RockStation

... mint a gép - Novarock Fesztivál @ Nickelsdorf, 2014.06.13., 1. Nap

2014. június 14. - sunthatneversets

01_42.jpg

10 éves a Novarock Fesztivál. Ez annak tudatában, mindenképpen nagy szó, hogy patinás fesztiválok sorával kell megküzdenie, és itt aztán elég szoros a mezőny. Egy 10 éves évfordulót pedig igazán meg kell ünnepelni, így aztán télen-tavasszal csak kapkodtuk a fejünket, hogy milyen fellépőgárdát sikerült összekalapálni a sógoroknak a Pannónia mezőre.

A Fesztivál külcsínben is próbált felnőni a 10 éves évfordulóhoz és már a pénteki napon valami hihetetlen embertömeg vándorolt egybefüggő masszaként a két nagyszínpad között. Amit idén sem oldottak meg az a színpadok előtti küzdőtér valamilyen burkolattal való ellátása, így aztán lassan tényleg "védjegyévé" válik a Fesztiválnak, hogy varacskos disznóért elég Nickelsdorfba utazni, nem kell Afrikába. Na, de hogy a zenekarokról is essen szó.

Crazy Town

A nu metal levitézlésével szintén levitézlett a Crazy Town-nak is. Igen, ők azok akik igazából egyetlen slágerrel - biztosan mindenki emlékszik a Buttterfly-ra - világhírnévig jutottak. Bret "Epic" Mazur és Seth "Shifty" Binzer azonban feltámasztotta a rap metal csapatot, sőt még új lemezük is lesz, a közönség igazán hangos ovációban mégis akkor tört ki, mikor a fent említett dal kezdő dallamai megszólaltak.

Bring Me The Horizon

A Bring Me The Horizon koncert végére sikerült beesni, így nagyjából másfél számot hallhattunk tőlük, de legalább benne volt a Sempiternal lemez egyik legjobb dala, a Sleepwalking. Jó buli lehetett a közönség, akik a korai kezdés ellenére rengetegen voltak, együtt énekelte a sorokat Oli Sykes-szal.. Remélem a VOLT-on a teljes programot meg tudjuk tekinteni.

Sepultura

Kis átépítés után pedig a brazilok fő exportcikke, a Sepultura lépett a deszkákra. A két évvel ezelőtti Fezenes buli óta az énekes Derrick Green megszabadult raszta hajától, így a rőzsét nem tudta pörgetni, de így is hatalmas elánnal vetette bele magát a buliba, sőt néha még dobolni is besegített. Az új lemezről is hoztak dalokat, de természetesen nem marathattak el a kultikus slágerek sem (Ratamahatta, Roots Bloody Roots). Lendületes és hangos 45 perc volt 

Phil H. Anselmo & The Illegals

Phil papáék koncertje előtt azt találgattuk. hogy mennyire megy át Pantera tribute buliba a koncer,t főleg annak fényében, hogy mostanában Anselmo kicsit szarul tolja koncerteken a Pantera klasszikusokat. Ehhez képest mindjárt a New Level-lel kezdtek, de később azért jobbára saját számok tették ki a repertoárt, igaz a végére a Hollow még becsúszott a programba.

Black Stone Cherry

A stoner/southern rock/blues vonalon mozgó amerikai csapat lemezen engem nem túlságosan győzött meg. Jó, jó amit csinálnak, de ahogy az tegnap is látszott, az élő fellépés viszont igencsak az ő terepük. Chris Robertson gitáros/énekes öblös hangja megtöltötte az osztrák magyar határt, de John Fred Young dobosnak - aki egyébként baromi látványosan és erőteljesen is üt - azért javasolnánk, hogy a "feldobom a dobverőt és elkapom"-ot még gyakorolja, mert tegnap a dobverő győzött. Köszönhetően viszont az olyan daloknak, mint a Maybe Someday, a Me and Mary Jane, a Blind Man vagy a White Trash Millionaire igazából a black Stone Cherry is győztesen távozott.

01.18.jpg

Steel Panther

A los angelesi Steel Panther a komolyan nehezen vehető zenekarok közé tartozik, mégis - felidézve a két évvel ezelőtt ugyanitt adott koncertjüket - valami hihetetlen népszerűség övezi őket Ausztriában. Ha valaki ismeri őket, akkor az előbb elhangzottak és Conchita Wurst okán, könnyen vonhat párhuzamokat, de a látszat csal, ugyanis a Steel Panther csak egy óriási színház. A szopás-nyalás-dugás háromszögben mozgó dalszövegeket tegnap közel 20000 ember énekelte, és ez a produkció a lányok egy részét még a fehérnemű levételére is késztette. Csöcsös képeket ide nem mertünk kitenni, de aki kíváncsi az a cikk alján talál egy gombot és kattintson :-) Mondjuk, hogy a Gangbang at the Old Folks Home, hogyan késztet valaki erre nem tudjuk, de utólag mindegy is :-) Minden esetre a csapat a színpadon kívül sem normális, ezt onnan tudjuk, hogy Satchel gitáros és Lexxi Foxx basszer interjút is adott nekünk.

Skillet

A keresztény pop/rockban nyomuló csapat Amerikában nagyon népszerű, itt Európában is most kezd belendülni a szekerük pedig már 1996 óta léteznek. Jönnek ugyan a VOLT fesztiválra, de azért belenéztünk a fellépésükbe, ami még két csellistával is meg volt támogatva. Kicsit egy kaptafa dalokkal nyomultak, de amúgy is ilyen zenét játszik a Skillet. A John Cooper és felesége Korey Cooper által vezetett csapat összességében amúgy egész kellemes koncertet tolt a Red Bull Színpadon.

Slayer

Még egy rossz Slayer koncert is jó, hát még egy jó. Rájuk mondjuk igazából mindig is az volt a jellemző, hogy megalkuvást nem tűrően darálnak, mint a gép. Nagyon darálnak. Tegnap tényleg az volt az ember érzése, hogy ők az élő szövet a fémvázon. A Hell Awaits kezdő taktusai után igazi oldszkúl szett vette kezdetét benne a nagyobbnál nagyobb Slayer klasszikusokkal. Gyomroztak is rendesen. A végére hagyott Angel Of Death alatt, még egy Jeff Hanneman tiszteletére kifeszített molinó is belefért. A koncert intenzitására jól jellemző, hogy Tom Araya az elbúcsúzáskor megkérdezte, hogy: Mindenki jól van? Jól, csak le lettünk gyakva.

01_30.jpg

Volbeat

A Slayer után fellépni kész öngyilkosság.. Nincs az a zenekar, amelyik ne szólna erőtlenül, miután a Slayer harckocsiként átdübörgött a közönség hallójáratain. A Volbeat 19-re lapot húzott ezzel a fellépéssel és igazán nagyot kellett mutatniuk. Viszont nem hiába nőtte ki magát a zenekar a klubokból fesztivál-headlinerré. Tudtak olyat mutatni, amitől különlegessé vált a koncert. Jól összeválogatott dalokból álló setlist, jókedvű zenekar, akiken látszott, hogy nagyon élvezik a fellépést, látványos színpadkép és pirotechnika. Michael Poulsen pedig az ujja közé csavarta a közönséget, nincs nála megnyerőbb és közvetlenebb frontember. De a legnagyobb dobás az Anthrax zenészeinek (Fran Bello, Joey Belladona és John Dette) volt. Kaptunk egy rövid részletet egy új dalból is, és Poulsen megígérte csak akkor kerül lemezre, ha pozitív a közönség reakciója. A közönség szerint a dal rajta lesz az új lemezen :-)

Ma többek között Ghost, Trivium, Anthrax, Amon Amart és Iron Maiden koncerttel folytatódik a fesztivál.

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. TOVÁBBI KÉPEK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr806300502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum