RockStation

Kali-punk a nyárban - Beszámoló a Pannónia fesztivál záró napjáról

2014. június 10. - KoaX

_MG_4302.jpg

Elkezdődött a nyár hivatalosan is! Megjött a jó idő, a lánykák neki álltak ledobni a ruhákat, süt a nap, és elkezdődtek a fesztiválok is. Mindannyian erre az időre vártunk, spóroltunk egész évben, hogy láthassuk a nagy kedvencünket, esetleg vegyünk tőlük egy pólót, vagy csak simán bulizzunk egyet és igyunk pár sört. Az idei év fesztiválszezonját a Pannónia fesztivál nyitotta, aminek az utolsó napjára látogattunk ki. Hajtás után találsz sok érdekeset!

Az előző heti esőnek, rossz időnek marhára örültem, mert így szinte nyugtázható volt, hogy a PAFE-én marha jó idő lesz. A nap kegyetlenül tűzői sugarai alatt el is indult kis különítményünk, hogy meghódítsa a Kőröshegyet. Útközben már éreztük a fesztivál hangulatát, ugyanis hamar kiderült, hogy ki az, aki Offspring koncertre tart. Bátran ki lehet jelenteni, hogy a délutáni vonaton az utasok felével egy a célunk. Az állomásról egy hangulatos kis "vonat-autóval" jutottunk be a fesztiválra. Nem volt nagy lové (200 Ft) ami bőven megérte, hogy nem kell X kilométert gyalogolnunk a tűző napon.

Fontos! Ez egy igazi pénztárcabarát fesztivál, kevés helyen tudok olyan meleg szendvicset enni három ötvenért, ami egyben finom és laktató. A sör is viszonylag ember áron volt. Egyedül a repohárral nem tudok kibékülni. Elhiszem, hogy környezetbarát, kevesebb a szemét, de egyszerűen ezt a vacak poharat fogni minden áldott fesztiválon..... Mindegy, ennél nagyobb probléma ne is legyen egy ilyen szép vasárnapon.

_MG_3953.jpg

Amikor beestünk a fesztiválra a Supernem éppen akkor kezdett bele a Nagy színpad pusztításába.  Szabiban és a srácokban csalódni igazából nem szoktam. Akárhányszor látom őket megtudják mozgatni a népet. A buli elején még volt kisebb gond a basszus cuccal, ami miatt meg is kellett állniuk, de hamar orvosolták a hibát, aztán csapatták tovább a punkkodást. Nem is szóltak annyira rosszul, bár én arra a pergődobra adtam volna egy kis hangot, hogy meg is szólaljon. Persze ez nem a zenekar hibája,de hát na....  A buli fele után nem sokkal le is léptünk, hogy megnézzük Kalapács Józsi mit alkot a Metal sátorban.

Viszonylag elég sokan voltak kíváncsiak arra, hogy vajon eléggé kemény-e még az a kalapács. Mit mondjak? Soha nem voltam egy nagy heavy metal- old school metal arc, de azért elismerem azt, amit elért Józsi, és igazából a zene sem rossz, amit játszanak. A koncert végén némi utántöltésre szorultunk, így egyből meglátogattuk a már említett meleg szendvicses néniket, plusz el kortyoltunk pár sört is, amíg újra lesz valami izgalmas a számunkra. Tudom, hogy ez egy rock-metal portál, de egy dolgot be kell ismernünk. Nem csak a rockot és metalt hallgatunk, hanem néha befigyel egy-két hip-hop banda is, vagy esetleg valami kis könnyedebb muzsika. (Ha már Csiga  mindig megkérdezi, hogy hogyé' a hal, akkor nekem is jár kis elferdülés)

_MG_4015.jpg

Ami a hazai rockban szöveget tekintve Tankcsapda, a metalban Watch My Dying/ IHM, az a hip-hopban Sub Bass Monster. Eszméletlenül megtudja tekerni a mondanivalóját a csávó, és láthatóan vevők rá az emberek. A bulija alatt több Offspring pólós arccal is találkoztam, ami annyira nem is volt meglepő. Utunkat újra a Metal sátor felé vettük lassan, mivel még úgy voltunk vele, hogy meglessük a Hollywood Rose-t aztán meg a WMD-t. Van egy dolog, amit a hazai életben egyszerűen nem bírok felfogni. Az  tribute zenekarosdi. Oké, tudom.... a Hollywood-os srácok már tolnak saját dalokat is, de akkor is. Rengeteg ember volt a sátorban, mondhatni dugig volt tényleg. Utána meg mi volt? El mondom.... az üresen tátongó sátor. Amikor elkezdték Gáborék a műsort alig voltunk bent páran, és sajnos a későbbiekben sem voltunk olyan sokan, mint ahogy megérdemelné ez a zenekar. Család, meló mellett tolják még mindig az ipart, de legalább látszik rajtuk, hogy ezt szeretik csinálni, szívből jön az egész. A koncert első fele, amin még sikerült ott maradni az főleg a 4.1-es EP-re épült fel. Duplikált Predisztinatív Kooperációval nyitottak, amiben van az kegyetlen jó kis sampleres téma is. Egyszerűen a buli alatt tíz perc után fájt a nyakam. Hihetetlenül oda tudják pakolni magukat élőben, simán letépik a fejed, aztán még egy kicsit megcsócsálják. Eközben pedig még az is belefér, hogy tűzzel táncikáló kisasszony is tiszteletét tegye a színpadon, ezzel is a színvonalat emelve. Azon imádkoztam, hogy indulás előtt hallhassam az utolsó anyagukról a két kedvencemet. Divat embernek is lehet hívni, de a Harmatátkozó és a Száraz Felhők szerintem a két legjobb száma a zenekarnak.  Ezektől a daloktól totál eltudom veszteni a fejem, aztán élőben is eléggé durván hatnak. A kis közönség is átérezte, ment a headbangelés ezerrel, lobogtak a hajak jobbra-balra.

_MG_4307.jpg

Aztán üröm az örömben, de eljött az idő, hogy meglessük mit is tud még az a híres punk brigád. Nem tudom eldönteni, hogy tényleg Dexterék csapták el az időt, vagy a programfüzet volt rossz, vagy mi van, mert elméletileg háromnegyedórát csúsztak. Ezen azért a közönség is hőbörgött, ami érthető is. A nagy többség miattuk jött le a fesztiválra. Egy viszont biztos. A kaliforniai pankokon látszik az idő múlása, de a lendületből akkor sem adtak vissza. Még mindig ugrálnak, ha kell a színpadon, és amennyire lehet be is járják azt. Meglepő, de a hangzás mindenhol nagyon király volt! Álltam középen is meg elől és egyszerűen nem tudtam belekötni. Hallottam Dexter énekét, Kevin gitárját, a dobokat, és még a basszust is. Ritka az ilyen buli, meg kell az ilyet becsülni. Mondhatjuk, hogy letoltak egy igazi best of műsort. Hiába ők is tudják, hogy a régi dalok a nyerőek. Azért a hangsúly az idén húsz éves Smash albumon volt, de akadtak máshonnan is gyöngyszemek. A közönség együtt lélegzett a zenekarral, együtt ordították majdnem az összes refrént. A Come Out And Play-nél konkrétan megörült a nézőtér fele, és mindenki eszméletlen tombolásba kezdett. Azért ennyiben nem merültek ki az arcok, volt itt Self Esteem, Staring At The Sun (személyes kedvencem) Pretty Fly, amit szerintem már mindenki tud kívülről, és még napestig sorolhatnám. Amúgy a Setlist kb. megegyezett azzal, amit a Rock Am Ringen játszottak. A nagy punkkodás után összeszedtük maradék energiáinkat, majd vissza támolyogtunk a Metal sátorhoz, ahol éppen a Cadaveres játszott. Eszméletlen, hogy ezekben a srácokban is mennyi energia van hajnal egykor. A Soul Of a New Breed-del rendesen megmozgatták a metal rajongókat, aki a sátorban volt az ugrált. Le a kalappal előttük, hogy ennyi kemény év után is, még így tolják. Ezért is mondom, hogy érdemes oda figyelni a magyar undergroundra, mert vannak benne olyan igazi katonák, akik meg érdemlik az elismerést, a figyelmet. Ők a rock igazi katonái.

Hajnal kettő felé lassan úgy voltunk vele, hogy indulni kéne, de azért a cuccunkat még össze kéne kapni, plusz még a vonatig van idő iszogatni. A fesztiválban, ami nagyon tetszett, hogy a wc-k többsége tiszta volt, használható, némelyikben még wc papírt is talált a rászoruló polgár. Felosztásában is remekül megvan oldva, nem hallatszódik át egyik színpadról sem a zene a másikra, ami azért néhány fesztiválnál gondot szokott jelenteni. Plusz, ami marhára bejött, hogy nincs ez az idióta chipes kártya, ami elvileg más fesztiválon megkönnyíti a fizetést. Jah, a fizetést igen, de mire rá töltök addigra kétszer éhen haltam, és már a húsomból lakmározó keselyűk is szomjan halnak. Viszont volt egy-két dolog, ami negatívum .Fejleszteni kellene mindenképpen az értékmegőrzőn. Az kicsit kiábrándító volt, amikor éjjel négykor azt mondta a biztonsági őr, hogy nincs biléta a táskákon, és menjek válasszam ki a sajátomat..... Oké, hogy nagy értéket nem hagyunk ilyen helyen a táskában, ezt szerintem mindenki tudja, de pl: ha pulcsi nélkül kellett volna haza jönnöm, akkor konkrétan szétfagyok. Erre mindenképpen érdemes lenne a jövőben odafigyelni, mert ez egy igazán zsír kis fesztivál lehet!

_MG_4432.jpg

_MG_4015.jpg

_MG_4484.jpg

Marha jól éreztem magam, marha nagyot buliztam, ha lesz valami ami érdekel jövőre is visszanézek. Köszönjük a zenekaroknak az igényes műsort, a PAFE-nak a bulit, és Kovács Gergely Botondnak a fényképeket!

U.I.: Ne felejtsétek el!!!! Jövő héten Omega, Scorpions lesz a Hősök terén, az A38-on Crowbar, Nadir, Apey And The Pea és a Parkban pedig Limp Bizkit , Rob Zombie, Powerman 5000 és még egy ez idáig ismeretlen banda. Szórakozzatok!!!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr486289934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum