RockStation

RockNuggets Vol151. / Smoking Snakes - Danger Zone (Frontiers, 2024)

Mikor hallottál utoljára jó glam rock albumot?

2024. február 21. - moravsky_vrabec

smoking_snakes_danger_zone.jpg

Fiatal zenekar Svédországból, akik - sajnos vagy szerencsére - jó párat elfelejtettek lapozni a naptárban. A Smoking Snakes a glam-sleaze műfaj mellett tette le a voksát, Danger Zone című bemutatkozó albumuk erősen ajánlott a műfaj követőinek.

Néhány hatvanplusszos szupersztár csapatot leszámítva, a hard rock mára underground műfaj lett. Azon belül is a glam-sleaze színtér már csak nagyítóval látható, mégis, itt van négy fiatal, akik ezen nőttek fel, és Smoking Snakes nevű zenekarukkal hordoznák tovább a pislákoló fáklyát. 

Az a célunk, hogy szeretett műfajunk egy új fejezetét írjuk meg. Nem akarjuk újra feltalálni a kereket, csupán a saját élményeinkkel és a sleaze iránti szenvedélyünkkel és elkötelezettségünkkel, életben tartani a műfajt. 

Brett Martin énekes-gitáros, Leo Razor szólógitáros, Andy Delarge basszer és Stan Ricci dobos (svédek lévén, lehet, hogy ezeket a neveket nem az anyukájuk adta nekik, hehe) 2022-ben mutatkozott be egy demóval, ez hozta nekik a lemezszerződést is a Frontiers kiadónál. Jó jel, hogy - bár elsőbálozók - a felvétel rendes stúdióban zajlott, a producer pedig Jakob Herrmann volt, aki olyan nevek mellett csavargatta a potikat, mint a Europe, az Amaranthe vagy korábban az Anthrax. Ennek köszönhetően a Danger Zone lemez megszólalása, ha nem is pofaletépős, de távol áll attól, amit sokan Frontiers-kiadós egyenhangzásnak neveznek. Ehhez hozzájárul Brett karcos énekhangja is, ami leginkább a fiatal Blackie Lawless-re emlékeztet, de Szekeres András sem rossz referenciapont. 

smoking_snakes_band.jpg

Laza, tökös, szemtelen - ilyesmi jelzők jutottak eszembe elsőre. Miután többször alaposan meghallgattam a lemezt, melléírtam még a lelkes és az ígéretes mellékneveket. A kiállás, a fazonok rendben vannak, mintha csak most jöttek volna a Madison Square Gardenből, nem valamelyik fesztivál kisszínpadáról délután háromkor. De ami a legfontosabb: a dalaik bitang jók! 11 harapós, jobbára középtempós nóta sorakozik a Danger Zone lemezen, és bizony egyiket sem kell átugratni, akárhányszor is pörgetjük végig a 37 percet.

Igazából ezért gondoltam, hogy megosztom veletek a Smoking Snakes lemezének hírét. Lehet persze okoskodni, hogy ez csak stílusgyakorlat, meg hogy nem újítják meg a műfajt, de eleve nem jelenik meg glam rock lemez minden héten, olyan meg aztán szökőévente sem, amelyiken minden dal jó. A legcombosabb talán a Sole Survivors, ehhez videót is mutatunk, de a nytódal Angels Calling, vagy a sodró We Are Alive is kiemelhető. Ha bejön a korai W.A.S.P., a Mötley Crüe, vagy érdekel, milyen lehet egy felturbózott Crashdiet, ez a lemez neked szól.

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5518328615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum