RockStation

Lakodalom van a mi utcánkban : Finntroll - Nifelvind

2010. március 05. - sunthatneversets

Finntroll - Nifelvind coverA Finntroll az elmúlt években óramű pontossággal három évente jelenteti meg lemezeit. A 2004-es Nattfödd után három évvel jött az Ur Jordens Djup, most pedig újabb három év elteltével itt a Túlvilág Szele, azaz a Nifelvind. A csapatot a folk metál kategóriájába sorolja mindenki, hiszen zenéjükben keveredik a black/speed metal a finn népi polka, a humppa és más finn népzenék.

Nos nekem a folk metál szóról kicsit más zenék ugranak be, ahol inkább az autentikus népzene ül rá a heavy metál elemekre. A fentebb említett népzenei kategóriákból ez nekem nem annyira jön át, viszont itt enyhén „lakodalom van a mi utcánkban” effektus üti fel a fejét, ahol mintha hót kóma finnek üvöltenék a lakodalmas metál nóták sakál-vokál refrénjeit. Ha van finn Dáridó a Finntroll már biztos meghívást kapott oda. Emiatt aztán sokan nem is veszik túlságosan komolyan a csapatot, viszont kétségtelenül szórakoztató zene ez.

A szövegek a viking mondakörből, népmesékből merítenek – úgyis néznek ki a zenekari fotón, mint valami mesehősök -, ráadásul a zenekar gyakran nem is finnül, hanem svédül énekel. Néhol (Drep) pedig tényleg olyan hangulat üti fel a fejét mint egy zenés mesejátékban.


Finntroll band photo (2010)Bár nem vagyok az együttes nagy szakértője, kicsit mintha keményedtek volna az előző lemezekhez képest és mintha a vidámabb zenei elemek egy kicsit háttérbe is szorultak volna, amire jó példa az I Trädens Sång szaggató black/speed zúzdája, vagy a Mot Skuggornas Värld vagy a Tiden Utan Tid monoton döngölése, melyekbe némi pátosszal teli billentyűs részek is kerültek. A billentyűről jut eszembe, hogy a nép dallamok megszólaltatása javarészt ezzel a hangszerrel történik, itt nincs tekerőlant meg egyéb cifraságok.


Finntroll -  Ett Norrskensdåd

A jó öreg trollok azonban próbáltak némi vidámabb hangulatot is csempészni a nagy durvulásba, amire jó példa a klipes Solsagan a pattogós Ett Norrskensdåd, vagy az überdallamos Under Bergets Rot, sőt még némi akusztikus trollkodás is felüti a fejét a Galgasång című dalban.


Összességében a Nifelvind egy nagyon is szórakoztató album, de sok extrát nem kell várni tőle. Talán mintha egy picit komolyodni próbálna a csapat, de a nagy komolykodásban az igazán fogós megoldások úgy tűnik picit odavesztek. Ettől függetlenül koncerten ez nagyon is ütős muzsika kell, hogy legyen. Erről pedig a május 21-23 között Csillebércen megrendezendő Metalfest Open Air Fesztivál-ra kilátogatók meg is tudnak győződni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr191811384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum