RockStation

19 év után újra magyar nyelvű dallal és egy új felállással jelentkezik a Billog!

DALPREMIER!

2024. február 04. - rockstation

billog_band.jpgÚj dallal jelentkezett a Billog. A Mindörökre című tétel hosszú évek, már szinte évtizedek óta az első magyar nyelvű dala Zahorán Csabiéknak. A dal maga és a hozzá kapcsolódó rengeteg háttérinfó az alábbiakban található meg.

"Már a legutóbbi, 2021-ben megjelent lemez, az A BITTERSWEET SYMPHONY után elkezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy valami extra megjelenéssel jó lenne megemlékezni a zenekar 20. évfordulójára 2022-ben, még akkor is, ha effektíve inaktív a zenekar, illetve stúdió projektté szelídült. Egyből arra gondoltam, hogy az egyik legelsőként megszületett szerzeményt (Csak Neked Szól!) kellene úgy jó rendesen újragondolni. Azt semmiképp se szerettem volna, hogy egyszerűen csak szolgalelkűen újra felvegyük a dalt. Gitáros fronton mindenképp egy rendkívül kreatív emberre volt szükségem, aki partner tud lenni új dolgok kitalálásában, illetve már meglévő témák megreformálásában. Hagya Ábrissal, aki az Ektomorban zenésztársam már 3 éve, hamar nagyon jóba lettem és az idők során egyre csak mélyült ez a munka és baráti kapcsolat. Nagyon jó vele együtt zenélni és a turnék, koncertek során állandó túratársam is lett, ráadásul tudtam, hogy szereti a Billog munkásságát is, így nem kockáztattam sokat, amikor felkértem a feladatra, amire örömmel mondott igent. Szinte egyből nagyon jó ötletekkel állt elő és az egyik legfontosabb részt olyan szinten megoldotta, hogy tényleg minden előzetes várakozásomat felülmúlta ezzel kapcsolatban. Mindenképp szerettem volna egy epikus felvezetést, egyfajta intrót a dalnak, ami aztán egy még epikusabb formában később visszatér a dalban egy instrumentális gitárszólós rész helyére. Lényegében egy összeülés alkalmával le is fixáltuk az egész dalt és rögzítettünk egy gitár-basszus demót.

billog_front_cover.jpg

Legnagyobb sajnálatomra Hornyák Kristóf, aki a zenekar 2014-es nagy feltámadása óta minden hanganyagon dobolt és a koncertes/turnézós időszakban is ott volt, igencsak tetemes zenekari és egyéb kötelezettségei mellett nem tudta most ezt a projektet bevállalni, viszont ezúton is hatalmas köszönet és pacsi neki az elmúlt évekért és a megannyi közös élményért. A megüresedett dobos pozíciót végül az a Farkas Zsombor töltötte be, akit jól ismerek az Icenap és Red Swamp zenekarokból és egy roppant tehetséges dobosnak tartom, ráadásul emberileg is jó viszonyt ápolunk már egy ideje. Nem mellesleg stúdiózással is foglalkozik, így aztán tényleg igazi főnyereménynek bizonyult Zsombor, haha! Mivel nem volt teljesen képben a Billog munkásságával, ezt előnyére tudtam fordítani a projektnek és mindenféle megkötés nélkül lényegében teljesen szabad kezet kapott. Persze kellett a végső dobtémákon némileg finomhangolni, de a végeredmény ebben az esetben is minden előzetes várakozást felülmúlt. A szövegen és a basszus témákon én is változtattam itt-ott és lényegében szinte egy teljesen új dal született, így aztán abszolút jogosan kezelhető egy teljesen külön, új szerzeményként. A felvételek a fővárosi Icenap zenekar próbatermében készültek Zsomborral és rendkívül gördülékenyen zajlott az egész. A keverést is igazából egy összeülés alkalmával szinte sikerült is véglegesíteni.

Sok mindennek köszönhető, hogy ilyen sokáig elhúzódott a projekt, de ahogy az a legtöbbször lenni szokott, ez jelen esetben is határozottan a javára vált a végeredménynek és bár néha nehéz volt elfogadni a folyamatos csúszásokat és újratervezéseket, de mai fejjel/füllel cseppet sem bánom mindezt. Például sokat gondolkodtam a borítón is és az elhúzódó munkálatoknak köszönhetően ezen a fronton is sikerült egy teljesen új, a korábbi ötleteknél sokkal komolyabbal előállnom. Tavaly októberben egy fantasztikus izlandi túrán vettem részt és már előtte meg is álmodtam, hogy milyen fényképet szeretnék majd ott csinálni, ami később borítóul tud szolgálni a dalnak. Hatalmas szerencsének, vagy nem is tudom minek nevezzem, hogy ebben maximálisan partnerem volt Forster Ádám profi fotós túratársam, aki konkrétan első kattintásra elkészítette a megálmodott képet. Ezúton is hatalmas pacsi neki! A zenekari fotó(k)ért pedig repülnek a puszik Benyovszky Eszternek!
Rengeteg meló, idő, energia és érzelem lett belesűrítve ebbe az egyetlen dalba, ami minden tekintetben magában hordozza a tipikus Billog védjegyeket, miközben sikerült ezúttal is szintet lépni hangszerelésben és hangzásban egyaránt. Ritkán mondok ilyet, de maximálisan elégedett vagyok a végeredménnyel és egyáltalán nem kizárt, hogy lesz még folytatása ennek a kooperálásnak..."

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5218318123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum