RockStation

TOP 10 idén 20 éves metal-album

2014. július 05. - sebiszabi

 top10_20EV.jpg

Az 1994-es év a keményzene történetében egészen különleges helyet foglal el. Amellett, hogy rengeteg nagyszerű album jelent meg, aminek egy részét megpróbáltuk listába gyűjteni, a legfontosabb pillanata az évnek egy nagyon tragikus hír. A Nirvana frontembere, Kurt Cobain ez év április 5-én vetett önkezével véget életének. Ezzel együtt pedig a Nirvánának is és a mainstream grunge-nak is. Ugyan ez az esemény elvette a fókuszt rengeteg nagyszerű kiadványról az évben, de mi azért koncentráljunk a 20 éve megjelent, ma már klasszikusnak, sőt alapvetésnek számító metalalbumra. Tudjuk, hogy kihagytunk egy csomó nem kihagyhatót (Darkthrone, Dream Theater, Megadeth, Cannibal Corpse...), de pont ezért kérdezünk meg Titeket, hogy nektek mi volt a TOP 10, mi az ami nektek meghatározó volt 1994-ből. (A nyitókép innen van)

Amorphis - Tales from the Thousand Lakes

Na, erre is durva volt rádöbbenni, hogy az Amorphis második albuma, az Ezer tó országának meséi is már 20 éves! A finn mestereknek ez az album hozta meg az áttörést, órási siker lett a death metal hörgéseibe tiszta éneket kevert új albumuk, aminek szövegvilága itt először (aztán szinte az összes többi albumon) a finn nemzeti eposzra, a Kalevalára épül. Az Into The Hiding és a Black Winter Day azóta is kirobbanthatatlan elemei egy Amorphis koncertnek.

Emperor - In the Nightside Eclipse

Egy másik black metal alapvetés is ebben az évben jelent meg. Minden idők legjobb debütalbumai között is bérelt helye van a lemeznek a szimfonikus black metal műfaj megalapításával. Újszerű hangzása egy másféle megoldást kínált a blekkerek számára, amely ugyan agresszív és nyers volt, mint a kor a black albumai, de az operai elemek belecsempészése a zenébe különlegessé tették azt. A botrányokból nekik is kijutott rendesen (templomgyűjtogatás, gyilkosság) de nem ez tette be a zenekarnak az ajtót négy kiadott lemez után, hanem a zenekaron belüli stílusok közti ellentét. Hatásuk azonban a mai napig nem kérdéses.

Helloween - Master of the Rings

A kilencvenes évek elején a német power metal alapvetés a '91-es Pink Bubbles Go Ape és a '93-as Chameleon lemezekkel a zenekari szenvedés iskolapéldája volt. Az előtte szárnyaló zenekar egy két mutatványával szinte nullára írta magát. Váltás kellett, ez nem kérdés. Ment Michael Kiske és érkezett helyére Andi Deris, aki minden tulajdonságában más volt, mint elődje - de talán pont ez kellett. A Master Of The Rings egy pokolian erős album, amivel végre minden elpártolt rajongó fejvesztve rohanhatott vissza kedvenc zenekarához. 11 szinte tökéletes nóta, ami visszahelyezte a Helloween-t a pályára

Korn - Korn

Tudjuk a Korn az dubstep, pedig nem is, vagyis régen nem volt az. Pláne nem a legelső, a zenekar nevét viselő albumon, ahol annyi frusztráltság gyűlik fel, hogy Jonathan Davis-nek azt is elhisszük, hogy kész csoda, hogy a gyerekkorát túlélte. Akármit mondunk azonban ma a Korn-ra, azért csak elég vastagon tettek azért, a nu metal hullám jópár évig tartó lendülete kitartson.

Kyuss - Welcome To Sky Valley

Sokan a Kyuss zenei munkásságát túlértékeltnek tartják, azonban az teljesen biztos, hogy sztónerek ekkora számban, mint ma, nem lennének nélkülük. A John Garcia és Josh Homme nevével fémjelzett zenekar sokkal többre is vihette volna, de amíg mára Garcia kultuszt teremtett, addig Homme egszisztenciát is a Queens Of The Stone Age révén.

Machine Head - Burn My Eyes

1994-ben, a Metallica-ban csalódottak a Machine Haed-ben látták magát a megmentőt. Első lemezük hihetetlenül nagyot ütött, mert ebben a metal súlya, a thrash bárdolatlansága és egy jó adag groove is olyan atmoszférát teremt, amit igazából azóta sem értek el. Igaz aztán később a Metallica nyomába se.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas

Nem túlzás azt állítani, hogy Mayhem első lemeze a black metal legnagyobb hatású debütáló albuma. A kiadvány előéletét mindennek lehet nevezni, csak szokványosnak nem (Dead öngyilok, Varg megöli Euronymous-t), így az akkor már 10 éve létező banda első albuma csak '94-ben jelent meg. De a lemez így is alapvetés, ami egyrészt Csihar Attila orgánuma, másrészt pedig Hellhammer őrült dobjátéka miatt.

Pantera - Far Beyond Driven

Azzal a ténnyel nehéz vitatkozni, hogy az újkori metal-történelem egyik legnagyobb hatású lemezét a Pantera készítette el, igaz azt már az ezt megelőző Vulgar Display Of Power-en is majdnem megtették. Ezen az albumon azonban később egész zenekari hangzásokat befolyásoló riffeket, témákat vonultatnak fel, töménytelen mennyiségben.

Prong - Cleansing

Tommy Victor egy zseni. A 90-es évekbeli Prong anyagok egytől egyik zseniálisak és meg merem kockáztatni, hogy évekkel meg is előzték a korukat. Claensing című lemezükkel sikerült is nekik az áttörés, amit a 2000-es években erős mélyrepülés követett, de az utolsó két Prong ismét zseni, csakúgy mint ennek a lemeznek minden perce.

Tiamat - Wildhoney

A svéd gótikus metal alapvetés, a Tiamat kezdetben, ahogyan sokan mások is, death metallal kezdtek. Ez a vonal szépen a melodeath-en át vezetett gótikus metalig. Amit a zenekar a The Astral Sleep-pel elkezdett, az Wildhoney-n teljesedett ki. Zseniálisan összerakott lemez, mely a stílus egyik megkerülhetetlen albuma lett, és így a Tiamat is vele együtt vált a gótikus metal egyik meghatározó bandájává.

+1 - Pink Floyd - The Divison Bell

(nem metal - tudjuk...) Az egyetemes rocktörténelem egyik legnagyobb hatású zenekarának eddigi (és valószínűleg ez már így is marad) utolsó stúdiólemeze. Habár a korabeli kritikák igencsak lehúzták a lemezt (a volt zenekari társ, Waters egyszerűen ennyit mondott az albumról: "Csak szemét"), azért mégis klasszikussá nőtte ki magát a lemez olyan dalok miatt, mint a Take It Back vagy a High Hopes.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr816471721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jarg 2014.07.05. 21:25:10

At the gates - terminal spirit disease

Mortanius 2014.07.05. 22:17:26

Cannibal Corpse - The Bleeding

Alfoldi Robert 2014.07.05. 22:51:22

Justin Bieber - One Less Lonely Girl

elgigante70 2014.07.05. 22:57:45

lincseljetek meg, de a szimfonikus black metál szóösszetételen a mai napig is csak röhögni tudok

DanZi 2014.07.06. 05:08:52

Paradise Lost - Draconian times jövőre!!! :)))

CM2131 2014.07.06. 20:32:13

30 évesekből még ütősebb listát lehetne...

vtbxx 2014.07.06. 20:36:31

a Megadeth - Youthanasia, a fentebb említett Promised Land is helyet követelne és minden idők legjobb tribute lemeze (szerintem) a Nativity in Black is.

sebiszabi 2014.07.06. 21:42:30

@DanZi: A jövőre lesz, benne lesz....alapzene és nagyon nagy kedvenc!

castlereagh 2014.07.29. 20:51:15

@elgigante70: Én még le is köpnélek ...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum