RockStation

Vikernes szerint gyanúsítottnak is jó lenni Franciaországban

2013. július 22. - sunthatneversets

ek-wargar.jpg

Varg Vikernest egy hete vették őrizetbe feleségével együtt Franciaországban terrorcselekmény előkészületeinek gyanújával, majd csütörtökön, mivel bizonyítékokat nem sikerült találni (valójában nem is voltak) el is engedték őket. Vikernes három blogbejegyzésben is részletezte a történteket.

Szerinte a rendőrök legfelülről érkező utasításra cselekedtek és mivel nem találtak semmit próbálták kivárni, ahogy ő fogalmazott, "amíg ők dumálják bele magukat a bajba". Vikernes szerint a rendőrök korrektül végezték a dolgukat, ami szerinte már abból is kiderül, hogy nem voltak hamis vallomások, kreált bizonyítékok, és nem helyeztek el náluk illegális dolgokat, és nem is forgatták ki minden szavukat, hogy a vélt igazukat bizonyítsák. A hatóságok végig udvariasak voltak, nem úgy mint annak idején Norvégiában és valójában szégyellte is, hogy norvég, annyira más elbánásban részesítették őket. 

Vikernes azonban valószínűleg mégsem ússza meg ennyivel, hiszen néhány héten belül meg kell jelennie a bíróság előtt, mivel korábbi blogbejegyzéseivel megszegte a rasszizmussal kapcsolatos francia jogszabályokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr305416952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.07.23. 00:01:34

Vikernis letartóztatása nem konkrét gyanúsításon alapult, hanem preventív jellegű volt, a rendőrségi magyarázat szerint a letartóztatás és a fogvatartás ennek értelmében volt jogszerű, és nem haladta meg a törvényben rögzített maximális időtartamot.
A rendőrség a jelenlegi állás szerint végül is elfogadta azt a magyarázatot, hogy a házaspárnál jogszerűen tartott fegyverek az un. túlélési filozófia részét képezik.

Mindenesetre a francia rendőrség mértéktartóan élt jogosítványaival, hiszen nem trükközött, nem rendezett meg utcai fegyveres közlekedési konfliktust, nem befolyásolt tanúkat, nem állított össze Vikernis internetes munkáiból válogatva feltételezett előkészületi cselekményt, vagy nem vert keresztül kellően alapos gyanú nélkül előzetes letartóztatást, nem rendelt el zárt intézményben pszichiátriai vizsgálatot stb.stb.
Viszont nyilván megvannak az eszközei Vikernisék további, szükség szerinti megfigyelésére.

A "survivalism" túlélési filozófia olyan népmozgalom, amely aktívan készül a szociális vagy természeti katasztrófák miatti vészhelyzetre. Az előkészületekhez tartozik élelmiszerek, víz, gyógyszerek és fegyverek felhalmozása. Ismert pl.hogy a mormon egyházhoz tartozóknak 3 havi élelmiszerkészletet ajánlott tartalékolni.
en.wikipedia.org/wiki/Survivalism

Az persze nem megnyugtató, hogy a "survivalism" eszkatológikus perspektíváiban a háborús fenyegetettség - legalább is a Föld civilizált felén- mindeddig nem nagyon szerepelt, és mindent meg kell tenni, hogy Vikernisék új irányzata véletlenül se lehessen önbeteljesítő.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum