RockStation

Mindegyik lemezünkbe beletettük a szívünket-lelkünket – interjú Scott Phillips-szel és Brian Marshall-al, az Alter Bridge tagjaival

2014. június 23. - magnetic star

ab_6.jpg

Van amikor egy zenekar emblematikus figurái helyett az együttes szürke eminenciásaival beszélgethet az ember. Az Alter Bridge budapesti fellépése alkalmával nekünk pontosan ilyen élmény adatott meg. A rendelkezésre álló közel tíz percből igyekeztünk kihozni a lehető legütősebb eredményt Scott Phillips dobos segítségével és nagy ritkán a ritmusszekció másik fele, Brian Marshall basszer is hozzászólt... (FOTÓK: MÁTÉ ÉVI)

Röviddel az interjú előtt láttam a Facebook oldalatokon egy bejegyzést, mely szerint a http://noisecreep.com/ oldalon az olvasók szavazatai alapján Addicted To Pain lett az elmúlt év dala. Jelent-e ez valami különlegeset számotokra?
Scott: Nem is tudom. Feltételezem, hogy a rajongóink szavazták meg. De mindig jólesik, amikor elismerik az ember munkáját.

A Fortress albummal pedig nyilván begyűjtöttetek egy halom díjat és elismerést. Van ezek között olyan, amelyet különösen nagy becsben tartotok?
Scott (némi fejtörés után): A válaszom igen, csak éppen egy olyan sem jut eszembe, amely személy szerint nekem többet jelentene másoknál. De, mint mondtam, klassz dolog, hogy az emberek ráharaptak a lemezre és értékelik a belefektetett munkánkat. Ha díjakat vagy jelöléseket is kapunk ennek folytán, ám legyen. Bízunk benne, hogy a rajongókat boldoggá teszi, amit csinálunk és ennél többet nem is kérhetünk.

Márpedig a Fortress albummal igazán boldoggá tettétek a rajongókat. Elmondható, hogy minden eddiginél több erőfeszítésetek fekszik a lemezben?
Scott: Nem mondanám, hogy több. Mindegyik lemezünkbe beletettük a szívünket-lelkünket. Ezzel a mostanival talán kicsit más irányban indultunk el az eddigiekhez képest. Valamelyest kitoltuk a zenei határainkat. Tíz éve játszunk együtt és minél jobban megismerjük egymást, annál feszesebben nyomjuk és annál nagyobb lehet a kísérletezőkedvünk is. Azt hiszem, a mostani lemez ezt demonstrálja.

ab_4.jpg

Ha már a tíz év került szóba: a kerek évfordulóra kiadott speciális, huszonhét lemezből álló, háromezer példányos díszdoboz mára szépen elfogyott, ha jól sejtem...
Scott: Nagyon jó kérdés, mert azt sem tudom, megjelent-e vagy kipostázták-e már. Amennyire tudom, már összeállt az anyaga. Óriási ötlet, mert benne van minden, amit valaha csináltunk: CD-k, DVD-k, koncertek, interjúk, színfalak mögötti felvételek... Rengeteg klassz dolog, amelynek én is örülnék, ha a birtokomban volna és amelyet egy napon majd megmutatnék a gyermekeimnek, mondván, ezt tettem le az asztalra az életem során. Ezekben a mai internetes időkben a különleges kiadásokra, ausztrál vagy japán verziókra felpakolt bónuszdalok is kikerülnek a Youtubre-ra öt perccel azután, hogy valaki beszerzi ezeket, így aztán bárki számára hozzáférhetőek lesznek. Szerintem viszont a keményvonalas rajongóinknak nagyszerű, hogy mindent begyűjthetnek CD-n, csúcsminőségben, egy szép, teljes csomagban.

Egy Milánóban rögzített koncertfelvételetek (CD és DVD) is itt van már a kanyarban.
Scott: Igen, most is ezen dolgozunk. Az audio része jóváhagyásra vár és talán a mostani bulikon is forgatunk még, hogy további élő felvételekkel bővítsük az anyagot. Ennek a megjelenési idejében sem vagyok biztos, bár a producere elég merész időpontot tűzött ki. Valamikor idén jön majd ki.

Fontos számotokra, hogy minden turnétokat dokumentáljátok? Mi alapján választottátok ki az eddig megjelent felvételek helyszíneit (London, Amszterdam), illetve a mostanit?
Brian: A kiválasztott helyszín rendszerint nagy múltú. Milánóban pedig az első olaszországi aréna-koncertünk volt. Szeretünk Olaszországban játszani, az ottani rajongóink csodálatosak. Az egy különleges este volt számunkra és rengeteg megszállott rajongóval is készült interjú. Ezt szintén meg akartuk örökíteni a DVD-n. Szóval ezért választottuk Milánót. A többi koncertünknek meg a helyszíne nagyszerű a forgatáshoz. Fesztiválbulik, miegymás... Így választjuk ki, hogy hol készítünk felvételeket.

A Fortress albumhoz visszakanyarodva: mely dal jellemzi leginkább az életetek jelenlegi szakaszát?
Scott: Emberileg talán az Addicted To Pain, mert állandóan érdekes helyzetekben találjuk magunkat. Zenekari oldalról nézve a Cry Of Achilles jól összegzi azt, amiről ez az album szól, kezdve a dallamokkal, a dal felépítésén át a tempóváltásokig. Nem követtünk semmilyen konkrét sablont, ezért is választottuk a lemez nyitószámának.

Irigykedtek Myles-ra, amiért ilyen kivételes lehetőségei adódnak: állandó tagja Slash zenekarának, jammelhetett egyet a Led Zeppelin tagjaival?..
Scott: Nem. Az utóbbi négy évben szerintem legfeljebb három nap pihenője lehetett. Kivételes a helyzete és megtisztelve érzi magát, amiért azt csinálhatja, amit csinál, viszont rengeteget melózik. Kimerítő lehet.

ab_5.jpgTi kivel jammelnétek vagy projekteznétek a legszívesebben, ha választhatnátok valakit, akire felnéztek?
Brian: Dave Grohllal.
Scott: Ha Jimmy Page, John Paul Jones és Robert Plant újból összeállna, én meg dobolhatnék a bandájukban, az pazar volna!

Lesz folytatása a Projectednek?
Scott: Úgy gondolom, igen. Johnnal (Connolly, a Sevendust gitárosa) már beszéltünk arról, hogy az év vége felé megpróbálunk összerántani egy új anyagot. De ha már elkészítjük a következő Projected lemezt, akkor turnéznunk is fontos volna. Legutóbb erre nem volt lehetőségünk az időzítés miatt. A Sevendust elfoglaltsága és a mi dolgaink miatt nem kerülhetett rá sor. Remélhetőleg valamikor jövőre. De Markkal is beszélünk arról, hogy folytatja a Tremontit és Eric Friedman (gitár) mindkét bandának tagja. Még az is lehet, hogy a két csapat együtt fog turnézni és ő dupla szettet nyom majd. Meglátjuk. Új zenéket mindenképpen írnunk, akár összejön a turné, akár nem. De törekedni fogunk rá.

Aktivistaként is tevékenyek vagytok: Scott Stapphez (Creed énekes) hasonlóan a haiti földrengés károsultjainak nyújtottatok segítséget és egy, a rákkutatási projektet is támogattatok. Milyen más üggyel tud(ná)tok még azonosulni?
Scott: Mindnyájan tudunk kötődni bizonyos ügyekhez és meg is ragadunk minden alkalmat, amikor lehetőségünk van foglalkozni ezekkel. Mindent megteszünk mások megsegítéséért, amit csak tudunk.

Képes a rajongóinak vagy általánosságban a társadalomnak példát mutatni ilyen módon egy, a ti pozíciótokban lévő zenész, színész vagy más híresség?
Scott: Szerintem bármely zenész, színész vagy közszereplő képes erre és a lehetősége is megvan rá.

http://www.alterbridge.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr376397661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum