RockStation

Caligula’s Horse – Bloom (2015)

Kivirágoztatott a prog mezeje

2015. november 17. - theshattered

caligulas-horse-bloom-cover.jpgA november elejei Shining koncert előtt nem igazán ismertem az ausztrál Caligula’s Horse-t, viszont a koncert óta napi szinten hallgatom a dalaikat, albumaikat. Ritka, amikor ennyire megragad egy előzenekar zenéje. Jó, persze, kvázi dupla headliner buli volt, de mivel nem igazán voltak ismertek számomra, nézzétek el, hogy csak ilyen jelzővel láttam el őket. Mivel azóta már jobban beleástam magamat a munkásságukba, mondhatom, hogy az egyébként progmetalos ötös új albuma a korábbi két lemezhez képest sokkal letisztultabb hangzással támad. Bárcsak minden zenekar így újulna meg!

Nem mondanám, hogy veterán zenekarról van szó, hiszen 2010-től datálhatjuk a Brisbane-i kvintett létezését. A korai időszakban még csak kétfős felállású (Jim Grey énekest és Sam Vallen gitárost magába foglaló) zenekar a 2011-es debüt, a Moments from Ephemeral City sikere után építette fel a mai napig stabil felállású bandát. A lemezt még ugyanabban az évben egy EP kísérte, aztán 2013-ban jelent meg a jóval kidolgozottabb The Tide, the Thief & River’s End. Ez már egy jóval erősebb produkció lett, mint az elődje, ugyanis van rajta néhány ugyancsak slágeres, ütős dalocska, ami még évek múlták is biztos szerepet kaphat majd a koncerteken.

Aztán kvázi menetrendszerűen érkezett idén az új lemez, a Bloom, aminek köszönhetően a srácok már az első Európa turnéjukat veretik, verették, mutatják meg, hogy ott lent délen is kegyes a metal istene a zenekarokhoz (de ezt ki kérdőjelezte volna meg a többi, kismillió zseniális ausztrál banda mellett). Az új korongon egy kisebb irányváltáson estek át, hiszen a gyönyörű borítóba csomagolt lemez a prog elemeket megtartva, de éteribb vonalra kapcsolta át önmagát a zenekar. Sokszor felszisszenek én is, ha ilyesmiről van szó, de kérem, amit itt leművelnek, az tanítanivaló!

Nem mondom, hogy minden pillanata egyformán erős a nyolc dalnak, de érezni rajtuk a gondosságot, a törődést. Már a borító és a booklet is olyan, amin el lehet időzni percekig, egyszerűen jó nézegetni a szépen komponált színeket, ábrákat. Az általam beszerzett gyönyörű zöld vinylhez mellékelték CD-n is a hanganyagot, tehát a tálalásra sem lehet egy rossz szava senkinek.

De mit is hallhatunk? Ahogy említettem, progos, de mégis lebegős metalzenét helyenként elszórva matekos pillanatokkal. Jim Grey mindvégig csak a tiszta hangját hallatja (ez a korábbi kiadványokon sem volt máshogy), ami még egy további löketet ad az „elszállásnak”. A hangszeresek hibátlan munkát végeznek, érezni, hogy nem ma kezdték a szakmát, kapunk ízes, de egyben technikás témákat a dalokban gazdagon.

caligula2015.jpg

A két előzetes dal, a Marigold és a Firelight egyértelműen a korong húzódalai, amelyek tökéletesen lefestik nekünk, mire kell számítani, ha belevágunk ebbe a 8 dalba. Persze ezzel nem fogy ki a puskapor a déliekből, a háromnegyed óra alatt kevés helyen kezdtem el unatkozni. Habár pont a leghosszabb szerzemény, a Dragonfly talált meg a legkevésbé, de ha igazán beleásod magad, ott sincs gond: egyszerűen csak odafigyelős a dal. Néhol kifejezetten furcsa megoldásokat alkalmaznak, de nagyon szerethető módon oldják meg. Erre példa a Daughter of the Mountain, amelynek a zakatolós, baljós verzéjéből egy olyan éteri refrén kerekedik ki, amit csak kevés helyen találhatunk meg máshol. Na, persze nem ők találták fel a spanyolviaszt, de ha rákattan a hallgató, akkor akarva-akaratlanul is beleragadnak a dalok az illető fülébe.

Szóval a modern prog egyik érdekessége a Caligula’s Horse új lemeze, amelyen a kisebb stílusváltás ellenére sem tagadják meg az előző albumok vonalát. Prognak prog maradt, mégis a vérfrissítés következtében felvett könnyedebb elemek adják meg az igazi egyediségét a dolognak. Lehet, hogy nem mindenhol egyformán erős, lehet, hogy vannak már máshol hallott témák, de ha rákattan a hallgató, nehezen fog lejönni róla. (4/5) 

Caligula's Horse Official
Caligula's Horse Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr618079862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum