RockStation

Ezek minden idők legnagyobb magyar metal albumai

2016. január 03. - sunthatneversets
minden_idok_magyar.JPG
Aranyos Imre a Hangsúly Zenei Díj ötletgazdája még 2014 novemberében indított egy egy éven át tartó közvélemény kutatást, ami arról szólt, hogy a hazai rock/metal színtéren tevékenykedő zenészek, újságírók, bloggerek, hangmérnökök, grafikusok, szervezők menedzserek szerint a magyar metal zene elmúlt 30-35 évnyi történetéből (attól függően, hogy az első magyar metalzenekarok megalakulásától, vagy az 1986-os "Totális metal" című Pokolgép-album megjelenésétől számítjuk-e) mely albumok, zenekarok voltak a legnagyobb hatásúak, melyek nevezhetők klasszikusnak.

Közel 200-an írtak listát, így aztán szépen kialakult, hogy melyik magyar metalalbumok számítanak klasszikusnak, saját stílusán belül kiemelkedően jónak a műfaj elmúlt 30-35 évnyi hazai történetéből, legyen az stúdió- vagy koncertlemez, akár EP, demo vagy speciális kiadvány. Legyen szó heavy metal, hardcore metal, doom, power, speed, thrash, death, black, glam, gothic, progresszív, alternatív, groove, sludge, stoner, industrial, rap metal vagy metalcore albumról, együttesről. Alább tehát a 20 legnagyobb magyar metal-lemez.
LEGNAGYOBB HATÁSÚ MAGYAR METAL ALBUMOK

1. Moby Dick -- Ugass kutya!
2. Pokolgép -- Pokoli színjáték
3. Watch My Dying -- Klausztrofónia
4. Pokolgép -- Éjszakai bevetés
5. Pokolgép -- Totális metal
6. Omen -- Jelek
7. Pokolgép -- Adj új erőt
8. Moby Dick -- Kegyetlen évek
9. Subscribe -- Sanity Has Left the Building
10. Neck Sprain -- Heavyweight - 3rd Round
11. Ossian -- Acélszív
12. Akela -- Farkastörvények
13. The Bedlam -- Inside Ash
14. FreshFabrik -- Drive My Hand
15. Tormentor -- Anno Domini
16. Ossian -- Ítéletnap
17. Moby Dick -- Körhinta
18. Nevergreen -- Game Over
19. Stonehenge -- Angelo Salutante
20. Thy Catafalque -- Rengeteg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr188227740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2016.01.03. 17:52:25

Nagy hatással volt rám az Ossian -- A Rock Katonái. Később Tankcsapda -- Jönnek a Férgek.
Majd még később óriási hatást gyakorolt rám a Nevergreen -- Ámok, illetve Új Sötét Kor albumai. Na ezeket hiányolom innen.
Ehelyett itt most azt látom Pokolgépből már lassan Dunát lehetne rekeszteni. Pedig mikor még Gépet hallgattam azt se Kalapács Józsi nyöszörgése miatt tettem.
A Neck Sprain meg egy nagy sz@r.

NZperX 2016.01.04. 07:44:24

Nem tudom, ki volt a listát összeállító 200 ember, de ez a lista egy vicc.

Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egy ilyen listára egyetlen egy Tankcsapda lemez nem fér fel, pedig az ország egyetlen mainstream rock/metal zenekara???

Mellette pedig felfér pár kifejezetten underground lemez, amit széles tömegek aligha hallgattak valaha is, tehát a saját, kis számú rajongóikon kívül semmiféle hatást nem tettek, nagyot meg aztán pláne.

Fontos megjegyeznem, hogy ezzel nem azt mondom, hogy ezek az albumok rosszabbak lennének, mint pl. a Pokolgép Adj új erőt, mert pont hogy jobbnak tartom a WMD, a Bedlam, a Stonehenge, a Neck Sprain és a Catafalque lemezét is, de hogy ezeknek a lemezeknek pl. egy Tankcsapda életmű (Legjobb méreg, Jönnek a férgek, Az ember tervez, Agyarország) mellett semmiféle kimutatható, érdemi hatásuk nem volt, az tuti. Hahó, ezeket a zenekarokat összesen, a teljes fennállásuk alatt nem hallotta annyi ember, mint egyetlen TCS koncertet vagy lemezt.

Szóval ez egy nettó baromság, nem terjeszteni kéne az ilyen ostobaságot, hanem mélyen hallgatni róla.

Anark 2016.01.04. 14:42:43

@NZperX: A Tankcsapdától a Legjobb méreg és az Ember tervez albumok férhettek volna fel a listára kapott pontszám alapján, de egyik sem kifejezetten metal album, hanem punk rock/hard rock. Itt elolvashatod ki volt az a 200 ember, illetve találsz egy listát a pdf végén, ami talán kielégíti az igényeidet: www.kronosmortus.com/wp-content/uploads/2016/01/Minden-id%C5%91k-magyar-metal-albumai.pdf

NZperX 2016.01.04. 15:22:51

@Anark: Tehát a 200 szavazó messze meghatározó többsége teljesen ismeretlen zenekarok tagságából került ki, ráadásul egy-egy zenekarból többen is szerepelnek a listán.

A "Legnagyobb hatású" albumok listáján hogy szerepelhetnek olyan produkciók, akiknek egyetlen önálló koncertjére sem tudtak értékesíteni mondjuk 200 jegyet? Attól az a produkció nagyon is lehet szuper, de nagy hatásúnak ne nevezzük már, hiszen egy extrém kis közegen kívül semmiféle hatással nem bírt senkire.

Hogy megvilágítsam:

- Én nem szeretem és soha nem is szerettem a Motörhead-et, szabad akaratomból soha nem is hallgatnám. Ennek ellenére nagy hatású zenekarnak tartom, akikről még az anyósom is tudja, hogy egy rekedt hangú, bibircsókos ürge énekelt benne, egy rakás zenekart inspiráltak, a Volton meg 500 méternél nem lehetett közelebb kerülni a színpadhoz.

- Nagyon szerettem a magyar Aebsence zenekart, a maroknyi rajongójuk egyike voltam, volt, hogy 500 km-t utaztam egy koncertjükért. Szuper és eredeti produkció volt, de ezen a listán nem lenne helyük, mert a maroknyi emberen kívül másra nem volt nagy hatásuk.

Anark 2016.01.04. 16:17:12

@NZperX: Ez a lista nem a "kinek van legnagyobb rajongó tábora" lista. Ennyit kellene felfogni.

Kútmester 2016.01.04. 19:18:02

@NZperX: Szerintem itt nem az emberek hallójáratára gyakorolt hatást rangsorolják, és nem is az lenne itt a cél.Hanem inkább a maga nemében, stílusában kiemelkedőket akarják rangsorolni.
Mert ha az emberekre gyakorolt hatásról lenne szó, akkor a Pokolgép, Ossian, Mody Dick trió hatalmasat tarolna. Fűszerezve némi Akelával, Omennel, esetleg még Nevergreennel.

NZperX 2016.01.05. 07:39:46

@Anark: Én se mondtam ilyet. De hogy pl. a Tankcsapda bármelyik lemeze nem lenne "nagyobb hatású" a listán szereplő 5-6 produkciónál, az komolytalanná teszi az egészet. A Tankcsapda nemcsak az elképesztő népszerűsége miatt gondolom ezt, hanem azért is, mert a hatásukra ezrek kezdtek el zenélni, és jópár sikeres zenekar le sem tagadhatná, hogy Lukácsékon nőttek fel (Depresszió, Road).
Az nem mintavételezés, ha a haveri körben valaki megszondáztat 40 ismerős amatőr zenekart (ugyanis ők vannak többségben a szakmai résztvevők kárára). Az én haveri körömben pl. hasonlóan értelmezhetetlen eredmény született volna, csak más zenekarokkal.

NZperX 2016.01.05. 07:45:54

@Kútmester: Ez lehet, amit írsz, sőt nagyon valószínű, hogy sok válaszadó pont így gondolta. Csak akkor a lista neve rossz, és túl sok rajta az általad említett régi vonal, és hiányoznak olyanok, akik sohasem lettek mainstreamek, csak a maguk nemében kiemelkedőt alkottak, mint a Black Out, az Aebsence, a Wendigo vagy az After All.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum