RockStation

TOP10 idén 15 éves rock/metal lemez

2015. szeptember 26. - sebiszabi

top10_2000.jpg

Az ezredfordulót néhány zenekar egészen máshogy gondolta megélni, mint ezen a listán szereplők. Ők kísérleteztek, utakat kerestek - utólag kiderült, nem járt ez mindig sikerrel. Sajnos többek, akik ezen listáról messze lemaradtak, nagy kedvenceink, továbbá meghatározó és iskolateremtő zenekarok, de így maradt erő és lehetőség arra, hogy mások, más iskolával tegyenek le olyat a metalzenében az asztalra, amire 15 év után is elismerően csettintünk. Ezek vannak a hajtás után. Persze most is ér hozzászólni, belebeszélni.

 

10. In Flames - Clayman

Az svéd melodeath alapvetés egyik legjobb lemezével jelentkezett az ezredfordulón. A göteborgi metal minden stílusjegyét magán viselő lemez tökéletes prototípusa a színtérnek remek témák és dalok sorával. A zenekar természetesen ma is aktív, de a tavalyi Siren Charms közel sem kapott olyan elismeréseket, mint a Clayman, sőt leginkább lejtmenetben vannak azóta sajnos.

9. Stratovarius - Infinite

A Strato nyolcadik lemezét (is) nagyjából egyedül Timo Tolkki rakta össze, de itt még nem látszódtak azok a problémák, ami néhány év múlva a szakításhoz vezetnek. A zenekar ismét ragyogó pályán fut, de a 2000-es Infinite album szintjére érni 15 évvel később, ebből látszik, mekkora váltás volt a Tolkki távozása. A Infinite gyakorlatilag egy power slágergyűjtemény tele nagyívű epikus dalokkal az egyik leginkább kimunkált Strato lemez.

8. Pantera - Reinventing the Steel

A metal zene első számú 1990-es évekbeli zászlóvivőinek – akik az irányzat mai arculatát is döntően meghatározták – ez volt az utolsó albuma, mielőtt az Abbott testvérek és Phil Anselmo közötti elmérgesedett viszony folytán elváltak útjaik. A címmel ellentétben itt nincs szó a műfaj megújításáról (maga a zenekar is hangsúlyozta, hogy a kereket nem kell újból feltalálni). A Pantera a saját keretein belül maradva egy kerek, fogós nótákból álló, „no fillers, just killers” felfogásban írt anyagot tett le az asztalra az ezredfordulón. A lemez messze nem olyan zord, mint a Far Beyond Driven, és nem olyan depresszív (pláne nem szuicid hangulatú), mint a The Great Southern Trendkill, ám a Cowboys From Hell óta ismert Pantera-védjegyeket kétségtelenül magán hordja. Az olyan dalokra pedig, mint a Goddamn Electric vagy a Revoultion Is My Name ma is jó szívvel gondolunk vissza.

7. Queens Of The Stone Age - Rated R

A Kyuss történetének befejezése után Josh Homme gitáros új fejezetet nyitott a Queens Of The Stone Age-dzsel. A zenekarnak az igazi áttörést a 2000-ben megjelent Rated R album jelentette. Ezen az albumon énekelt Mark Lanegan és itt mutatkozott be Nick Oliveri (basszusgitár) is. A lemezt igazából Josh Homme és Nick Oliveri írta és ha szigorúan nézzük, akkortájt ők ketten alkották a felállást is.

6. Deftones - White Pony

A sacramentoi nu metal zenekar talán a stílus legnagyobb túlélője, akik nevét ma is nagy tisztelettel és megbecsüléssel ejti ki a száján az egyszeri metalrajongó. A White Pony az együttes legsikeresebb albuma, az Elite című számukért pedig a zenekar megkapta első Grammy-díját 2001-ben a Legjobb Metal Előadás kategóriában.

5. A Perfect Circle - Mer de Noms

A zenekart a Tool frontembere Maynard James Keenan és Billy Howerdel alapította 1999-ben. Rá egy évre ki is jött bemutatkozó lemezük Mer De Noms (Nevek tengere) címmel. Mindjárt a platina státuszig vitte a lemez az Államokban, hihetetlen sikereket értek el vele, de a gyorsan, még 4 év alatt kiadott két lemez után már nem jött a negyedik album, noha még az elmúlt években is adtak pár koncertet.

4. Corrosion Of Conformity - America's Volume Dealer

Bár nem a zenekar legjobb albuma, mégis köröket ver hasonszőrű társaira. Ezen a lemezen dobolt hosszú ideig utoljára Reed Mullin. A lemezt az azóta legendássá vált Pepper Keenan (gitár/ének), Woody Weatherman (gitár), Mike Dean (basszusgitár) és Reed Mullin (dob) felállású négyes készítette. Jó hír a zenekar rajongóinak, hogy jelenleg új lemezen dolgoznak.

3. Limp Bizkit - Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water

A hip hop-ot rap-et és a rockot keverni csak keveseknek sikerült jól, a Limp Bizkit kétségkívül az egyik közülük. Az album maga igazi slágerparádé, olyan ma már "klasszikusnak" számító dalokkal, mint a My Generation, a Rollin', a My Way, vagy a Take A Look Around. És, hogy valami bulvárosat is írjunk: az album második dalában, a Hot Dog-ban, a "fuck" szó 48 alkalommal hangzik el.

2. Nevermore - Dead Heart in a Dead World

Ez volt a Nevermore első olyan albuma, amelyen Jeff Loomis gitárzseni héthúros hangszeren játszott. Ennek megfelelően a hagyományos metal gyökereitől soha el nem szakadó, ám az extrémebb irányzatokból is merítő prog / power metaljuk minden addiginál teltebben és súlyosabban szólalt meg (a produceri teendőket itt már Andy Sneap látta el). A nyitó Narcosynthesis vagy az Inside Four Walls riffjei a Meshuggah világától sem állnak távol, a Simon & Garfunkel-féle The Sound of Silence feldolgozása pedig végképp maga a téboly!.. Warrel Dane rá jellemző módon mélyen szántó, olykor filozófiai töltetű vagy éppen valláskritikus szövegeket tolmácsol, és természetesen az ő érdeme is, hogy a Dead Heart in a Dead World lemezt a Nevermore legkimagaslóbb alkotásai között tartjuk számon.

1. Disturbed - The Sickness

Nem sok rockzenekar mondhatja el a mai világban, hogy debütáló lemezével akkorát robbant, mint chicagoi Disturbed. Az általunk csak modern amerikai metalnak nevezett stílusból azóta is kiválóan "megél" a zenekar. A lemezük 103 héten keresztül szerepelt a Billboard 200-as listáján és számtalan - főleg amerikai - zenekar indult el a nyomukban ezt követően.

+ 1. Linkin Park - HyBrid Theory

Ha a nu metal rap rock-kal való keverése a Limp Bizkitnek bejött, akkor dallamosabb kivitelben miért nem jönne be, gondolhatta a Linkin Park 2000-ben amikor is kiadta Hybrid Theory című lemezét, ami akkorát robbant, hogy meg sem állt 24 millió eladott példányig.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr47834738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caseyjones 2015.09.26. 21:03:23

És a Linkin Parktól a Hybrid Theory hol marad? :O 2000-ben az egyik legnagyobb nu metal lemez volt!

sebiszabi 2015.09.27. 11:16:57

@caseyjones: shame on me!!!! Valóban kimaradt, de pótoltuk és köszönjük!

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2015.09.27. 23:21:57

Kimaradt még Bruce Dickinson visszatérése is az Iron Maidenbe a Brave New World albummal, amit szintén 2000-ben adtak ki. Pedig őket aztán nem lehet megkerülni, ha a metalról van szó. A lemezbemutató koncertjükön is ott voltam a Kisstadionban, emlékszem, először a PeCsában akarták tartani, de aztán annyi jegy elkelt, hogy át kellett rakni egy nagyobb helyszínre.

Anti Liberal 2015.09.28. 06:38:44

többnyire egy rakás szar.. Deftones?? Hallgathatatlan zaj kategória..

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2015.09.28. 19:26:46

A Stratovarius borito mennyire gagyi CGI :)) Igazi 2000-es orulet!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum