RockStation

Lángok színháza : Rammstein, Combichrist – Budapest, Budapest SportAréna 2010.03.16. [KONCERTBESZÁMOLÓ]

2010. március 17. - sunthatneversets

Nagyon valószínűnek tartom, hogy aki egy Rammstein koncertet választ, amolyan kikapcsolódásként, az amellett, hogy a kedvenc dalait is hallani akarja, nagyon várja, hogy milyen színpadképpel és show elemekkel érkezik a banda. A koncert előtt egyértelműen megvilágosodott, hogy a legtöbben – átvitt értelemben persze – a Budapest Sportaréna felgyújtását várják a német brigádtól. Kívánságuk teljesült!


A Liebe Ist Für Alle Da címmel tavaly ősszel megjelent új album turnéját amúgy is nagy felhajtás előzte meg, kezdve a Pussy pornós videójától, a lemez itt-ott történő cenzúrázásával. Fehéroroszországban például egyenesen nem kívánatos személyek lettek. 

A bemelegítést az amerikai experimentális ipari technoban utazó Andy La Plegua vezette Combichrist-ra bízták, akik úgy tolnak metált, hogy abban egy árva gitár nincsen. Eleve úgy nézett ki a négyes, mint akiket a Mad Max-ből, vagy a Szárnyas Fejvadászból szalasztottak volna. Ehhez jön a két dobos-kongás, akik olyan ütemeket, törzsi ritmusokat tolnak, hogy attól több embernek tátva maradt a szája. Bár a zenekart nem ismerem megfelelően, de az rémlik, hogy volt Get Your Body Beat, Fuck That Shit meg Blut Royale. A bemelegítést tökéletesen megoldották, rövid koncertjük végén szétdöntötték a dobszerkóikat és lesétáltak. Aki rajong értük az ma, az A38-on önálló koncert keretében is megnézheti őket.


Rammstein europian tour 2010 photos, Budapest - Till LindemannNagyon rövid átszerelés után pontban kilenckor az addigra dugig megtelt csarnokban vészjósló morajlás támadt, majd a vörös hentes-köpenyben virító Till Lindemann énekes, valamint Richard Z Kruspe és Paul Landers gitárosok - szó szerint - lyukat ütöttek a színpad elé húzott falba és kezdődhetett az előadás. Szándékosan nem koncertet írtam, mert, amit tegnap este 13000 néző láthatott az inkább volt egy jól megkoreografált színházi előadás, mint egyszerű koncert. 


A színpadkép is zseniális volt a lelógatott motorblokkokkal és lámpaként funkció ventilátorokkal, de mindenki a pirotechnika láttán lelkesedett igazán. Volt ott napalm, izzó parázs, augusztus 20-át megszégyenítő tűzijáték, meggyújtott statiszta, szétrobbantott babák és nem kevés poén, amit nagyrészt Till Lindemann és az egyszálbelű – a koncert felétől futógépen sétáló - Christian "Flake" Lorenz billentyűs szolgáltatott. Utóbbi megszokott, a közönség segítségével megejtett, csónakos szörfözése sem maradhatott el, ezúttal a Haifish alatt. 


 

Rammstein europian tour 2010 photos, Budapest -

Az új lemez három dalával (Rammlied, B*******, Waidmanns Heil) indítottak és a hangzás is kábé ezek végére állt a helyére. Az amúgy is meglepő volt, hogy az új lemez majd összes dalát játszották, hiszen később volt még Wiener Blut, Frühling In Paris, Ich Tu Dir Weh, Pussy és Haifish is. A legnagyobb mozgolódás mégis az olyan régi „klasszikusokra” támadt, mint a Feuer Frei!, a Links 2-3-4 vagy a Du Hast, amit szinte a közönség énekelt végig. A szigorú forgatókönyv ellenére egy-két magyarul mondott „köszönöm” és a végén egy „szeretlek titeket” belefért amiért a közönség igen hálás volt. 


Rammstein europian tour 2010 photos, Budapest - Richard Z. KruspeKözel egy és háromnegyed óra után az Engellel – mely alatt a Till hátán lévő angyal-szárnyak lángokat okádtak és a színpad minden lyukjából is lángoszlopok törtek az égnek  - véget ért az előadás, aminek részleteiről még oldalakat lehetne írni.
Lehet persze azon elmélkedni, hogy ilyen egyszerű zenével, hogy lehetett eddig jutni, de egyet nem szabad elfelejtetni: amellett, hogy a Rammstein zeneileg is szórakoztató, ehhez olyan profi marketing-gépezet és színpadi show társul, hogy nyugodtan kijelenthető: kultuszt teremtettek saját maguknak. Abszolút csúcskategóriájú koncert volt a tegnapi, amiről még sokáig, nagyon sokat fognak beszélni.      

  

A képeket Orbán Péter készítette, a többi felvételt megnézhetitek az alábbi linkre kattintva. 

Rammstein koncertfotók (Budapest, Papp László SportAréna - 2010.03.16)

 

Setlist:

Rammlied 
B******* 
Waidmanns Heil 
Keine Lust 
Weisses Fleisch 
Feuer Frei! 
Wiener Blut 
Frühling In Paris 
Ich Tu Dir Weh

Du Riechts So Gut
Benzin 
Links 2-3-4 
Du Hast 
Pussy

 
Sonne 
Haifisch 
Ich Will

Engel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr141846438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyM · http://nagym.blog.hu 2010.03.17. 11:53:34

Hát ezek aztán tudnak showt csinálni! nagyon látványos volt a buli, az biztos, nem sajnálták az energiát rá.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.03.17. 13:49:31

A 2005-ös Apocalyptica - Rammstein után is azt kapta a zenekar, hogy nem kokettált a közönséggel.

Most viszont volt magyar zászló, Köszönöm, szeretlek titeket (végül is nem is rossz kiejtéssel) - szerintem voltak olyan profik, hogy elővették a 2005-ös koncert aktáját, és megnézték hogy mit hiányolt a közönség.

Vérprofik.

Grgabácsi 2010.03.17. 13:57:25

Csatlakozom, abszolút mintaszerűre sikeredett az este, csak az elő"zenekar" ténykedése lehetett volna rövidebb, de ugyanígy volt tavaly a NIN esetében is, na mindegy. Úgy tűnik ma ez a divat.
Viszont érdekes, hogy annak ellenére, hogy a műsor majdnem fele az új lemez dalaiból állt, nem éreztem, hogy különösebben hiányzott volna belőle más. (mondjuk egy Amerika vagy Mein Teil) Ez szerintem azt jelenti, hogy jó az új lemez...

Jenki · http://fgs.tvn.hu 2010.03.17. 21:33:08

Én készítettem pár felvételt a koncerten. Nem valami szuper a minősége, de hát ez van. Katt: www.youtube.com/user/efdzsiesz
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum