RockStation

Paul McCartney - Egypt Station (Capitol, 2018)

Az öreg szól!

2018. szeptember 12. - theshattered

egyptstation.jpgPaul McCartney, sőt, Sir Paul McCartney. Ha valakinek be kell mutatni ezt a nevet, az... De komolyan, van ilyen ember? Hiszen ő az egyike azoknak a személyeknek, akik meghatározták a pop és a rockzene elmúlt bő fél évszázadát, ő az, aki a The Beatlesszel sikert sikerre halmozva legendává vált és ő az, aki még hetvenhat, igen, hetvenhat évesen sem tud otthon csücsülni a kandalló előtt, hanem inkább a két, két és fél órás bulikkal szórakoztatja az egyébként hatalmas közönségét és persze: adogatja ki az új dalokat, melyekből a legfrissebb csokor Egypt Station néven lett elérhető.

Minden tiszteletem az öregé, be kell vallanom! Amit a Bogarakkal leműveltek, az az egyetemes kultúra részévé vált, megalapoztak szinte mindent, amit ma rockzenének hívunk. Sőt, Macca még a rövid, de intenzív korszak után is fenn tudta tartani magát a víz felett, ha zeneileg nézzük, a négyes közül ő az, aki a legjobban felülkerekedett egykori csapatának árnyékán - bár azért elég csak megnézni egy koncertjének a dallistáját, érzi, hogy mire vágyik a közönség, bőven visszanyúlt a 63-70' közötti érába. De elég ebből a fejtegetésből, úgyis mindenki tudja, miről volt szó ezideáig, jöjjön a friss lemez!


Az új korong már a tizenhetedik (!) szólóalbuma Paul McCartneynak és ide nem számoltuk még bele a Wingses, a klasszikus stílusban alkotott, a The Beatles-el elkövetett, valamint az egyéb zenei projektjeinek anyagait. Hihetetlen termékeny elméről van szó, aki még ma sem áll félre, ha egy kis csibészkedésről van szó, gondoljatok csak a Carpool Karaoke vele készült részére! És tudjátok, mi a durva? Még öt évvel a legutóbbi korong, a New után is egy olyan albumot rakott le az asztalra, ami egy atyai mosollyal az arcán, büszkén, jótékonyan, de fegyelmezően pofozgatja meg a kortárs muzsikusok próbálkozásait.


McCartney elmondása szerint minden dalra úgy kell tekinteni, mintha egy külön állomás lenne és valóban, elég változatos albumról beszélünk, mindegyik daláról meg lehet mondani, hogy melyik melyik. Amit elsőre le lehet szűrni, hogy bizony már azért eléggé megérett a legenda hangja, de természetesen nem erőlteti a dolgokat, egyszerűen ahhoz simítja a dalokat és kész! Mondjuk én nem biztos, hogy pont az I Don't Know-al kezdtem volna az Egypt Stationt, de csak azért, mert így egy lassú, ám annál szebb tétellel röffen az album, ami talán kicsit lassítja a hangulatot, de ki tudja? Lehet, ez volt a cél! A zene isteneinek útjai kifürkészhetetlenek!

paul-mccartney-double-a-side-single.jpg

Tudjátok, mi a szörnyű? Hogy ez az album tényleg nagyon kerek! Volt olyan nap, hogy négyszer lerotáltam zsinórban és nem tudtam ráunni. Persze nem kell itt mindenféle progresszív kanyarokra gondolni, egyszerűen csak olyan hangulatos, szórakoztató, de mindenképpen igényes rockzene süt le a CD-ről, hogy nehéz ellenállni neki. És ha meghallgatjátok, rájöttök, hogy valóban az! Olyan, mint az alkotója: van benne egy érett bölcsesség, de mégis ott van az a csibészség, ami valahonnan régről ered, elég csak a szövegekre nézni, van ott egy-két huncut utalás! És nem kevés olyan dal, ami ha akkor születik, talán még a Fab Four valamelyik korongján is ott mosolyoghatna. Na, persze így sem kell félteni őket, nem is emelnék ki közülük egyet sem, mert mindegyiknek megvan a maga arca, hangulata, világa. Egyszerűen szeretnivaló albumról van szó és kész!


Ha rosszat kellene mondanom az albumra, akkor... Nem nagyon tudnék! Aki szereti az öreg munkásságát, biztos fog találni rajta jó pár leendő kedvencet, ha nem egyenesen az egész korongot öleli majd keblére. Persze a mai világnak nagy hátránya, hogy nem nagyon hallgatnak végig egy egész lemezt, főleg, ha az egyórás, pedig rá lehetne újra szoktatni őket! Kezdve az Egypt Stationnel!

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1714234053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum