RockStation

Novemberi megjelenések

2012. október 28. - sunthatneversets

new-release-report.JPG

Novemberben beköszönt a késő ősz, benne egy-két atomikus megjelenéssel. Mert másnak nemigen lehet nevezni egy hosszú évek után kiadott új Aerosmith lemezt, egy ennél is hosszabb, egészen pontosan 16 év után érkező Soundgarden korongot, vagy egy, az előzetesek után bivalyerősnek ígérkező Deftonest. De lesz még többek között All That Remains, Machine Head koncertkiadvány, Led Zeppelin DVD, Bad Brains, és ősöreg Destruction. Kékkel a tervezett recenziók. Szóval nem fogtok unatkozni.

Tovább

Cop Destroyer: Pig Destroyer - Book Burner (2012)

A 90-es PDCOVER14001.jpgévek vége felé alakult amcsi grindcore alakulat 5 év hallgatás után tért vissza grind-olni megint egy kicsikét. Emlékszem, amikor a 2000-es évek elején beléjük futottam kezdett megint felfelé ívelni ismertségben a műfaj olyan tettestársakkal, mint a Nasum, Rotten Sound, Benümb stb.

Igazi különlegességük abban állott és áll a mai napig, hogy basszusgitáros nélkül trió felállásban játszanak. Természetesen a Relapse kiadó, mint minden ilyen „egyedi hangzású” csapatra azonnal lecsapott, de hát a Relapse már csak ilyen. Ha mondjuk, hárman felvennék, ahogy hasmenéssel ülnek a vécén és a negyedik éppen széthányja magát, arra az egyedi hangzású „zenekarra” is azonnal lecsapnának. Sajnos ez nem vicc, a Relapse-nél nagyon sok értéktelen, csak öncélúan hatásvadász és extrém, gagyi, három forintot nem érő zenekar van, de természetesen el kell ismerni, hogy valódi tehetségeket is felkarolnak és elindítanak a pályán. Lásd a sokak által kedvelt Neurorsis-t, a Mastodon-t, az Anal Cunt-ot vagy a Disrupt-ot. A Pig Distroyer a műfajt kifejezetten a betegoldaláról fogja meg, mind a lemezborítók és talán a szövegek is inkább gore-hoz állítják közelebb a csapatot.

Tovább

Új Limp Bizkit videó Lightz címmel!

wes1.jpg

Miközben attól hangos a sajtó, hogy elítélték azokat a srácokat, akik ellopták a Limp Bizkit egyik gitárját a nyári Nova Rock fesztiválon, közben más fontos dolgok is történnek!

A készülő új albumhoz, ami elvileg a Stampede of the Disco Elephants (2013) címet viseli majd, elkészült egy klip! Az anyag gazdagon tarkítva van autotune-al, ami annyira nem adja. Biztos sokan kifognak akadni rajta, mivel ez NEM egy megszokott Bizkit darab. De én bízom a srácokban. Várom az új anyagot ettől függetlenül. Videó hajtás után!

Update: Fred Durst a Twitteren világosított fel mindenkit, hogy a dal címe Lightz és nem ez a banda hivatalos single-je az új albumhoz, csak idő előtt kiszivárgott.

Tovább

Everlast a Dürerben

everlast2012.jpg

Everlast neve aligha lehet ismeretlen a keleti parti hip-hop rajongóinak, hiszen a House of Pain és a La Coka Nostra alapító rappere az elmúlt húsz évben épp elégszer húzott úgy tizenkilencre lapot, hogy az is megismerje, aki nem akarta. Most pedig a Hegyaljás főzenekari fellépést követően egy klubbulin lehet elcsípni a dalszerző-producert a Dürer Kertben.

Tovább

Felfüggesztett börtön a Limp Bizkittől gitárt lopó magyaroknak

wes.jpg

Júniusban a Novarock Fesztiválon ellopták a Limp Bizkit gitárosának Wes Borlandnak egyik nagyértékű gitárját. A lopással először tévesen színpadi munkásokat gyanúsítottak, de mint kiderült nem a fesztivál színpadjainak építést végző GD-Staff emberei a hunyók, hanem három fiatal biztonsági alkalmazott. A színpadról ellopott gitárt a közeli bozótosban rejtették el, de ezt a rendőrség hamar meg is találta.

A bíróság most hirdetett ítéletet az ügyben és három hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki arra férfira, aki a gitárt elemelte, míg két társa - akik a hangszert elrejtették - egy-egy hónap felfüggesztettet kapott. A három fiatal egyébként korábban beismerő vallomást tett. A vádlottak egyébként azzal védekeztek, hogy “fiatalkori ostobaság” volt, amit tettek, de a bíró emlékeztette őket, hogy már nem fiatalkorúak, és biztonsági alkalmazottként különleges felelősségük volt.

Év albuma? Év dala?: Mob Rules - Cannibal Nation (2012)

MobRulesCannibal.jpgA Mob Rules ezúttal nem egy lemez címet jelöl – a klasszikusok klasszikusának számító Black Sabbathnak   volt egy ugyanilyen című albuma a nyolcvanas évek elején az isteni Dioval – hanem egy német (metal-nyelven: germán) metal banda ajándékozta meg magát ezzel a névvel. Nyilván ifjúkori ideáljuk volt az (eredetileg) angol alapbanda, ennek ellenére hatásait nehéz tetten érni a Cannibal Nationnak keresztelt albumon.

Hogy mégis mi ez a műfaj, arra (szerencsére) nehéz válaszolni. Saját kiadója, az AFM úgy jellemezte a nekünk küldött promo-anyagban: melodic metal. Dallamosnak dallamos, szinte már-már érzelmes, de véletlenül sem nyálas. De ugyanolyan távolságban (közelségben) helyezkedik el a progresszív műfajoktól, mint a tipikus germán „galopping metaltól”. Mintha egy háromszög középpontját találták volna el, egyenlő távolságban említett három ponttól.

Tovább

Februárban Budapesten játszik a Billy Talent!

billy-talent2012.jpg

A kanadai punkrock-együttes, a Billy Talent idén szeptemberben jelentette meg negyedik nagylemezét, és szokásához híven azonnal intenzív turnézásba kezdett. A korábbiakhoz hasonlóan monstre, több földrészen át tartó, több mint százállomásos koncertkörút Magyarországot is érinti: február 4-én a Billy Talent az A38 Hajón mutatja be Dead Silence című új albumát! A Billy Talent nem sokat változott, de jobb, mint valaha.

Tovább

Elindult a Muse turnéja!

Muselive3.pngMúlt héten Franciaországban elindult a várva-várt The 2nd Law Muse turné, és a zenekar - természetesen - teltházakkal dübörög végig a kontinensen. Az első fotók alapján Matt Bellamy és csapata ismét kitett magáért, s nem csupán őket tartják a világ egyik valaha volt legjobb koncertzenekarának, de a látványra is odafigyelnek és a legmodernebb technikát használják fel bulijaik minél tökéletesebbé tételéhez.

Tovább

Megmásztuk azokat a bizonyos lépcsőfokokat...: Interjú Valentin Szilviával a Shock! Magazin főszerkesztőjével

vszslayer_kerryking_p2011_80.jpg

A rockzenével foglalkozó hazai internetes portálok főszerkesztőivel készített interjúsorozatunk újabb állomásához érkezett. A Shock! Magazin talán a legrégebben alapított rockzenei portál. Főszerkesztője Valentin Szilvia pedig az alapítás óta lelkesen viszi az oldalt. Vele beszélgettünk a Shock! múltjáról, jelenéről és jövőjéről, meg persze sok minden másról is.

Mindenkinek ezt a kérdést teszem fel elsőként, így Te sem úszod meg. Ha pár mondatban be kellene mutatnod Önmagad, hogyan fognál hozzá? A rockzenével hogyan kerültél kapcsolatba?
Valahogy mindig körülvett a zene. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy zenei általános iskolába jártam, de a rockzenébe is egészen korán, úgy tíz éves korom körül csöppentem – a bátyám által. Ő kezdett el olyan zenekarokat hallgatni – természetesen szalagos magnón, rádióból felvéve –, mint a Black Sabbath, a Led Zeppelin, a Motörhead, a Judas Priest, a Deep Purple, Rolling Stones, tehát az akkori korszak belépőzenéit. (Vidám széljegyzet, hogy a You’ve Got Another Thing Comingról hosszú-hosszú évek után esett le, hogy ki is az előadó.) Nyilvánvalóan fogalmam sem volt, mi is ez, csak egyszerűen tetszett. Aztán mikor lett végre egy MK 235 kazettás magnónk, és hozzá egy Polimer kazettám, én is fel tudtam venni a rádióból ami megtetszett – by air, tehát reménykedtem, hogy az ott tartózkodó családtagok nem köhögnek, tüsszentenek –, így kevertem az AC/DC-t Billy Idollal, Elton Johnnal és a Baltimoore-ral. Majd egyszer csak magamtól felfedeztem a Queent, meg a Jesus Christ Superstar rockmusicalt Ian Gilannel, és megvolt az első két igazi szerelem. És mivel a ’80-as években szocializálódtam, teljesen természetes, hogy egy kamaszodó csajt az akkori idők popzenéi is elkaptak. Innen származik például az a-ha mánia, aminek olykor teret is engedek a Shock!-on.

Tovább

A hörgés dallama: Ill Nino - Epidemia (2012)

illnino_epidemia.jpgNálam a NuMetal-os bandák körébe tartozott mindig a keresztény szövegekkel megáldott P.O.D., a kicsit csajozósabb Linkin Park,  az annyira nem kedvelt Korn, a nagy favorit (meglehet kövezni érte) Limp Bizkit, és az Ill Nino alias kicsi P.O.D.

Még anno 2010-ben a Szigeten láttam a New Jersey-ből jött arcokat, de annyira nem nyűgöztek le, hogy akkor úgy gondoljam, hogy megrohamozzam a CD boltokat, és minden áron beszerezzem a lemezeiket. Sőt, most voltak nem is olyan régen a Dürerben, azt a bulit nyugodt szívvel hagytam ki. Hiba volt kihagyni? Mindjárt kiderül, de egy dolog biztos!

Tovább

Új anyagon dolgozik a Biohazard

biohstudio.jpgMég ki sem hűlt a Biohazard idén januárban megjelent Reborn In Defiance című nagylemeze, máris új anyagon dolgozik a banda. Igaz, hogy a visszatérést cseppet beárnyékolta, hogy még  a kiadás előtt  Evan Seinfeld basszer/énekes távozott a csapatból, és az is, hogy a lemez az Egyesült Államokban végül meg sem jelent.

Ennek ellenére - ahogy a képen is látszik - a Biohazard máris a dalszerzéssel foglalkozik, egészen pontosan jelenleg demókat készít a következő nagylemezhez. Ha minden jól megy az anyag már jövőre kiadásra kerülhet.

F.O. System: Halloweenkor adják ki újra a dark zenekar lemezét

FOSystem2012.jpg

Október 31-én ismét megjelenik F.O. System első és egyetlen stúdióalbuma. Magyarország első és máig legnagyobb hatású darkwave zenekarának dalai egy kétlemezes Deluxe Remaster Boxban válnak elérhetővé, vagyis az eredeti stúdióalbum mellett a demók és korábbi kiadatlan felvételek is rákerülnek az összesen 28 dalt tartalmazó kiadványra. A megjelenés napján az együttes a budapesti Corvintetőn dedikálja lemezeit, december 21-én pedig a Világvége Fesztiválon ad koncertet, amelyre a Pecsa Music Hallban kerül sor a VHK és a Kollaps közreműködésével.

Tovább

Ektomorf koncert az A38 Hajón

EK_BF-P03.jpg

Idén már tíz éve, hogy első angol nyelvű anyagával jelentkezett az Ektomorf, azonban 2012 nem csupán a Felüvöltök az égbe évfordulójáról szól Farkas Zotyáék számára, hiszen – amennyiben ide számoljuk a Romok alatt-ot, valamint a zenekar nevét viselő kiadványokat, és nem számoljuk ide a tavalyi akusztikus lemezt – a banda tizedik albuma, a Black Flag is augusztus végén látott napvilágot. Ennek alkalmából ismét Európa-turnéra indul a német nyelvterület egyik legnépszerűbb törzsi groove metal bandája, mely három év után ismét érinti hazánkat is egy klubkoncert formájában.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum