RockStation

Ezt várhatod az idei Brutal Assault Fesztiváltól - 2. rész

2016. július 04. - Frogfoot

brutal_assault_2016_abbath.jpg

Augusztus 10-13. között 21. alkalommal rendezik meg a csehországi Jaromer Josefov erődjében a Brutal Assault Fesztivált. Az elmúlt években Európa egyik legpatinásabb metál-seregszemléjévé fejlődő fesztivál idei felhozatalának is külön cikksorozatot szenteltünk. Alább ennek második részét olvashatod, az elsőt ITT találjátok.

 

Abbath
Olve Eikemo, művésznevén Abbath Doom Occulta gitáros-énekes a black metal egyik leghíresebb képviselője és a mémgyárosok kedvence. A stílus egyik legalapvetőbb és legismertebb formációja az Immortal 1990-ben alakult és Abbath volt a zenekar vezetője és frontembere, de egy 2014-ben kezdődött jogi vita addig húzódott, amíg majdnem feloszlott az Immortal. Eikemo új projektet indított, ami saját magáról elnevezve az Abbath nevet viseli és már megjelent első nagylemezük is.

DevilDriver
A Coal Chamber feloszlása után Dez Fafara 2003-ban új zenekar alapított amelynek felesége javaslatára DevilDriver nevet adta és nu metalból átváltott parasztmetalba, amiben a '90-es évek groove-os zenéje és a floridai death metal lassultabb irányzata keveredik. Üresjárat nélküli, de nem túl változatos lemezeiket élőben is igazi gőzhengerként adják elő és éppen ezért jó amit csinálnak. Új lemezükről ITT olvashattok.

Dying Fetus
1991-ben a death metal robbanás csúcsán alapított Dying Fetus a technikás-brutál death metal legnagyobb húzónevei közé tartozik és mindössze az első három lemezüknek köszönhetően váltak világszerte elismert zenekarrá. Zenéjük a death metal, hardcore és grindecore innovatív keveréke.

Jig-Ai
A cseh zenekar a hentai és az anime világából merít, a stílusuk pedig a samurai bulldozer commando goregrind. Többet nem is fűznék hozzá.

Arch Enemy
Valahol a heavy metal és a death metal határán mozgó zenekar újjászületett Angela Gossow távozása után, és az új énekes Alissa White-Gluz bemutatkozó koncertjeinek egyike pont itt a Brutal Assault fesztiválon volt! De nem csak az énekesi pozícióban volt változás, Jeff Loomis (ex-Nevermore), Michael Amott alapító/zenekarvezető közeli barátja Jeff Loomis is csatlakozott a zenekarhoz, aki az egyik legjobb gitáros a metal világában véleményem szerint.

Coroner
A világ legalulértékeltebb csapata a metal világában a svájci zenekar. Összetett, komplex zenéjükben a thrash metal, a progresszív rock és a jazz keverik, a '80-as évek második felében és a '90-es évek elején több nagylemezt is kiadtak, de ezek csak kisebb sikereket arattak és jobbára csak azok ismerték őket akik jobban beleásták magukat a thrash világába-amolyan bennfenntesek zenekara volt. Ugyanakkor a zenészkollégák a legnagyobb lelkesedéssel nyilatkoztak a zenekarról, vagyis a szakmától megkapták az elismerést. '96-ban feloszlottak, a gitáros Tommy Vetterli a Kreator tagja lett. 2010 júniusában azonban ismét összeállt a zenekar és bejelentették, hogy fesztiválokon fognak fellépni, így most a BA '16 közönsége is láthatja ezt a különleges zenekart.

Grave
Az egyik leghosszabb ideje futó svéd death metal zenekar, egyedi, saját hangzást és stílust hoztak létre, amely inspirációt jelentett számos fiatalabb zenésznek. 1986-ban Ola Lindgren énekes/gitáros alapította aki az egyetlen állandó tag, különösen sikeres volt az első négy albumuk a '90-es években. 1994-ben némileg eltérő, kísérletező stílusban (ipari hatások) készítették el a Soulless című lemezüket, majd a zenekar feloszlott. '99-ben a Grave visszatért, és elkezdtek próbálni, ez vezetett a bemelegítő európai turnéhoz és egy új albumhoz 2002-ben. A tagcserék ellenére azóta is töretlen lendülettel koncerteznek sőt a zenéjükben visszatértek a régi school death metal gyökereikhez.

Iron Reagan
A dühös crossover/hardcore punk zenekar több mint egy szupergroup projekt, pedig úgy kezdődött, mint a Municipal Waste és a Darkest Hour zenészek hobbizenekara. 2012-óta már két lemezt adtak ki és a The Tyranny of Will a Billboard 200-as listán 22. helyezést ért el!

Satyricon
A black metal egyik legfontosabb és legbefolyásosabb zenekara a Satyricon visszatér a Brutal Assault fesztiválra, hogy megünnepeljék a 20. évfordulóját a korszakalkotó Nemesis Divina megjelenésének. A rajongóknak soha vissza nem térő alkalom lesz, ugyanis az exkluzív európai koncerteken a norvég úttörők teljes egészében eljátsszák a lemezt ráadásul ezek az első és utolsó ilyen koncertek!

Septicflesh
A görög Septicflesh a klasszikus zenét kísérelte meg házasítani az extrém zenével-teljes sikerrel-aminek az eredménye a szimfonikus death/black metal ahol a nagyzenekari betétek a zene szerves részét képezik és tökéletesen egybeforrnak deathes részekkel.

Terror
Hardcore a legjavából! Az alapító Scott Vogel közismert volt az underground zenei életben Los Angeles környékén amikor 2002-ben zenekart alapított, aminek a legfőbb inspirációt a Hatebreed zenéje adta, de a Terror nem epigon zenekar. Amit a Terror zenéje képvisel nem kétséges, hogy súlyos, ugyanakkor szórakoztató és megnyerő, ráadásul mindig tartalmaz egy üzenetet amit a zene közvetítésével juttatnak el a hallgatóknak. A zenekar legutóbbi albuma a 25th Hour, amit jól fogadták a rajongók, pedig ez egy sötétebb és nyersebb album és érezhetően irányváltás az előzőhöz képest.

Voivod
A kanadai kult-csapat is visszatérő vendég a fesztiválon, és várható, hogy hasonlóan fantasztikus hangulatú koncertet adnak mint 2013-ban. Thrash metalba oltott progresszív zene, sci-fi témájú szövegekkel, különleges egyedi világgal amely számos bandára volt hatással. 2014-ben Blacky másodszor is kilépett a zenekarból, helyére Dominic Laroche került, utolsó kiadványuk az ötszámos Post Society EP, ami zeneileg a Nothingface-korszakhoz kanyarodik vissza és méltó a Target Earth lemezhez.

Die Krupps
Az industrial metal/EBM zenekar már 30 éve van színpadon és az előző lemezük ugyan visszatért az EBM gyökerekhez amelyen nyomokban hallható gitár, de a Metal Machine Music ismét azoknak telitalálat akik a metalosabb hangzást szeretik. Remek visszatérés a Die Kruppstól, amivel könnyen meghódíthatják a Brutal Assault közönségét is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr628864338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum