RockStation

Réti Zsolt fotós kollégánk 2011-es TOP 10 koncertképe a Hammerworld oldalán

2012. január 03. - sunthatneversets

Még a múlt év legvégén a Hammerworld Magazin megkérte Réti Zsolt kollégánkat, hogy ha tudja mutassa be a 2011-es évet 10 képben. Nem volt könnyű feladat, de Zsolt megpróbálta.

Először is köszönöm a lehetőséget, hogy ha csak pár perc erejéig is, de bepillantást tudok nyújtani az ebben az évben lezajlott koncertekbe. Koncertfotósként a Rockstation-nel rengeteg zenei eseményen vagyunk jelen és minden koncertnek megvan a maga varázsa, mindegyiknek van olyan pillanata, amikor a fotós és közönség is elismerően bólogat. 

Nehéz fába vágtam a fejszémet amikor szeretném nektek megmutatni az évet 10 képben. De ha Lizzy Borden még most is nyalogatja a fejszét, akkor gondoltam én is kézbe fogom. A koncertfotózás nagyon összetett és nehéz feladat. Nem untatok senkit ennek rejtelmeinek elbeszélésével, de van egy fontos tényező. Azaz ti, a közönség, a néző és azok az arcok, fazonok, egyéniségek, akik a színpadok előtt élnek. Ugyanolyan részei ők a koncerteknek. mint a dob, vagy a gitár. Ha ismered ezeket az embereket, netán szóba állnak veled, vagy uram bocsá barátságosan viszonyulnak a hülyeségeidhez, akkor szerencsés és boldog lehetsz. Ezt az összeállítást pont ezért egy rockernek ajánlom. Iminek, akivel mindig és mindenhol találkozol majd, ha jól figyelsz. Aki már idős, de bőrben van, zenekaros pólóban, jár a lába és headbangel. Na és sokat látott, tapasztalt. Ilyen szeretnék lenni én is és szeretném a nagy össznépi masszában azt látni, hogy tele vagytok leendő Imrékkel. Legyen ennek az összeállításnak ő az emblémája…na gyerünk.

 

1. RAMMSTEIN - Budapest, Sportaréna, 2011. november 10.


"Kezdődjék a show. Ha látvány akkor Rammstein. Nagy a kihívás. A turné elején vagyunk még, nincs képekkel elárasztva a világ. Rajtad a világ szeme… azaz. A fotózáshoz kell a felkészülés. Képek, videók, setlist. Mi, mikor, melyik számban, hogyan. Szerencsém van, jön a segítség. Levi fanatikus, kint van Zágrábban két nappal korábban. Annyira lelkes, hogy 3 fotózható számon kívül leírja a fél koncertet. Eljön a nap a koncert napja. Eligazítás és egy kósza mondat. Számokat cseréltek fel az elején. Ki tudja mit dob a gép és lehet, hogy elúszott a felkészülés. Jön is a második szám az íjjal. Mint Levi írta pörgés lesz és tűzeső. Lefordítom. Fény özön és mozgás. Gyors kapcsolgatás és a kép megfogása… Spontán nem ment volna."

 

2. APOCALYPTICA - Budapest, PeCsa, 2011. február 23.

"Mindig azt mondják a beengedésnél. 'Jó szórakozást.' Régen még vitatkoztam. Ma már csak vállat vonok. A koncertek többségét nem hallom, a számokat nem ismerem fel a koncentráció miatt. Bevallom mindenkinek az Apocaliptyca-t nem szeretem, sőt a legtávolabb helyezkedik el tőlem. Gondoljátok így nehéz? Persze az. De a kompozíció megmarad és még nekem is tetszik."

 

3. RAGE - Budapest, MetalFest, 2011. június 5.

"A Metalfestnek van egy hangulata, nagy kár, hogy jövőre nálunk nem lesz. A miénk és Csillebérc egy külön hangulati elem. Ez a kép sajtófotó-győztes is lehetne. De nem jött még fény hátulról. Próbáljatok meg szappanbuborékot fotózni. Mondjuk úgy, hogy állsz az árokban a zene ledönt a lábadról, a kordont rád akarják borítani. Majd jön három szappan golyóbis. Megvan, a gitáros is, nem mozog, sötét van…na villanjon be hátulról a szín. Mindenre van fél másodperced. Otthon próbáljátok ki steril körülmények között."

 

4. ROGER WATERS: THE WALL - Budapest, Sportaréna, 2011. június 22.

"Fura beosztás az első és a hatodik szám között kétszer kell kijönni és három számot lehet fotózni. Beállás és ránk gyújtják a színpadot. Összerezzenés, elfordulás, lebújás. Semmi vész Belgrádnál és a Crvena Zvezdánál azért nem keményebb. Itt nem dobálnak a tüzekkel, hanggránátokkal. Hazai pálya. Csináljuk jó képet. Ennek a képnek bőven van amerikai utóélete is. A pirotechnikát készítő és a show-t tervező cég is használja. Amerikában ugyanis az első szám az első szám…nem az intro. Fura, de nem a magyarok szúrták el…de nekik köszönet a képért :-)"

 

5. BOYSETSFIRE - Budapest, A38, 2011. június 14.


"Álljon itt az év stagedivingja. A NovaRock után vagyunk. Boysetfire nagyszínpadon. Mindenképpen látni kell. Leragadunk és bámulunk. Éjjel autóba ülünk irány Budapest. Még aznap Boysetfire az A38-on. Azt mondják a hozzáértők, ezt bizony látni kell. De a Nova Ro…idáig jutok amikor közbevágnak. 'Nézd meg klub-koncerten és utána beszélünk.' Év koncertje háromba kúszott be az esemény a Letlive színpadi produkciójával megspékelve. Egy profi ugrik, tudni kell ki ő. Nem, nem bedől a tömegbe. Ez akkora ugrás volt, hogy az énekes kinézett a turné-managerre, mert nem kapott levegőt. Azt még tegyétek hozzá, hogy gyakorlatilag üres volt a terem. Lett is utóélete az ugrásnak, de azt már fedje a jótékony homály…"

 

6. SLAYER - Budapest, Sportaréna, 2011. április 8.

"Portré az kell. Az egy műfaj. Az arc, a kifejezés, a közelség művészete. Jah, hogy a mélynyomók miatt ellent kell tartani, mintha szembe-viharban mennél fel egy hegyre. Az iszonyatos hangerőn túl még a súlyos láncok csörgését is hallani lehet? Mi ez? A pokol? Nem. Csak a Slayer és Kerry King."

 

7. JUDAS PRIEST - Budapest, Sziget, 2011. augusztus 11.

"A küzdelem. Soha nem szabad feladni és mindent be kell vetni. Eltökéltség semmi más. A Szigeten a 0-dik napi Geszti féle Gringosztáron kell feliratkozni a Judas Priestre. Ingerültség, érvelés, határozott fellépés. No és kell a profi rendezőség aki átlátja és egy kicsit tesz érted, ha igazad van. Utolsó pillanatban bejutás. A Sziget maga a gyomorgörcs. De hát mondjátok meg, a legendákért nem megéri?"

 

8. FORGÓSZÉL A NOVA ROCKON - Nova Rock 2011, Ausztria.

"Metal vihar. A NovaRockon örökké rohansz. Amikor egy időben lép fel pl. a Motörhead és az Alter Bridge, mondjuk délután, akkor idegbajos vagy. A legrövidebb úton sietek a kisebbik színpadhoz, ami így is nagyobb és jobban felszerelt, mint a Sziget nagyszínpad. Egyszer csak forgószél. Gép felkap 3mp és 6db kép és már el is tűnik. El is felejtem. Itthon hívom a viharfotós barátom. 'Te hülyeee! Ez a világon minden újságba bekerülne, olyan ritka. A fél karom adnám érte mondja aki képes egy képre 4-5 villámot is fotózni.' Így mivel aktualitása nincs csak a Blikk veszi meg és az RTL Klub érdeklődik…"

 

9. METALFEST 2011 - Budapest, Csillebérc, 2011. június 3-4-5.

"Mégiscsak a Hammer keresett meg ennek a listának az ötletével. Ismerős arc a NovaRockon. 'De hiányos az öltözéked! Hol van a csuklószorító? Elvették a bejáratnál, jött a válasz'. De azért nektek megmutatom a csuklószorítót. Itthon a Metalfesten.

 

10. KARMA TO BURN - Budapest, A38, 2011. július 11.

Végére legyen az év koncertje a saját nézeteim szerint. Karma To Burn A38 tetőterasz. Kb 120-150 ember. Mi bajunk lehet? Egy koncert és kész. Amikor harmincon túli emberek másznak a tető csöveken. Az első sorok beesnek a színpadra. Amikor az ember felmegy és a zenétől vezérelve bukfencezik egyet majd lejön. Amikor „egy kiba..ott Messiás” dobol… ott az ember agyába, szívébe ég bele a hangulat, a zene hatalma.

Imre, a Rocker a Karma To Burn koncertjén

Gyorsan lezárom, mert pár perc és újabb listát csinálok. Áthúzom az előzőt. Ez folyamatosan változik ahogy az emlékek előtörnek. Szép évünk, szép évetek volt. A show-k, mint a Rammstein, Roger Waters The Wall-ja, a Scorpions, a minőség, mint a Slayer, a Dream Theater, az őrület, mint Karma to Burn, a Hatebreed, a Bring Me The Horizon, vagy a Suicidal Tendencies,  az érzelmek, mint a Corrison Of Conformity, a God Is An Astronaut, a  Mr. Big, valamint Wino, de lehetne még sorolni és újra átélni. De hát új évet kezdünk, új élményekkel. Így már csak az marad hátra, hogy megköszönjem fotós kollégáknak, kollegináknak kiemelve a ti hangulati, képi megjelenítőiteket Werát, Ferit és a többieket. Köszönve az inspirációkat. Mindenkinek aki mellett, között állunk és alkotunk. A közönségnek. Természetesen Imrének a rockernek. Akikért mindig érdemes csinálni…

Köszönet a Hammerworld-nek a lehetőségért. Zsolt képeit megnézheted flickr galériánkban vagy a Nap képe rovatunkban. A közeli napokban pedig válogatás galériákkal jelentkezünk majd a 2011-es év legjobb képeiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr93514910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakaranka · http://marmegintcsakaza.blog.hu/ 2012.01.03. 21:37:28

Állat jó képek! A The Wall-os különösen!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum