RockStation

"Sokat tanultunk a halálról" - Érdekességek és tudnivalók az új Gojira lemezről

2016. március 31. - theshattered

gojira-2016---travis-shinn.jpg

Nem kevés zökkenőn kellett magukat túltenni a 2012-es L'enfant Sauvage utódján dolgozó Gojira két zenei agyának, a gitáros/énekes  Joe és a dobos Mario Duplantier-nek. Nem elég, hogy a mindketten Franciaországból az USA-ba tették át a székhelyüket, új stúdiót építettek, de még az édesanyjuk elvesztésével is meg kellett birkóznia a tesóknak. De mégis milyen végeredményre számíthatunk?

"Volt egy rossz előérzetem a lemez előkészítése közben." mondta Mario "Az egész hónapokba telt. Viszont pont ez lett az egésznek a jó oldala. Mivel ilyen sokáig tartott megírni, tele van érzelmekkel."

Az Indiana munkacímű dal egy feszült, majdnem indusztriális kezdésére egy rideg gitársáv került, melyből egy középtempós groove bontakozik ki. A dal végén Joe egy szerzetesszerű éneket is elengedett. A Silvera nevű dal, mely az ideiglenes címét onnan kapta, hogy az elsőként született szerzemény volt a Silver Cord stúdió falain belül keleties részeket is rejt. Joe a dalban végig csak énekel. A The Shooting Star címre hallgató ötletnek a másik munkacíme Calgary, mivel a riff alapötlete ott született a turnébuszon két éve. A dalban rétegzett éneksávok lesznek. "Általában 16 gitársávra rakunk egy éneket. Most két gitárra nyomtunk rá 16 éneket" - tette hozzá Joe. Egy másik, nem mellesleg középtempós dalban fájdalmas goth-os ének, katonás ritmusok, de még furulya és kolomp is lesz. "Egy rémálom" - mondta Mario a dal főriffjéről.

Az album elmondásuk szerint csak azért lesz 10 dalos, mivel a mai korban már senki nem figyel oda a hosszú anyagokra. Habár 12 dal íródott a lemezre, mégis lehagynak belőle. A szerzemények átlaghossza 4 perc körüli lesz.

A Silver Cord névre hallgató saját stúdiójuk, mely Queens egyik lepukkantabb részében lett létrehozva, nem volt egyszerű történet. Az épületben alig volt áram. A munkálatok alatt Joe többször elvágta a kezét, rácsapott az ujjára, de még vért is köhögött az üvegszáltól, mire elkészültek. "Nem volt WC a helyen. Zacskókba kellett szarnunk, meg amit el tudsz képzelni. Kezet sem tudtunk mosni. Szörnyű volt."

A felvételek tavaly áprilisban kezdődtek, de 10 nap után meg kellett szakítani a munkálatokat Joe és Mario édesanyjának megbetegedése miatt. A rövid időn belül bekövetkezett haláleset miatt és az azután következő turné miatt is csúsztak a munkálatok. "Sokat tanultunk a halálról" - tette hozzá Mario.

Az album tele van a tesók édesanyjára emlékeztető momentumokkal. "A dalok félkészek voltak, amikor megbetegedett. Miután meghalt, be kellett fejeznünk az ötleteket. Egy dal például úgy kezdődik, hogy "Meg tudod tenni", de a második verzében már "Nem tudtad megcsinálni" szerepel."

Azért pozitívum is történt a zenekar táján, mindkét tesó apa lett az előző lemez óta. "Egy részről egy csodával lettünk megáldva, másrészről viszont az egész világ szar lett" - mondta nevetve Joe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1008548334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum