Poulsen, azért a Jon Larsen dobos, Anders Kjølholm basszusgitáros és Thomas Bredahl gitáros alkotta trió sem semmi. Egy percig nem tűnt úgy, hogy csak másodhegedűsök lennének, bár az kétségtelen, hogy a produkciót Poulsen viszi el a hátán, aki a mellett, hogy remek frontember, még remek humorral is rendelkezik. Tegnap este whiskey-vel itatta a rajongókat, egyiküknek adott pénzt, hogy vegyen zenekari pólót, sőt a We alatt három szerencsés még a színpadon is énekelhetett. Megidézte Hetfield-et, de a legjobb az volt mikor az elején elmondta, hogy Norvégiából érkeztek és pár ember hangos ovációja után közölte, hogy azok nem ők, hanem a kibaszott Mayhem.    


Ha pedig zenéltek akkor volt Radio Girl, Sad Man's Tongue, A Moment Forever, Mayballene I Hofteholder, Boa, The Gardens Tale, Human Instrument, hogy csak azokat említsem amikre emlékszem is. Hatalmas hangulat és zúzás jellemezte az egész estét. Poulsen úgy énekelt szinte végig, mintha lemezről szólna és a programban sem lehetett hibát találni. 

Tegnap este nem volt ember aki elégedetlenül távozott volna a Diesel-ből. Ha egy mondatban kellene jellemeznem. Végtelenül profi előadás, nagyon közvetlen viselkedés, hihetetlenül hálás közönség és ezért nagyon hálás zenekar. Az egyik legjobb koncert volt amit valaha láttam.

Setlist:

Guitar Gangsters & Cadillac Blood
Back To Prom
Caroline Leaving
Radio Girl
River Queen (!)
Sad Man's Tongue
Soulweeper
A Moment Forever
Maybellene I Hofteholder
BOA (!)
Pool Of Booze
Mary Ann's Place
The Gardens Tale
We

----

Human Instrument
Still Counting

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr14928030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quentin Montargis-ból 2009.02.07. 15:01:01

Bizony. Hihetetlen volt. Koncert után 30 perccel már "civilben" álltak a küzdőtéren, boldog-boldogtalannal fotózkodtak.

Pár régi számot nagyon hiányoltam (I Only Wanna Be With You, Rebel Monster, Caroline...), dehát nyilván az újakat kellett tolni.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum