RockStation

A 2023-as év Top 25 rock/metal lemeze

..... a RockStation szerint

2023. december 21. - rockstation

katatonia_band2022-1000x515.jpgA múlt heti egyéni listák után most megmutatjuk, az összesített statisztikák alapján melyek voltak a RockStation szerkesztőségének kedvenc lemezei. Idén a szokásosnál is szétszórtabb lett a mezőny, például az összesített első helyezett egyikünknél sem volt a csúcson (igaz két helyen második volt), így nem lett annyira kiugró pontja egyik nagyobb névnek sem, de a szavak helyett akkor lássuk inkább a mezőnyt!

Még mielőtt belemélyednétek, gyorsan jöjjön a matek, mi alapján állt össze ez a sorrend - ha szoktátok nézni az évi sorainkat, már tudjátok, de azért nem árt felfrissíteni. Szóval alapból adottak az egyéni listák, ezeket ITT találjátok meg. Az itteni egyéni helyezés alapján az adott lemezek megkapták a pontokat 1-től 10-ig, fordított sorrendben (1. helyezett 10 pont, 2. helyezett 9 pont, stb.). Az így szerzett eredményekre még rámegy egy plusz szám, ami annyiszor egy pont, ahány listán szerepel, így például az Orbit Culture lemeze hármunknál volt benne a tízben, így az plusz 3 pontot kapott. Mivel a lista túl hosszú lenne ilyen szétszórt mezőnyben, így a top 25-öt mutatjuk meg, az első tízzel egy kicsit külön is foglalkozva.

25. CONSERVATIVE MILITARY IMAGE - CASUAL VIOLENCE
24. SUBSIGNAL - A POETRY OF RAIN
23. TO THE GRAVE - OFFCUTS
22. OBITUARY - DYING OF EVERYTHING
21. MISCELLEN - CONTRABLONDE
20. METALLICA - 72 SEASONS
19. AVENGED SEVENFOLD - LIFE IS BUT A DREAM
18. WINGER - SEVEN
17. MARIANAS REST - AUER
16. TESSERACT- WAR OF BEING
15. DEUS- HOW TO REPLACE IT
14. ANGELUS APATRIDA - AFTERMATH
13. CATTLE DECAPITATION - TERRASITE
12. BLUR - THE BALLAD OF DARREN
11. UNPROCESSED - ...AND EVERYTHING IN BETWEEN

vdjentisnotagenrecover.jpg

10. PERIPHERY - PERIPHERY V: DJENT IS NOT A GENRE
Lehet, hogy a djent nem egy stílus vagy műfaj, de tényleg ki a bánatot érdekel, amíg ilyen minőségi cuccok érkeznek a színtérről! A Hail Stan is ötpontos volt anno és többet nem is tudunk adni, de itt muszáj lenne vastagabbal rajzolni. Ez a lemez bőven veri azt és valóban nem túlzás, hogy a legjobb lemezüket rakták össze.

overkillscorched.jpg

9. OVERKILL - SCORCHED
A Scorched album olyasmi lehet az Overkillnek, mint a Fear of the Dark az Iron Maidennek: benne vannak a zenéjük legjobb alkotóelemei, tökéletesen összegyúrva. Thrash metalban nem ismerek tréfát – mondta Karinthy, és pont ez a hozzáállás jellemzi őket is.

sleeptokentakemebacktoeden.jpg

8. SLEEP TOKEN - TAKE ME BACK TO EDEN
A Sleep Token 2023-as albuma a korábbi lemezek által szabott irányt követi, következetesen építkezve, fejlődve. A Take Me Back To Eden valamivel harsányabb és harapósabb lett itt-ott, mint a 2021-es lemez, de szerintem ez szerintünk előnyére vált.

prong_state_hd.JPG

7. PRONG - STATE OF EMERGENCY
Hiába tűnik úgy, főként a felszínes hallgatónak, hogy a Prong csak sika-sika riffelés meg kiabálás, ennél sokkal többet rejt ez a lemez. Valóban megoldották, hogy úgy olvasszák egybe azt a sok stílust és zenei hatást, hogy valami egyedi és értékes jöjjön létre. Hogy ezt most groove metalnak vagy crossovernek nevezzük, az mindegy is.

depeche-mode-memento-mori.jpg

6. DEPECHE MODE - MEMENTO MORI
A civil életben nem tudjuk, hogy milyen kapcsolatban áll a megmaradt páros egymással, de amikor magukra csukják a stúdió ajtaját, és a producer rákönyököl a felvétel gombra, ott a varázslat - ami évtizedek óta repíti előre a Depeche Mode intézményét - újra erőre kap.

mutoidmanmutants.png

5. MUTOID MAN - MUTANTS
A Mutants mindenízű cukorka, de szerencsére nem csúszik szét a produkció a sok hatás súlya alatt. A Cave-Innél is sokáig kellett keresni a kapaszkodót, mert valahogy soha nem lehetett tudni merre tartanak, Brodsky viszont tavaly megvilágosodhatott, mert amellett, hogy változatlanul fossa magából a fogós dallamokat, most Kollerrel is megtalálták a metál mértani közepét.

7088b784ce79d13173a3e280ff5a6dff_1000x1000x1.png

4. QUEENS OF THE STONE AGE - IN TIMES NEW ROMAN...
Szívből kívánunk Josh Homme-nak jó egészséget és inkább ne csináljon több lemezt, csak éljen boldogan nagyon sokáig, de úgy tűnik a nyomorúsága jót tesz a kreativitásnak, hiszen akárcsak a halálközeli élményt megzenésítő …Like Clockwork esetében ,az In Times New Roman… morózusabb dalai a legihletettebbek.

greenlung_lp_2023.jpg

3. GREEN LUNG - THIS HEATHEN LAND
Szorítunk a Green Lungnak, és azt kívánjuk, hogy legalább az arra fogékonyakhoz jusson el a hírük. Nem kell, hogy rocksztárok legyenek, hiszen a hasonlóan indult Ghost is csak akkor tudott bankot robbantani, miután átmentek lakosságiba. De azért jó lenne látni, hogy egy szélesebb közönség is ráérez a világukra, és van élet a lassan kiöregedő szupersztárok meg a gagyik világán túl is.

orbitculture_descentlp2.jpg

2. ORBIT CULTURE - DESCENT
Elsőre nagyon tüskés, olyan, mintha háromnegyed órán keresztül pofoznának, de aztán megnyílik: lelke van, sőt, azt mondjuk, a maga módján szép. Saját világot teremt, érzéseket ad át.

katatoniaskyvoidofstars.jpg

1. KATATONIA - SKY VOID OF STARS
Ha az elmúlt húsz évben szeretted a Katatoniát, a Sky Void Of Stars-t imádni fogod. Ha nem tudod, mi fán terem a Katatonia, de szeretnél valami ügyes, de hangulatosan melankolikus zenét felfedezni magadnak, ez az album ugyanúgy kiváló választás, hiszen benne van minden, amiért a nevezett időszakban szeretni lehetett ezt a zenekart. Egy kiváló esszencia, mindez a maga egyedi ízével és figyelmet kívánó tökéletességgel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3018284577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum