RockStation

TOP 15 svéd rock/metal banda

2015. augusztus 22. - sunthatneversets

top10_sved.jpg

Svédország metál-nagyhatalom. Az egy főre jutó világszerte ismert rock és metal bandák száma itt a legmagasabb, ez tuti. De mi lehet a levegőben Svédországban, vagy mit esznek ezek, hogy ennyi jó zenekart adtak a világnak? Magunk sem tudjuk, de megmondjuk kik tartoznak a TOP 15-be. Azért kritériumokat is felállítottunk, mégpedig az adott banda népszerűségét, illetve bizonyos zenei stílusokra gyakorolt hatását. Vitatkozni lehet.

15. Bathory

bathory_swords.jpg

A Quorthon nevével fémjelzett Bathory a black és a viking metal úttörője is volt. 12 soralbumot tettek le az asztalra aztán Quorthon 2004-ben szívelégtelenségben meghalt, a Bathory-nak pedig szintén vége lett.

14. Hellacopters

A garázsrock bandát az Entombed-ból való kilépése után Nicke Anderson alapította a későbbi Backyard Babies gitáros Dregen-nel. Hét lemez után 2008-ban álltak a földbe Andesson pedig megalakította az Imperial State Electric-et.

13. Candlemass

A svédek a doom-ban is erősek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az 1984-ben alakult Candlemass. Temetési menet felsőfokon, mégha ilyen vicces videókkal is párosul.

12. Therion

Szimfonikus metal valószínűleg ma sem lenne, ha Christopher Johnsson annak idején nem találja fel a tutit, bár csúcsra nem a Therionnak sikerült jutni vele.

11. Europe

Sokan máig úgy tartják, a Final Countdown (135 milliós youtube nézettség !!) nem lett volna, talán a Europe sem ér el semmit, de azért azt követően is remek albumokat tettek le az asztalra, nem mellékesen ma is igencsak aktívak.

10. Arch Enemy

Mike Amott retro rocker bandája a Spiritual Beggasrs is szerepelhetne itt , de dallamos death metal bandájával az acsarkodós női frontemberes Arch Enemy-vel sokszorta nagyobb sikereket ért el.

9. Opeth

A death metalból mára lassan a 70-es évek pszihedelikus rockjába átváltó Mikael Åkerfeldt vezette Opeth az utóbbi években egyre nagyobb sikereket ért el, talán nem is érdemtelenül.

8. Clawfinger

A rap metal egyik alapcsapata ma már csak pár koncertet vállal, néhány napja éppen a RockParton voltak láthatók. Első lemezükkel nagyot robbantottak, de később is több, mint korrekt lemezekkel jelentkeztek.

7. Sabaton

Az évente hozzánk átlagban kétszer is ellátogató Sabaton csata metaljával valósággal leigázta a metal-világot. Ráadásul egyre nagyobb területeket foglal el.

6. Entombed

A láncfűrészt a betonkeverő hangzásával keverő death metal, később death 'n roll banda az egyik legeredetibb zenekar akiiket hátán hordott a Föld, bár igazából most az sem tiszta, hogy így léteznek-e még. Viszont ilyeneket tudtak.

5. In Flames

A götebörgi melodeth vonal nagyágyúja az In Flames, akik ma már meglehetősen messze kerültek, az első pár lemezük irányvonalától. Pedig de jó is ez.

4. Ghost

Az anti Pápa és a Névtelen Szellemek. A misztikum és az okkult rock. Borítékoljuk, hogy pár év múlva simán csúcskategóriás produkció válik belőlük.

3. Amon Amarth

A viking metal svéd csatahajója. Az utóbbi pár évben hihetetlen népszerűségre tettek szert, a legnagyobb európai fesztiválokon közvetlenül a headlinerek előtt lépnek fel lojális rajongótábor előtt.

2. At The Gates

A göteborgi melodeth alfája és omegája, akik hat év után jól feloszlottak, majd 2007-től ismét aktívak, igaz lemezt azóta csak tavaly adtak ki, mondjuk az igencsak jól sikerült.

1. Meshuggah

Mindannyian a Meshuggah-tól nyúlunk, ahogy Devin Townsend mondta. A 2000-es évek modern metaljának stílusteremtő zenekara. Egy monolit, egy kolosszus, maga a rád telepedő súly.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr557724824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab Buga 2015.08.22. 16:50:22

Na de milyen lista ez???!!!
Nincs benne a Hammerfall????????????
Elégtelen hozd ki az ellenőrződet!

dakrgin 2015.08.22. 17:24:01

Bathory-hoz Slayer képet felrakni... Vágod a témát, látjuk.

Jakab Buga 2015.08.22. 17:45:10

Bakker észre se vettem a képet.
Mentségemre szól hogy sem a Slayer sem pedig a Bathory nem tartozik a kedvenceim közé.

bbwd 2015.08.22. 19:04:22

a Candlemass 1984-ben alakult, legjobb albumaik a 80-as években születtek, ülj le, egyes!

sani (törölt) 2015.08.22. 21:46:11

Miért csinálja ezeket a listákat olyan aki arra is lusta,hogy utána nézzen?

herma · http://breakthesilence.blog.hu 2015.08.22. 23:00:30

Azt tudtátok, hogy a Bewitched videó rockerzombi táncosai közt ott van a nagyságos Dead is a Mayhemből?
Persze elég régóta már főállásban is ezt csinálja, csak fej nélkül... ;-)

dali300 2015.08.23. 10:04:06

@ikri: ...jó kis Wildhoney album...

Jaca666 2015.08.24. 14:25:58

A Ghost zenéje egy nagy nulla.
bezzeg a Hammerfall-t kihagyták a listáról. Aki csinálja a listát, az miért nem ért ahhoz, amit csinál?
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum