RockStation

A magyar Therion - SoulMirror: Szabadságvágy (EP)

2013. március 19. - viliricsi

Soulmirror cover.jpgMivel a RockStation elvileg egy blog, talán szabad személyes történettel előhuzakodnom, amennyiben az a témához kapcsolódik. Egy dél-magyarországi fürdőhelyen nyaraltunk, olyan helyen, ahova az ember nem éppen rockzenei élményekért utazik, hanem relaxálni, madarak énekét hallgatni. A részletekre már nem emlékszem, csak arra, hogy egy pacsirtát mindenesetre sikerült látnunk-hallanunk. A társaságunkban volt egy fiatal hölgy, aki a kempingnek valamiféle „kultúrtermében”  félplayback koncertet rögtönzött a jelenlévő vagy száz embernek. Talán ez lehetett élete első fellépése.

Egy Evanescene számnál tartott a program éppen, amikor megvilágosodtam: az Isten küldte őt, hogy nekünk, magyaroknak is legyen egy gótikus metal hősnőnk. Ezt az elképzelésemet támasztották alá mozdulatai, külleme, és legelsősorban énekhangja.

Az elámulásból iwiwes, majd facebookos ismeretség lett. Követtük sorsának alakulását, arra várva, hogy tehetségéhez méltó lehetőséget kapjon az élettől. Ez most, azt hiszem, eljött. Független attól, hogy a pécsi SoulMirror szimfónikus metal zenekar Szabadságvágy demóján még nem ő található a női énekes szerepében, hanem az időközben Angliában munkát vállalt Gáspár Emőke. Ez így helyes, váljék halhatatlanná előbb a zenekar-alapító! Remélem azonban, mihamarább ellenőrizhetem: nem szépülnek, nem csalnak-e az emlékeim.

Szóval kedves SoulMirror, Tinéktek Katát – mert Kálmán Katának hívják kis felfedezettünket – szívesen adjuk! Ez a világ pontosan az, amitől az undergroundosok és a tradicionális műfajok hívei visítva menekülnek, de aki egy kicsit is szereti – Kata kedvenc kifejezésével élve – a „függöny metalt”, az nemigen lel benne hibára.

SoulMirrorband.jpg

A SoulMirror egészen a stílus gyökeréig ás le, és éppen a műfajteremtő Therionnál állapodik meg. Talán a markáns férfi-énekről jutnak eszembe a dicső kezdetek. Götz Attila, a Pécsi Nemzeti Színház tagja a felelős mindezért. Színészi teljesítményével musical-szerűvé változtatja az anyagot, ugyanakkor nem esik a dalra fakadó színjátszók legfőbb hibájába, tehát nem játssza túl szerepét. Mégis, ha tehetném (de hát nincs nekem erre ráhatásom), javítanék a férfi-női ének arányain, a kissé elnyomott utóbbi javára. Katának különben is érdemes lesz teret engedni!

A Therion mellé a fáklyát tovább vivő Nightwish szellemisége is felvonul az EP-n – nem csoda, hiszen a gitáros Göcze Máté a Nightquest névre hallgató tribute-csapatból.  Bár a szerzők közt legsűrűbben a  Perfect Symmetrys Kovács Péter nevét látom, aki Gáspár Emőke angyalok világába kalauzoló szövegeit álmodta dalba.

Az öt dalon keresztbe-kasul jó párszor átrágtam magam, mégis nehezemre esik bármelyiket kiemelni. Pont azért, mert mindegyik tetszik! A legutolsó, Így ér véget címűt mégis szóba hoznám, mert talán a legegyszerűbb nóta az öt közül, mégis – vagyis pont ezért – gyönyörűen feloldja az előző négy melankóliáját. Már-már „ossziános”  az energia, a hangvétel!

Ennek mintegy ellenpontozása a lélek legmélyebb bugyraiban kutatgató Bánatvirág. Az EP-t megkezdő Lásson újra szemem mintegy előre összefoglalja a továbbiakat – dinamizmus és szépség egyaránt megtalálható benne. Ahhoz képest, hogy nem akartam, a dalok többségéről mégiscsak szóltam, a többit pedig keresse meg a Kedves Olvasó a www.soulmirror.hu–n. A facebook oldalon keresztül pedig 500 ft-ért megvásárolhatjuk a cd-t. Utóbbi cselekedettel a zenekart is támogatjuk.

Hallom az egyik tagtól, hogy régiójukban – érthető okokból – a Kispál-féle zenék a befutók. Országos szinten viszont e válság sújtotta metal műfajnak még ez a szimfónikus-gótikus szegmense az, amely képes még viszonylagos tömegeket megmozgatni, ha egy jeles képviselője hazánkba látogat. Szinte hallom, ahogy a közönség (csúnya szóval: piac) hazai kedvencért kiállt! E pillanatban nem jut eszembe alkalmasabb szerepvállaló a SoulMirrornál. Ráadásul jól igazoltak… (A cikkhez kapcsolódó zenekari fotón már Kálmán Kata látható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr15144093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyrax (törölt) 2013.03.19. 20:53:25

*Evanescence
Azért ezt nem illik elgépelni...
Amúgy jó a dal :) ha már magyar, meg szimfónikus metál, akkor Sorronia, érdemes megkeresni őket ;)

viliricsi 2013.03.20. 19:34:14

Elnézést az elírásért..:!
Érdemes megkeresni a többi Soul Mirror dalt is, azok is "ütnek", esetleg másképp!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum