RockStation

Méltatlanul alullátogatva - Káosz Fesztivál (2010.09.12.)

2010. szeptember 14. - Norbert K

Vasárnap (szeptember 12.) ellátogattam a Petőfi Csarnokban rendezett Káosz Fesztiválra. Egyfajta tehetségkutató fesztivál volt ez, pontosabban a Káosz rádió nyertes zenekarai kaptak lehetőséget, a Pokolgép sztárvendégeskedése mellett, hogy egy fél órás műsorral megmutathassák magukat a nagyérdeműnek. Sajnos, az utóbbi nem reprezentálta magát túl nagy számban, annak ellenére, hogy a rendezvény ingyenes volt (mondjuk ki: este hatig majdhogynem kevesebb, mint a zenekarok tagjaiból). Ezt jóhiszeműen magyarázzuk azzal, hogy a Magyar Dal Napja miatt, az amúgy potenciálisan nagyobb tömeg eloszlott a máshol tartott koncerteken. Pedig érdemes volt megnézni a bandákat. Én magam 10 „tehetségét kutató” zenekart néztem hellyel-közzel végig, és egyikre sem tudta volna azt mondani, hogy rosszak lettek volna. Folytatás után a részletek.

Voltak jobbak, és kevésbé jobbak, de különbség csak a zene milyenségében, nem pedig, minőségében volt. Nem voltak hamis énekesek, kvint-huszár 2 akkordos gitárosok és önjelölt dobosok, akiknek a 2/4-el is problémájuk akad.

Sok zenekar – sok idő. Ebből kifolyólag a hivatalos kiírás egy embertelen, 10 (délelőtt!) órás kezdést jelölt meg. Vasárnap. Sajnos ezt nem tudtam tartani, de 1 óra után pár perccel már becsülettel ott voltam. Éppen a Killer Surprise-nak kellett volna játszania, de a koncert végén megtudtam, hogy mégis az Édeskeserű volt az, amit hallottam. Nem tudom, mi lehetett a csere oka, mindenesetre kellemes, vidám muzsikával fogadtak. Rengeteg ska elem, 2 gitár, basszus, szintetizátor, dob, külön énekes, úgyhogy voltak egy páran a színpadon. Két számcím, amit felírtam magamnak, az a „Szép ez az izé” és a „Kacsák a tóban” volt; valószínűleg a srácok nem a világ megváltására törekszenek, de nagyon hangulatos és jó produkció volt az övék.

A Bad Forest is egy igen furcsa formáció volt. Volt itt is blues, funky, népzene, már amennyire be lehet határolni stílusokat fél óra alatt, magyarán: színes zenei paletta. Az egyik szám refrénjét idézném: „Nekem nincsen pénzem, a pénztárcám üres/ de van egy fa.kam, ami 20 cm-es”. Volt még egy Jegyellenőr című szám is. Ami viszont óriási volt, és az egész nap egyik legjobb ötlete: a Sweet Home Alabama feldolgozása magyarul, „Édes otthonom, Magyarország” szöveggel. Zseniális.

Kicsit elfogult leszek: a Bohemian Betyars volt a kedvencem a látottak közül. Miskolci fiúk, népzenét ötvözve punk-al, rock-al. Hegedű, (elektro)akusztikus gitár, „villanygitár”, szaxofon, dob, basszus, saját számok egyedi hangvételben, szóval van itt minden, mi szem-szájnak ingere. De a legjobban nem is ez tetszett, hanem a hihetetlen energia, ami a fiúkban van. Teljes mértékben bejárták a színpadot, és ilyenfajta kreativitás/őszinteség és energia hármassal még sokra vihetik. Egyelőre nem is írok róluk többet, mert koncert után megbeszéltem velük egy későbbi külön cikk megírását, elemezve a felvett hanganyagot és bemutatni őket egy kicsit jobban. Csak néhány számcím: Pálinka, Megjöttek a fiúk, Egyedül maradtam. Hamarosan.

Sajnos az ostor emiatt a Twister zenekaron csattant, lemaradtam majdnem az első feléről, amíg a borsodi fiúkat elcsíptem. Amit láttam, az alapvetően tetszett, bár egy notórius koncertlátogató, akivel összebarátkoztam a nap folyamán, állította, hogy ennél ezerszer jobban játszottak a Szeptemberfeszten. Mellékes információként pedig, még annyit megtudtam, hogy amíg nem érkeztem meg, az Ellenpont volt a legjobb koncert. Eléggé „szakértőnek” tűnt, aki TÉNYLEG minden koncerten ott van, úgyhogy lehet alapozni a véleményére. Az énekes hangja nagyon kellemes volt, és nekem inkább a saját számaik tetszettek, azt kéne erőltetni inkább. Mondom ezt úgy, hogy a Holy Diver is felcsendült, ami az egyik személyes kedvencem. A banda stílusát is nagyjából ezen a vonalon kell elképzelni.

A Rotten Tomatoes jó kis punk-rockot játszott, a klasszikus kaliforniai vonalat erősítve, váltott énekléssel a basszusgitáros és gitáros között. Az én napom című számuk tetszett a legjobban, de a Diszkóbaleset is egészen rendben volt.
Nem a legjobb szervezői fogásnak éreztem azt, hogy utánuk ismét egy punk banda következett, mégpedig a Tirpunk. (a zenekarnév önmagában epic). Kicsit fárasztó tud ez így lenne, egy órányi punk zene. Egyébként hatalmas figurák voltak, a név kötelez. Az énekes Ramonesesre vette a formát (valószínűleg a hétköznapi életben is), a gitáros skót-szoknyában ugrándozott, az átkötő szövegek pedig, stand-up comedybe illőek. Volt erő és lendület itt is, az „Elbasztad az életem” (vagy valami hasonló) című szám pedig különösen fülbemászó volt. De tényleg.

A Bugz volt az este (általam látott) egyetlen trió formációja. Rendben voltak, de néha az volt az érzésem, hogy a kevesebb több lenne: túl sok dolgot akartak belerakni ebbe a félórás szettbe. A basszusgitárost külön kiemelném, nagyon tetszett, ahogy bánt ezzel a nemes hangszerrel. Az énekes/gitáros hangján is hallatszott, hogy nincs itt baj, de elég komplikált dolgokat nyomott gitáron is, talán lehetne keresni még egy gitárost, megosztani a feladatokat, nehogy egyik a másik rovására menjen. A Supermanes pólóért pedig respect (nem apró úriemberről beszélünk).
A Flugra elfáradtam, úgyhogy csak negyed szemmel láttam őket, de az alapján egy korrekt dallamos metált játszó zenekarnak tűntek.

A The Nilakantha igen érdekes volt, és ekkor már (18:00) benne volt a levegőben a Pokolgép előszele is. Az előttem üldögélő, nem szomjas fiatalember hangos „Pokolgépet adjátok már, köcsögök!” felkiáltása minden esetre általános jókedvet eredményezett. Volt itt egy Michael Jackson: You Are Not Alone feldolgozás (természetesen metálosítva), ami poénnak túl komoly volt, komolynak meg túl poénos, úgyhogy ezzel nem tudtam mit kezdeni. Amúgy lelkesen játszottak, zeneileg is minden rendben volt, de engem valahogy nem fogtak meg. Lehet, hogy ebben már az 5 órája zsinórban koncertet nézés is benne volt.

A Hangerilla volt az utolsó, nem „sztárzenekar”, akiket megnéztem. Jófajta, Rage Against The Machine-re hajazó, rap/metál keverék volt ez, különbözve a műfaj hazai nagy konkurenciájától (Subscribe) azzal, hogy ők magyarul nyomták. Látok ebben is fantáziát bőven, jókedv és zúzda, röviden összefoglalva őket.

A Yellow Spots (akik továbbra is őrültek, sőt, talán őrültebbek mint valaha) és a Pokolgép alatt azért már jelentős méretű embermennyiség verbuválódott, különösen az utóbbira. A Pokolgép az Pokolgép, Rudán Joe nélkül is megmozgatja a rockereket. Viszonylag rövid koncert volt, nagy slágerekkel (Pokoli Színjáték; A háború gyermeke; Éjféli harang) és újabb számokkal a repertoárban. Az új énekes „srác” (Tóth „Torda” Attila) is nagyon jó, menni fog így is a szekér.

A Tűzmadárba még belenéztem, de mivel őket már ismertem az Alhana zenekar által, és (nem túl rákendrollosan) a másnapi munka miatt is korán kellett feküdni, valamint a sörre is éppen eleget költöttem már addigra, úgyhogy hazafelé vettem az irányt.

A tanulság az, hogy nagyon sok jó és tehetséges zenekar van Magyarországon, de sajnos még ingyér’ is pokoli nehéz elcsábítani az embereket húzónév nélkül, hogy legalább egy esélyt adjanak nekik. Bevallom, hogy nem mindenkinek néztem utána, de gyanítom, hogy mindegyik zenekarnak van internetes elérhetősége/felvett hanganyaga, úgyhogy ha valaki ez alapján kíváncsi lett valakire, csak hajrá.

 

(képek innen)



 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr862294060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beekeetchoonai Witchai 2010.09.14. 14:00:12

Édeskeserű zkr aus Békéscsaba! Kiráj

ocsep@ 2010.09.15. 20:43:32

Egész korrekt, beszámoló lett ez Norbi!
Gratulálok!
Kiegészítésként még annyit, hogy a Pokolgép, Tűzmadár, Időgép, zenekarok hozták szokásos jó formájukat, a Crossholder viszont fantasztikusat produkált! Érdemes őket, élőben megnézni!

(A nem "szakértő", Csak egy egyszerű rockrajongó :-)...) (Hammerengő)

Norbert K 2010.09.16. 16:29:35

Köszönöm/köszönjük az információt!:)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum