RockStation

Grand Magus - Sword Songs (Nuclear Blast, 2016)

Egy pengeéles svédacélkorong

2016. május 18. - Árposz

grand_magus_sword_songs.jpg

Az előző Spiritual Beggars érát fémjelző, J.B. Christoffersson által vezetett stockholmi illetőségű, kétharmad részben jelenlegi és egykori Spiritual Beggars tagokból álló heavy / doom trió a napokban publikálta Sword Songs című legújabb, sorban a nyolcadik nagylemezét, és ahogy az már a legutóbbi Triumph and Power lemezzel kikövezett útirányból, jelen album címéből és az előzetesen közkinccsé tett - és mint utóbb kiderült, az anyag egészét remekül reprezentáló - Varangian és Forged in Iron - Crowned in steel dalokból is sejthető, hőseink ezúttal teljes súlyukkal estek át a ló heavy metal oldalára.

A korai lemezeket meghatározó ősrock vonások itt már alig-alig fellelhetőek, egyedüli kakukktojás a digipak verzión helyet kapó Deep Purple feldolgozás, a Stormbringer.

A korong annyira fémízűre sikerült, hogy minden túlzás nélkül kimondhatom, ez maga a Manowar életérzés észak-európai manifesztációja, csak hála az égnek olajozott izmok és bundabugyi nélkül. Mindez olyan szinten értendő, hogy a dalok hallgatása közben egy arra alkalmas társasággal simán összehozható a jól ismert piálós játék, ami a Manowar klasszikusokhoz hasonlóan itt is három-négy nóta után totális lerészegedést eredményezne például a warriors, steel vagy a victory vezényszavak használatával.

grandma2016.jpg

Ezzel a lemezzel - eltekintve az indokolatlanul minimál borítótól - egyetlen egy „problémám” van, méghozzá az, hogy a folyamatos deja vu érzés ellenére is akkora feeling van a muzsikában, hogy az valami eszméletlen. Biztos vagyok benne, hogy a Sword Songs meg fogja osztani a fémhitű közvéleményt, de akkor is kegyetlenül jó anyag lett. Egész egyszerűen kihozza az emberből a visszafoghatatlan ingert a headbangelésre.

Jól eltalált és az ígéretekhez híven erőteljes egyveleget alkottak a heroikus és a mogorvább témákból, ráadásul mindehhez sikerült egy bitang jól eltalált hangzást összehozni. A magam részéről már csak a pergődob megszólalásáért megérte többször végighallgatni a lemezt, az összhatásról már nem is beszélve. Akárcsak a Spiritual Beggars, a Grand Magus is egyfajta korszaklenyomatot alkotott, csak utóbbi esetben a zene nem a hetvenes évek rock legendáinak szellemét idézi, hanem a nyolcvanas évek jól ismert heroikus csata-metal témáit alkalmazza meglepően komoly hitelességgel.

A Grand Magus trió létére simán hozza azt a színvonalat és hangulatot, amit sok esetben még egy klasszikus ötösfogat sem képes, és még ha a J.B. által mesterien prezentált riffek néhol eléggé ismerősnek is hatnak, egy súlyosabb megoldások felé is nyitott heavy metal rajongó számára a Sword Songs kihagyhatatlan csemege.
5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr408726184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum