RockStation

10 + 5 zenekar, akiknek nincs rossz albuma

2016. augusztus 13. - theshattered

top10_nincs_rossz_album.jpg

Kényes kérdés, hogy mit jelent a fogalom: "rossz album". Hiszen minden vélemény szubjektív, mindenki máshogy ítéli meg a kedvenceit, sőt, lazán elképzelhető az is, hogy pont azért, mivel annyira szereti valaki valamelyik bandát, képes annyira kritikusan kezelni a munkásságát, hogy lazán megmondja: ez, vagy az a lemez konkrétan sz*r. Még az is lazán elképzelhető, hogy valaki szívből utál egy zenekart, minden produktumát tűzre hányná, mégis valaki azt mondja, hogy nekik márpedig hibátlan az életművük. Kérem szépen, ezen szubjektív megítélés alapján nehéz is olyan bandákat találni, amikre lazán azt mondhatnánk, hogy minden egyes lemez majdnem minden hangja arany. Épp ezért kezeljük úgy a most következő (részben a Loudwiretől kölcsönzött, de saját elemekkel is kibővített) listát, hogy nem hibátlan életművekről van szó, egyszerűen csak egyik lemezükre sem lehet kimondottan azt mondani, hogy rossz, vagy pocsék, vagy igénytelen munka. Ahogy mindig, most is érdemes kihangsúlyozni: a lista nem teljes, nem mindent átfogó munka, saját ízlés szerint szabadon bővíthető!

Bolt Thrower (8 lemez)

Lazán ki merjük jelenteni, hogy az idén 30 éves death metal brigád az utóbbi tíz évben nem feltétlenük halmozza el a fanatikusokat friss terméssel. Egész pontosan egyetlenegy kiadványuk jelent meg a 2005-ös Those Once Loyal óta, az is egy élő kiadvány, viszont az addigi sorlemezek termése - akárhonnan is nézzük - dícséretes!

The Dillinger Escape Plan (5 lemez)

...és lassan jön a hatodik! Ha a Dissociationnel sem fogják elrontani ezt a szép sort (márpedig miért is tennék?) Ben Weinmanék büszkén kijelenthetik majd, hogy amibe belefogtak, az több, mint kedvező fogadtatásra lel! Reméljük, az a bejelentett turné utáni szünet nem lesz majd olyan hosszú...

Deftones (8 lemez)

Tény, hogy 8 lemezen keresztül lehetetlen egyenletes színvonalat produkálni és ez bizony Chino Morenoéknak sem ment, hiszen vannak kevésbé erős korongok, de a hangzatos "ez egy sz*r" jelzőt itt sem lehet egyikre sem ráakasztani.

Rage Against The Machine (3 lemez)

Szép, kerek életművet hagyott ránk a Rage Against The Machine és ezzel nem érdemes vitatkozni. Tom Morelloék szó szerint zenei forradalmat indítottak el a '90-es évek elején és pont időben, még azelőtt hagyták abba, hogy elindultak volna a lejtőn.

Nirvana (3 lemez)

Lehet vitatkozni azzal, hogy Kurt Cobainék mennyire készítettek jó lemezeket, de az tény, hogy nem hiába hallgatják még több, mint 20 évvel Cobain halála után is milliók ezeket az albumokat. Az oka? Röviden: jók!

Alice In Chains (5 lemez)

Nem egy sörrel átitatott este vitatémája lehetett már, hogy vajon a Layne Staley utáni Alice In Chains jogosan használja-e ezt a nevet, vagy hogy a William DuVall által fémjelzett éra dalai mennyire erősek, de ha objektíven nézzük a tényeket: azok sem lettek rossz lemezek egyáltalán!

Tool (4 lemez)

Nincs értelme részletezni, csak jöjjön már a következő, ugye? A Tool azon zenekarok kevese közé tartozik, akiknél még az EP-kre szánt dalokat is érdemes meghallgatni, mert ott is kincseket talál az ember.

Mastodon (6 lemez)

A sludge mocsármetaljától már régen a progresszív egyik furcsa oldalhajtásává átalakult Mastodonnak nincs két egyforma lemeze és pont ez adja a legfőbb erősségüket. A neten hatalmas viták tárgya, hogy vajon melyik a legjobb korongjuk, nem hiába!

Opeth (11 lemez)

Lehet szeretni, vagy nem szeretni az utóbbi két Opeth lemezt, de azt be kell ismerni, hogy zenei szempontból azok is nagyon érett anyagok lettek. Nem, mi sem állítjuk, hogy mindegyik Opeth termés ugyanolyan erős! De azt igen, hogy mindegyiknek megvan a maga erőssége! Ráadásul az idén megjelenő Sorceress sem tűnik rossznak az előzetesek alapján.

Death (7 lemez)

Vajon, ha Chuck Schuldiner nem igazol át 2001-ben az égi zenészek táborába, még hány jobbnál jobb Death lemez született volna? Vagy a Control Denied életműve bővült volna inkább? Sajnos ezt már sosem tudjuk meg, viszont nagyon hálásak vagyunk Schuldiner úrnak ezekért a klasszikusokért.

+1. Subscribe (4 lemez)

Subscribe-ék szépen, lassan építkezve fogalommá váltak a magyar alternatív metal szereplői között. A 3-4 évente megjelentetett korongok mindegyike kiemelkedő volt a maga nemében, ezt pedig szépen mutatta a folyamatosan bővülő rajongótábor is. A tavaly a Budapest Parkban átmenetileg szünetre vonult "Subi" lazán büszke lehet arra, amit eddig lepakolt az asztalra. Türelmetlenül várjuk a folytatást!

+2. System of a Down (5 lemez)

A 2010-es reunionnal felcsillant a remény, hogy végre elkészülhet a 2005-ös testvérpár, a Mezmerize-Hypnotize duó kistestvére, viszont nagy bánatunkra erre azóta is várunk. Igen, vannak már pletykák arról, hogy valamit írogatnak az amcsi-örmények a háttérben, de eddig semmit nem mutattak meg belőle. És hogy szerintünk a kvázi "maradékos" lemez, a Steal This Album! is jó lett-e? Egyértelműen igen!

+3. Between the Buried and Me (7 lemez)

Februárban végre újra hazánkba látogat az amcsi progmetal Between The Buried And Me. A fiúk a kezdeti metalcore vonulattól egy gyönyörű fejlődési ívet leírva erőteljesen eltávolodtak, ma már vitathatatlanul ott vannak a modern progresszív zenék nagyágyúi között!

+4. Steven Wilson (4 lemez)

Szintén egy progresszív vonalas zenei produkció. Miután Wilson feloszlatta a Porcupine Treet, szóló pályafutásba kezdett és azóta is ontja a tökéletesebbél tökéletesebb korongokat. Nem túlzás, hogy minden, amihez hozzáér, arannyá válik!

+5. Pantera (5 lemez)

Ok, csalunk egy kicsit, mert a '90 előtti albumokat jótékonyan elfelejtjük, talán más is, még a zenekar is - az egy másik banda volt. De a 1990-es Cowboys From Hell és az után következő négy szinte tökéletes album nem más, mint a kilencvenes évek metaljának lenyomata, valamint betonkemény alapokra építetett pillérei annak a fémzenének, melyet ma ismerünk. Kell, hogy itt legyenek ebben a sorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9610407522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoaX 2016.08.13. 10:12:04

DOWN-t azért én bele bírtam volna biggyeszteni :D
Deftonesnak azért van egy Saturday Night Wrist albuma, ami hagy némi kívánni valót maga után.
Ellenben egy Ghost a három albumával,vagy a Monolord talán belefért volna :)
De ez az én szubjektív véleményem.

Janka vagyok 2016.08.13. 23:27:17

Pantera, Alice in Chains, Deftones! Mindet imádom. Én még nagyon szeretem a Faith No More albumait is.
Viszont a nirvana és a SOAD összes albuma szar. Mindkettő túlértékelt fos zenekar.

SzabiRamone 2016.08.14. 08:14:01

gratula. sikerült megtalálni a 10 + 4 legótvarabb 'zenekar'-t . fentieknek -Panterát kivéve - nemigazán van hallgatható hiadványuk. Ha RHCP-t hozzátettétek volna, teljes lenne a lista.
csá

rozsomák 2016.08.14. 08:25:18

Hát igen...
Nem nagyon tudom, mi értelme van ezeknek az "ezek az én kedvenceim" listáknak...(Már azonkívül persze, hogy akkor majd lehet egymás ízlésvilágát dícsérni és ócsárolni.)

"egyszerűen csak egyik lemezükre sem lehet kimondottan azt mondani, hogy rossz, vagy pocsék, vagy igénytelen munka."
Hogyne lehetne kimondani ? Lásd a felettem szólókat. Legfeljebb Te nem értesz egyet vele.

lionking 2016.08.14. 10:36:42

Ah 3 album és nincs rossz bennük.. haha jó vicc
A 10 felettieknél ez még rendben is volna
Amúgy ezzel a roppant elfogult és egysíkú nézőpontú listával már csak azért sem tudok azonosulni mert a nevezett akárkiket még hírből se nagyon nem hogy zeneileg, mert annyira távol áll tőlem az ilyenféle zezeizé.
Ellenben kicsit szélesebb látómezővel és zenei ízléssel pl nálam Mike Oldfield tartozna pl egy ilyen listába valahol az élén. ja hogy ő nem zenekar? pechem van.

2016.08.14. 11:13:34

Steven Wilsonnal és az Alice in Chains-szel maradéktalanul egyetértek, a Mastodon elismertsége előtt értetlenül állok.

Void Bunkoid 2016.08.14. 11:26:07

Ne fújjatok már a Pantera glam/hair korszakára, zseniális hajmetál albumokat pakoltak le a nyolcvanas években. Az, hogy bugyuta/szexista/gyermeteg dalszövegekkel van tele, az már netessék haragudni, de pontosan ráillik az érdekes módon egekbe magasztalt Mötley Crüe munkásságára is. Az, hogy a nyolcvanas évek hajmetál ikonja a Crüe lett és nem a Pantera, az kb annak köszönhető, hogy a Mötley kaliforniai volt (ami egyértelműeb jobban sztárolt vidék, mint a koszos Texas), és kicsit jobb volt a marketingjük is.

NZperX 2016.08.15. 07:35:59

Magával a listával nem vitatkoznék. Na nem mintha az enyém nem térne el egy csomó esetben ettől a 10+5-től, de ez ízlés kérdése.
Az viszont nem ízlés kérdése, hogy a Pantera első 4 albumát jótékony homályba fedjük azzal a felkiáltással, hogy "az egy másik banda volt", hanem simán hazugság. A Cowboys előtt két évvel megjelent Power Metal-t már a klasszikus négyes rögzítette, az ezt megelőző 3 lemezen is csak Phil hiányzott, a hangszeres trió már egyben volt..
Félre értés ne essék: imádom a Panterát, kívülről fújom a Vulgar-t és a Far Beyond Driven-t a Mouth of War nyitóriffjétől Vinnie Paul bongózásáig a Planet Caravanban, de ezen a listán nincs helyük.

adam30y 2016.08.16. 07:59:49

A nirvana és a ratm esetében is érdemes volna újra számolni, négyig. Nem olyan bonyolult.

nick papagiorgo 2016.08.16. 21:15:04

na most pontosan milyen együttesekben gondolkodunk?
Részemről beletenném: Iron Maiden, Ac/DC, ZZ Top, Van Halen, Def Leppard.. A Mötley Crüe-nek van egy szar albuma (a címadó), továbbá itt van még a Leningrad Cowboys, ami röhögés-rock stílusban maga a tökély.

karikaV43 2016.09.04. 13:42:01

Hát a Panterán kívül nem sok jó van itten,a Death még talán,de ők elég réteg zenét nyomnak.
Ez a lista kb. olyan mintha a legjobb focicsapatok listáját készítené valaki és az NBI-ből lenne 12 csapat a listán meg egy spanyol,franci,portugál.
Tulajdonképpen a nevenincsek listája a fenti pár kivétellel és nem a nirvana lesz a kivétel.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum