RockStation

Ezt várhatod az idei Brutal Assault Fesztiváltól - 1. rész

2016. június 27. - Frogfoot

brutal_assault_2016_mastodon.jpg

Augusztus 10-13. között 21. alkalommal rendezik meg a csehországi Jaromer Josefov erődjében a Brutal Assault Fesztivált. Az elmúlt években Európa egyik legpatinásabb metál-seregszemléjévé fejlődő fesztivál idei felhozatalának is külön cikksorozatot szenteltünk. Alább ennek első részét olvashatod.

1349
A szokatlan nevű zenekar mi más is lehetne, mint black metal, ráadásul norvégok. A nevük onnan ered, hogy ebben az évben ért el Norvégiába a nagy pestisjárvány. Tökéletes névválasztás egy black metal csapatnak! Zenéjüket az teszi különlegessé és hangulatossá, hogy a dark ambient és progresszív elemek is ott vannak a hatások között, vagyis ez nem a megszokott black metal. Érdekesség még, hogy a dobosuk 2003-óta Frost a Satyriconból és az, hogy negyedik lemezüket nem más mint Tom Gabriel Fischer (ex-Celtic Frost, Triptykon) keverte.

ABORTED
A belga Aborted a death metal vonalat erősíti, pontosabban a brutal death metal a saját magukról írt definíció. A csapatot 1995-ben alapította Sven de Caluwé énekes és az egyik legnépszerűbb death-grind zenekarrá váltak. A videóból pedig kiderül mire számíthat a közönség élőben, így minden további szó felesleges.

ANIMALS AS LEADERS
Napjaink progresszív metáljának egyik legnagyobb sztárja a washingtoni csapat, Tosin Abasi gitárvirtúóz vezetésével már többször felléptek nálunk is. Az eredetileg egyszemélyesnek induló majd trióvá váló zenekarnak mára már komoly rajongótábora van. Bárhogy is nevezzük matekmetal, progresszív metal, djent az Animals As
Leaders messze kiemelkedik a mezőnyből Abasi maximalizmusa és elmélyültsége miatt. Biztos, hogy élőben is élmény lesz látni-hallani őket.

EXODUS
A Bay Area thrash mozgalom egyik kulcszenekara, bár soha nem érték el olyan sikereket, mint kor- és pályatársaik, de a lemezeik egy része egyszerűen megkerülhetetlen klasszikus. A tizedik nagylemezükre visszatért Steve Souza és a Blood In, Blood Out pozitív kritikákat kapott világszerte. Remélhetőleg Gray Holt gitárossal lépnek fel a fesztiválon és nem kell nélkülöznie a közönségnek Holt színpadi jelenlétét és egyéni játékát.

GOJIRA
Szerkesztőségi kedvencnek mondható a francia zenekar és már visszatérő vendégek a Brutal Assault fesztiválon, ahol korábban már nagy sikert arattak, ráadásul most jelent meg új nagylemezük Magma címmel. Bár a Gojira sítlusát nem egyszerű meghatározni, talán thrash metal/progresszív metal közelítőleg jó meghatározás. Riffjeik jellegzetesek, koncertjeik elképesztően energikusak Mario Duplantier pedig a modern metal egyik legjobb dobosa.

MINISTRY
A kultikus industrial metal zenekar a Brutal Assault fesztiválon! Al Jourgensen hatszoros Grammy-díj jelölt és olyan előadókra volt hatással, mint a Nine Inch Nails vagy a Skinny Puppy. A '88-as lemezük, a The Land of Rape and Honey indította el az industrial metal forradalmat, a Psalm 69 már szélesebb közönséghez is eljutott ismertté téve a zenekart. A Jesus Built My Hotrod és a Just One Fixx videoklipjeit gyakran játszotta a zenetévé is, a '13-as From Beer to Eternity pedig Jourgensen szerint a zenekar utolsó lemeze.

OBITUARY
"A" death metal zenekar. Ráadásul egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb death metal zenekar, 2003-ban alakult újjá és a kilencedik lemezük, az Inked in Blood 2014-ben jelent meg. A banda lehengerlő ereje és zsigeri zenéje tökéletesen érvényesül koncerten is legyen szó klubról vagy fesztiválról.

PARKWAY DRIVE
A Parkway Drive a metalcore hullám lecsengése után is sikeres tudott maradni és nem tűnt el, ebben talán közrejátszik az is, hogy a zenekar tényleg rokonszenves és, hogy olyan bulikat nyomnak, mint annó a Hegyaljás, ami nekem is emlékezetes maradt. Legutóbbi lemezük az Ire a Billboard 29. helyéig jutott el megjelenésekor!

THE BLACK DAHLIA MURDER
Az amerikai és a melodikusabb svéd death metal vonalat ötvöző zenekar dühös, arcbamászó metalcore hozzáadásával, dallamos riffekkel és változatos vokálokkal.

DUST BOLT
A német zenekar is visszatérő vendége a fesztiválnak. Az Awake the Riot tökéletes példája annak hogyan kell szólni a thrash metalnak és azt mutatja, hogy a Dust Bolt már nyomában van a Bay Area hősöknek. Precíz dobolás, dühös szólók, plusz fantasztikus riffeket kap a hallgató olyan intenzíven, hogy a nyakfájás garantált!

MASTODON
Az egyik legfigyelemreméltóbb zenekar az amerikai heavy metal új hullámából. A Mastodon innovatív, ügyes keverék: úgy játszanak metalt, hogy az egyáltalán nem metal. Fából vaskarika? Nem. Saját hang, saját stílus, igazi műfajkavalkád és mindegyik albumukkal egyre jobbak és jobbak lesznek. Ráadásul Brann Dailor dobos utánozhatatlan ritmusai, a Brent Hinds/Bill Kelliher duó gitártémái Troy Sanders énekhangja magasan kiemelkednek a mezőnyből. 

További infók: http://brutalassault.cz/hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr208846784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum